Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KONINKLIJK THEATER CARRE

Overzicht | Biografie | Foto's | Audio/Video

Online

website

Koninklijk Theater Carré

Koninklijk Theater Carré in Amsterdam bestaat al sinds 1887. Het was toen dé hoofdstedelijke plek voor circusvoorstellingen. Die worden er nu nog gehouden, maar Carré wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor musicals, popconcerten, muziek-, toneel- en cabaretvoorstellingen. Ook De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet gebruiken de zaal incidenteel.
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

2008   Tom Löwenthal
2009   Christiaan Kuyvenhoven

Biografie Koninklijk Theater Carré

Koninklijk Theater Carré in Amsterdam bestaat al sinds 1887. Het was toen dé hoofdstedelijke plek voor circusvoorstellingen. Die worden er nu nog gehouden, maar Carré wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt voor musicals, popconcerten, muziek-, toneel- en cabaretvoorstellingen. Ook De Nederlandse Opera en Het Nationale Ballet gebruiken de zaal incidenteel.

1870 - 1939

Al in 1879 geeft het Nederlandsch Circus Oscar Carré voorstellingen op de plek aan de Amstel waar nu het theater staat. In 1887 wordt het theater officieel door Oscar Carré geopend met de voorstelling Groote Parade Gala in de Hoogere Rijkunst, Paardendressuur en Gymnastiek. Vanaf 1903 komen er meer bespelers van de Steenen Circus Carré, zoals het theater in de volksmond ook wel wordt genoemd. Financieel heeft Carré het moeilijk. Ook wanneer de bekende toneelschrijver Herman Heijermans in de jaren twintig de zakelijke leiding heeft. Hij programmeert grote toneelstukken, die wel berucht worden, maar geen cent opleveren. In de jaren dertig keert het tij. Beroemde variétégezelschappen verkopen Carré zonder enige moeite uit. Het zijn de tijden van Bouwmeester Revue en De Nationale Revue van Bob Peters. Ook grote sterren als Louis Davids, Lou Bandy en Johan Buziau treden er op. Carré programmeert naast variété ook opera en operette. Er treden diverse internationale sterren op.

1940 - 1945

Carré probeert, zo goed en zo kwaad als het kan, de oorlogsjaren door te komen. In het begin kan er nog wel redelijk worden geprogrammeerd, maar de beperkingen worden steeds groter. 'Al is niet alles pais en vree, kom toch eens lachen in Carré', aldus een affiche uit de begintijd van de Tweede Wereldoorlog. Tot 1944 gaat het redelijk. Daarna stapelen de problemen zich op. De elektriciteit wordt gerantsoeneerd en er zijn vaak razzia's. In de herfst van 1944 sluit Carré z'n deuren.

1946 - 1970

Heintje Davids is de eerste die in Carré schittert na de donkere oorlogsperiode. Met het programmeren van ijsrevues en dansvoorstelling weet Carré het publiek aan zich te binden. Ook de Snip en Snaprevu is succesvol. In 1957 wordt Porky And Bess van George Gershwin opgevoerd. Het is de eerste van een lange reeks succesvolle musicals in het theater. In 1961 is My Fair Lady de eerste echte Nederlandse productie. Wim Sonneveld speelt er een hoofdrol in. Ook Toon Hermans boekt successen in het theater met zijn one man shows. In 1963 is zijn eerste. Eind jaren zestig lijkt het doek gevallen voor Carré. Op de plek van het theater moet een groot hotel komen, maar door actie van artiesten en sympathisanten wordt sloop voorkomen.

1970 - 2011

Begin jaren zeventig viert André van Duin triomfen met zijn eigen, door Joop van den Ende geproduceerde revue. Ook de musicals van Annie M.G. Schmidt zijn kassuccessen. In 1977 koopt de gemeente Amsterdam het theater over van de ontwikkelingsmaatschappij EMS. Vanaf die tijd is er ook weer plaats voor circusvoorstellingen. In 1986 brengt Carré de zelf geproduceerde musical Cats op de planken. Het wordt een groot succes, zowel zakelijk als artistiek. Dankzij Cats ontdekt Nederland musicalsterren als Stanley Burleson, Ruth Jacott en Pia Douwes. Het honderdjarig bestaan in 1987 wordt gevierd met een speciale André van Duinrevue. Carré mag zich vanaf die tijd ook Koninklijk noemen. In de jaren negentig wordt het theater flink verbouwd. Aan het eind van de eeuw worden er regelmatig succesvolle musicals opgevoerd en treden er veel internationale sterren op, onder wie Lou Reed, Bette Midler en James Taylor.

2012 - 2013

2012 staat vijf maanden lang in het teken van het 125-jarig jubileum. In het jubileumjaar worden onder meer speciale voorstellingen ontwikkeld, een dvd-box uitgebracht in samenwerking met Universal Music en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en een het postzegelvel gepresenteerd door PostNL. De galavoorstelling op 3 december, die zou worden bijgewoond door koningin Beatrix, wordt afgelast wanneer acteur en zanger Jeroen Willems tijdens de repetities onwel wordt en later in het ziekenhuis overlijdt aan de gevolgen van een hartstilstand. Het jubileumgala vindt uiteindelijk plaats op 3 april 2013.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Koninklijk Theater Carré

Video Koninklijk Theater Carré

Trailer DVD-box CARRÉ 125...
Trailer DVD-box CARRÉ 125 JAAR
Carré 125 jaar - Open Hui...
Carré 125 jaar - Open Huis 1 september 2012
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Carré 125 jaar - Open Huis 1 september 2012

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer