Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KEES WIERINGA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kees Wieringa

Periode

1957 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, minimal music, piano, tango

Online

Officiële website

Kees Wieringa

Kees Wieringa heeft in de loop der jaren een internationale carrière opgebouwd met zijn pianorecitals en composities. Hij staat bekend als pleitbezorger van het werk van de Bergense componist Simeon ten Holt en als ontdekker van de muziek die Jakob van Domselaer componeerde in het kader van de beweging 'De ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Genoemd in de biografie van

2001   Polo de Haas
2015   Polo de Haas

Biografie Kees Wieringa

Kees Wieringa heeft in de loop der jaren een internationale carrière opgebouwd met zijn pianorecitals en composities. Hij staat bekend als pleitbezorger van het werk van de Bergense componist Simeon ten Holt en als ontdekker van de muziek die Jakob van Domselaer componeerde in het kader van de beweging 'De Stijl'. Wieringa is iemand die graag het avontuur zoekt: “Als er boven een recensie staat 'Wieringa betrouwbare pianist' vindt hij dat vreselijk” (Volkskrant, 20 december 1996). Zo speelt hij niet alleen in vele vermaarde concertzalen in binnen- en buitenland, maar geeft hij met evenveel elan concerten op een klein eiland bij Japan of op een plein in Bogota waar de straatjeugd zijn veiligheid moet waarborgen. Ook in zijn repertoire, in zijn interpretaties, in de samenstelling van zijn programma's en de keuze van zijn collega musici sijpelt zijn pioniersmentaliteit door.

1986

Kees Wieringa (1957) beëindigt zijn studie piano, bij Gerben Makkes van der Deyl, Edith Lateiner-Grosz, Willem Brons en Jan Marisse Huizing, aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Willem Brons

1988

Wieringa ontvangt de prijs voor 'origineel repertoire' tijdens het Berlageconcours waar hij 'Proeven van stijlkunst' (1913-1917) speelt van Jacob van Domselaer. Dit werk bestaat uit negen composities die Van Domselaer zelf en Nelly van Doesburg hebben gespeeld tijdens bijeenkomsten in het Bauhaus en op DaDa-avonden. De stukken representeren de zeldzame muziek die is geschreven volgens de opvattingen van de beweging ´De Stijl´.

Jakob van Domselaer

1990 - 1994

Wieringa geeft meestercursussen op Turkse conservatoria. Vervolgens vormt hij een vast duo met cellist René Bergman en zij winnen de eerste prijs op het Orpheusconcours in België. Ook speelt hij voor het eerst in Londen, New York en Djakarta. In 1992 neemt hij deel aan het pianoforum tijdens de Ferienkurse in Darmstadt waar hij eveneens enkele concerten geeft. In 1994 geeft hij concerten in de Verenigde Staten (onder meer in Carnegie Hall) en in Rusland en verschijnt hij in verschillende radio- en televisieprogramma's.

1995

Kees Wieringa geeft gehoor aan een uitnodiging voor het Iraakse kunstfestival in Babylon, ondanks het propagandistische karakter van het evenement. Hij speelt 'Postnuclear winterscenario' van Jacob ter Veldhuis. “Op die manier wilde ik mijn bek open trekken. Ik heb het aangekondigd in het Engels en het Arabisch, en het werd wel degelijk opgepikt. Bovendien heb ik er met dissidenten kunnen spreken. Ik ben voor een politieke of economische boycot, maar tegen een culturele: contacten zijn zo belangrijk voor kunstenaars die geïsoleerd zijn” (Volkskrant, 20 december 1996).

Jacob ter Veldhuis

1996

Wieringa stelt het programma 'Carols on piano' samen ter gelegenheid van het kerstfeest. Hij speelt nieuw gecomponeerde pianomuziek uit Noord- en Zuid-Amerika, Rusland, Polen, Irak, Indonesië en Nederland: “Tijdens mijn vele concertreizen in allerlei landen leg ik altijd contacten met plaatselijke kunstenaars, die me zonder uitzondering muziek meegeven. Om die ervaringen en contacten te bundelen leek het thema kerstmis uitstekend, want ook in niet-westerse landen wordt kerst door de massamedia een fenomeen” (NRC Handelsblad, 16 december 1996).

1996 - 2002

Wieringa werkt aan een cd-serie met alle sonatines van Nederlandse componisten vanaf 1900: “Het leuke van die sonatines is dat het schetsen zijn, componisten namen meer risico's” (Volkskrant, 20 december 1996).

2005 - 2006

Samen met Finn Möricke brengt Wieringa klassieke tangostukken tijdens 'Tango à la carte 2005'. Wieringa gebruikt de tango als inspiratiebron voor zijn nieuwe compositie 'Zorro' waarin hij verschillende stijlen van de tango combineert met hedendaagse componeertechnieken. De wereldpremière van het stuk vindt plaats op 30 juni 2006. Als documentairemaker/journalist onderzoekt Kees Wieringa verschillende muziekscenes in Teheran. Hij vertelt: “Muziek is gevaarlijk. Vorige week gaf ik concerten op het belangrijkste festival voor muziek in Teheran, het Internationale Fadjr Muziekfestival. De mogelijkheden voor het beluisteren van muziek in het openbaar zijn in Iran niet groot. Voor de directie van het festival is het laveren tussen de vele regels. Alleen het uitvoeren van 'religieuze muziek' lijkt nog toegestaan. Vandaar dat ik de middag voor mijn eerste concert ontboden werd bij de festivaldirectie. Iedereen moest voorspelen voor een morele/islamitische commissie” (NRC Handelsblad, 27 januari 2006).

2007

Wieringa is elke week als vast panellid te beluisteren in het Radio4-programma Diskotabel van de NPS. Hierin bespreekt hij met een aantal deskundigen op het gebied van klassieke muziek recent verschenen cd's. In de zomer vindt voor de eerste keer het 'Mijzen Festival' plaats. Kees Wieringa, bedenker en organisator, vertelt over zijn drijfveren: “West-Friezen zijn harde werkers, maar ze zijn zich te weinig bewust van de schoonheid van hun leefgebied. Ik hoop dat te veranderen, want ik ben ervan overtuigd dat je de wereld kunt verbeteren door je eigen leefomgeving te verbeteren. Ik wilde 'iets' doen met muziek en theater, met de Mijzenpolder als decor. Ik wilde een bijdrage leveren aan het geluk van de mensen die hier wonen. Het inspireerde mij tot het organiseren van het eerste Mijzen Festival” (www.mijzen.nl). Ook zet Wieringa het productiehuis '2Kusten' op en wordt daar artistiek leider. De drie grote schouwburgen uit de kop van Noord-Holland verenigen zich in dit productiehuis om de theatrale infrastructuur van de podiumkunsten in Noord-Holland te verbeteren.

2008

Op 18 juli gaat de opera 'Drebbel' van Kees Wieringa in wereldpremière. Hoofdpersoon in het stuk is de Alkmaarse geleerde en uitvinder Cornelis Drebbel (1572-1633), vertolkt door rockzanger Thé Lau, die zich bezighield met alchemie en spiritualiteit. Het muziektheater maakt deel uit van het reizende zomerfestival Karavaan. “Wieringa liet zich inspireren door de vroege barokmuziek met zijn polyfone en tegelijk emotionele muzikale lijnen. Componisten als Monteverdi en Händel klinken mee terwijl ook hedendaagse intervallen, akkoorden en ritmes zijn te beluisteren, die herinneren aan de minimal music van Philip Glass” (NRC Handelsblad, 19 juli 2008).

Thé Lau

2009

Kees Wieringa wordt genomineerd voor de Rabobank Cultuurprijs 2010. Volgens de jury is hij “een absoluut multitalent” die belangrijke impulsen geeft aan het culturele leven van Noord-Holland (Noordhollands Dagblad, 18 december 2009).

2010

Per 1 januari wordt Wieringa benoemd als directeur van Provadja en als directeur-bestuurder van kunst- en cultuurcentrum Yxie in Alkmaar dat in 2013 open gaat. Het centrum is bedoeld als een plek waar mensen kennis kunnen maken met beeldende kunst, film, theater, muziek en poëzie in de gedaante van een doorlopend festival dat zich kenmerkt door een interdisciplinair programma rond wisselende thema's. Op 11 maart bericht het Noordhollands Dagblad dat Wieringa's studio door brand is verwoest. Zijn Steinway concertvleugel en zijn collectie bladmuziek die hij tijdens zijn reizen heeft verzameld, zijn vrijwel geheel verloren gegaan.

Discografie Kees Wieringa

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kees Wieringa

Audio/Video Kees Wieringa

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer