Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KEES DEN HOED

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1952 - heden

Genre

basgitaar, sessiemuzikanten

Kees den Hoed

Met zijn broer Eugène speelt bassist Kees den Hoed in de bands Road en Bonfire. Na het conservatorium maakt hij vanaf 1983 deel uit van de begeleidingsband van Rob de Nijs. Daarnaast speelt hij vier jaar in de band van Benny Neyman en is hij gastmuzikant op verschillende platen. Op ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar

Biografie Kees den Hoed

Met zijn broer Eugène speelt bassist Kees den Hoed in de bands Road en Bonfire. Na het conservatorium maakt hij vanaf 1983 deel uit van de begeleidingsband van Rob de Nijs. Daarnaast speelt hij vier jaar in de band van Benny Neyman en is hij gastmuzikant op verschillende platen. Op televisie is hij soms te zien in het combo van Cor Bakker als hij bassist Charlie Angenois vervangt.

In bezetting van

19th. Dimension   basgitaar
Rob de Nijs   basgitaar

1952

Kees den Hoed wordt geboren op 15 december 1952 in Bergen op Zoom. Hij groeit op in een muzikaal gezin. Zijn vader speelt trombone in een dansorkest en zijn broer Eugène speelt gitaar. Eugène boekt eind jaren zestig successen met de groep Clover Leaf.

1969

In 1969 gaat Kees den Hoed spelen in de formatie 19th. Dimension. Een heavy bluesband met soul- en jazzinvloeden. De band is commercieel geen succes en wordt drie jaar na oprichting opgeheven. Zanger Frank Mortiers en zangeres Mirella Jacobs gaan verder als Frank & Mirella.

19th. Dimension Frank en Mirella

1971 - 1973

Na 19th. Dimension gaat hij spelen in de groep Road. Zijn broer Eugène komt de band versterken nadat zijn avontuur met Clover Leaf is afgelopen. De single Never Leave Me Lonely wordt alarmschijf bij Veronica en weet door te dringen tot de Top 40. De tweede single flopt jammerlijk en in 1973 is het gedaan met de band.

1974 - 1975

De broers Den Hoed gaan in 1974 spelen in de formatie Bonfire. Een jaar later verschijnt de enige plaat van de groep: Bonfire Goes Bananas. De band speelt symfonische rock en wordt in de pers vergeleken met Focus. Kees den Hoed kan nog niet fulltime leven van de muziek en is in het dagelijkse leven administratief medewerker.

1977

Kees den Hoed is vijfentwintig als hij met zijn klassieke studie basgitaar aan het conservatorium in Tilburg begint. Popmuziek heeft zijn interesse, maar een studie in het populaire genre bestaat nog niet.

1978

Hij ziet geen toekomst meer in Bonfire, omdat de band te weinig speelt. In 1978 stopt hij. Later wordt er een herstart gemaakt met Bonfire, maar dan is Kees den Hoed niet meer van de partij. Met de Amerikaanse bluesgitarist Cousin Joe doet hij een Nederlandse tour.

1980

Den Hoed gaat spelen in de begeleidingsband Blue Z. De band treedt op met verschillende artiesten als Rob de Nijs, Lee Towers en Anita Meyer.

Anita Meyer Lee Towers Rob de Nijs

1982

In 1982 rondt hij zijn studie af. Via de band Blue Z leert hij Rob de Nijs kennen en de zanger vraagt hem in zijn begeleidingsband. Vanaf 1982 speelt hij onafgebroken in de band. Hij werkt mee aan diverse platen en doet elk jaar een theatertour met De Nijs.

1986

De eerste plaat die hij opneemt met Rob de Nijs is Rock & Romance.

1988 - 1992

Het management van Rob de Nijs heeft ook Benny Neyman in zijn stal. Als de zanger in 1988 een bassist zoekt voor zijn theatertournees wordt Kees den Hoed gevraagd. Van 1988 tot 1992 speelt hij bij zowel Rob de Nijs als Benny Neyman. In 1989 start Paul de Leeuw bij de VARA met zijn programma Schreeuw Van De Leeuw. In het combo van Cor Bakker is Charlie Angenois de vaste bassist. Als Angenois niet kan, is Den Hoed zijn vervanger. Hij speelt soms ook mee in andere tv-programma's die De Leeuw voor de VARA maakt.

Benny Neyman Paul de Leeuw

1996 - 1999

De plaat Bonfire Goes Bananas van Bonfire wordt in 1996 in China en Japan uitgebracht. De band verkoopt meer platen in Azië dan destijds in Nederland. Helaas voor Den Hoed zijn de rechten verlopen en ontvangt hij geen cent van de verkoop. Naast het werken met Rob de Nijs speelt hij eind jaren negentig mee op albums van onder meer Robert Long, Alex Roeka, Albert West, Margriet Markerink (Voor Mijn Vrienden, 1999) en Henk Wijngaard.

Albert West Alex Roeka Henk Wijngaard Robert Long

2002

Kees den Hoed staat in Theater Carré als Rob de Nijs zijn 40-jarig jubileum viert.

2004

In 2004 werkt hij mee aan de platen Vanaf Vandaag van Rob de Nijs en Hartje van Goud van Marianne Weber.

Marianne Weber

2005

Naast theaterconcerten staat hij met Rob de Nijs ook op festivals en verschillende zalen in Nederland en België.

Discografie Kees den Hoed

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Kees den Hoed

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer