Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KLAUS KUIPER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

31-01-1956 - 2016

Genre

componist, elektronische muziek en computermuziek, gamelan, hedendaags, klezmer, percussie, wereldmuziek

Biografie Klaus Kuiper

Klaus Kuiper is geboren in Den Haag op 31 januari 1956. Van 1976 tot 1983 studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag: piano bij Theo Bruins, compositie bij Peter Schat, elektronische compositie bij Dick Raaijmakers en muziekgeschiedenis bij Konrad Boehmer. Daarnaast volgde hij incidentele cursussen bij Makoto Shinohara, Olivier Messiaen ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, percussie

Biografie Klaus Kuiper

In bezetting van

Ensemble Gending   percussie

1956

Klaus Kuiper is geboren in Den Haag op 31 januari 1956.

Van 1976 tot 1983 studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag: piano bij Theo Bruins, compositie bij Peter Schat, elektronische compositie bij Dick Raaijmakers en muziekgeschiedenis bij Konrad Boehmer. Daarnaast volgde hij incidentele cursussen bij Makoto Shinohara, Olivier Messiaen en Karlheinz Stockhausen. Sedert 1980 verdiept hij zich in gamelanmuziek van Java en vooral Bali, en meerdere malen reisde hij voor privé-studies naar Indonesië. Daarnaast studeerde hij Turkse en Arabische muziek en geluidstechniek

Sinds 1981 werkt Klaus Kuiper als freelance componist en muzikant. Hij speelde onder anderen met Peter van Bergen, Luc Houtkamp, Jan Willem van der Ham en Gilius van Bergeijk. Samen met Marcel Cuijpers leidde hij van 1981 tot 1983 de ROHA big band. In 1984 ging Klaus Kuiper op tournee in Duitsland (o.a. Darmstädter Ferien) met ensemble Gending, dat zich toelegt op het uitvoeren van nieuw repertoire voor Javaanse gamelan. Behalve als speler is Klaus Kuiper ook in een adviserende functie betrokken bij dit ensemble. Hij was pianist en gitarist in The City & Eastern Standardtime Apocalypso Orchestra en het klezmerkwartet Ratatoej. Met dit laatste ensemble maakte hij een tournee door Zweden in 1992. Verder werkt hij als cursusleider en is hij als programmeur niet-westerse muziek verbonden aan het Korzo Theater in Den Haag.

Naast werken voor gamelan schreef Klaus Kuiper diverse kamermuziekwerken en toneelmuziek. In opdracht van de Johan Wagenaarstichting schreef hij 'Corn House Boogie (1995) voor klarinetkwartet. Tijdens een tournee in Indonesië in 1997 ging '' Sonata da camera' voor elf gamelanspelers en geluidsspoor in première.

Dick Raaijmakers Konrad Boehmer Peter Schat Theo Bruins

Discografie Klaus Kuiper

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Klaus Kuiper

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer