Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KOOS ALBERTS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Koos Alberts

Periode

03-02-1947 - 28-09-2018

Genre

amusementsmuziek, levenslied, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Koos Alberts

Amsterdamse zanger van het levenslied. Ondanks een bijna fataal auto-ongeluk in 1987, waardoor hij in een rolstoel belandt, slaagt hij erin zijn zangcarrière voort te zetten.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1968   Riny Schreijenberg
1970   Peter de Wijn
1980   Fred van Straten
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Koos Alberts

Amsterdamse zanger van het levenslied. Ondanks een bijna fataal auto-ongeluk in 1987, waardoor hij in een rolstoel belandt, slaagt hij erin zijn zangcarrière voort te zetten.

1984

Ras-Amsterdammer Koos Krommenhoek (3 februari 1947) breekt pas op 37-jarige leeftijd door met het inmiddels tot klassieker uitgegroeide lied Ik Verscheurde Je Foto. Het verhaal gaat dat Koos Alberts als jongetje van zeven jaar oud er op uit gestuurd werd om zijn opa uit de kroeg te halen. Maar opa ging pas met hem mee als Koos een liedje voor hem had gezongen. Aanvankelijk treedt de zanger regelmatig op tijdens bruiloften, feesten, op campings en in Amsterdamse kroegen. De luisteraars van een piratenzender op de radio komen met de artiestennaam Koos Alberts op de proppen. Hij wordt uiteindelijk ontdekt tijdens een talentenjacht in de Amsterdamse nachtclub Casa Rosso. In de finale van die talentenjacht adviseert de jury hem om met eigen nummers te komen. Via een advertentie in de krant komt de zanger in contact met componist Peter de Wijn, die hem het lied Ik Verscheurde je Foto levert. Hij neemt het nummer op met producer Bart van der Post. De carrière van 'Koos' raakt dan in een stroomversnelling. Een en ander komt tot stand onder toezicht van Joost den Draaijer alias Willem van Kooten, de ex-discjockey met een neus voor hits. Ik Verscheurde je Foto wordt een grote hit. Niet veel later schieten twee andere singles Gisteren Heeft Zij Mij Verlaten en Waarom Ben Ik Met Kerstmis Zo Alleen? de hitlijsten in. Met deze drie gelijktijdige hitnoteringen breekt Alberts alle records en belandt hij in het Guiness Book of Records. De bij de gewone mensen zeer geliefde volkszanger behaalt binnen een week platina met het in november uitgebrachte titelloze debuut, waar alle eerste hits op staan. En dat terwijl het voormalige straatschoffie Koos Krommenhoek uit de Amsterdamse Jordaan eerst als anonieme metselaar in de bouw werkte en vervolgens een snackbar runde in het Noord-Hollandse dorp Sint Pancras. Alberts is inmiddels een ster en lijkt de schade van de jaren daarvoor in te willen halen. Hij doet soms zelfs 500 optredens per jaar.

Peter de Wijn Willem van Kooten

1985

Alberts brengt het album Ik zal Je Nooit Vergeten uit. Op de plaat ook een duet met dochter Christa dat eveneens op single verschijnt. Het succes wordt moeiteloos geprolongeerd.

1986

De zeer productieve Alberts brengt twee albums in een jaar uit, te weten Koos Alberts III (dat pas veel later tot de gouden status reikt) en Kerst Met Koos, waarmee Alberts zich op het hoogste niveau weet te handhaven. Alberts zingt samen met André Hazes in een special bij Veronica, De hitsingle Ik Wil Altijd Bij Jou Zijn is een duet met Corry Konings

André Hazes Corry Konings

1987

Het singlesucces van Koos Alberts en Corry Konings krijgt een vervolg met het duettenalbum Corry & Koos. In de nacht van 28 op 29 oktober valt Alberts in zijn auto in slaap. Hij draagt geen autogordels. Vlakbij zijn huis in zijn woonplaats Hierden in Gelderland vliegt hij uit de bocht en raakt hij levensgevaarlijk gewond. De doktoren verklaren hem zelfs korte tijd klinisch dood. Zijn ongeluk is een schok voor een groot deel van de Nederlandse samenleving en iedereen denkt dat het gedaan is met Koos Alberts als zanger.

1988

Platenmaatschappij CNR brengt na aandringen van Alberts zelf de in 1987 reeds opgenomen langspeler met de door André van Duin bedachte titel Het Leven Gaat Door uit. De plaat scoort weer binnen een week platina en de single Eenmaal Kom Jij Terug behaalt de tweede plaats in de top 40. De zanger ontvangt de Veronica-Award voor de meest populaire Nederlandse artiest.

André van Duin

1989

Na een lange periode van revalidatie keert Koos Alberts terug in de Nederlandse showbiz, zij het in een rolstoel en met een veranderd stemgeluid. Het scherpe randje is er van af, want hij beschikt nog slechts over één stemband. De andere is verlamd. Van zijn platenmaatschappij CNR ontvangt Koos Alberts de CNR-Award naar aanleiding van de verkoop van meer dan een half miljoen platen. Voor het lied Zijn 't Je Ogen ontvangt hij de Gulden Vedel, de jaarlijkse onderscheiding voor een artiest wiens platen het meest gedraaid zijn in de dansscholen.

1990

Alberts doet een uitgebreide comeback-tournee in het Nederlandse theatercircuit, met als klap op de vuurpijl een optreden in het Amsterdamse Concertgebouw. De opnamen van dat concert verschijnen op op het album Live.

1991

Koos Alberts Met producers Emile Hartkamp en Riny Schreijenberg neemt Alberts de single Eenmaal In Je Leven op, voorloper van het album Zolang Je Van Geluk Kunt Dromen. De nummers Niemand Zal Ooit Mijn Tranen Zien en Ik Zal Er Altijd Voor Je Wezen worden bescheiden hits. Voor het eerst schrijft Alberts zelf ook een aantal teksten. Samen met schrijver Edward van Liemt werkt de zanger aan de autobiografie Vechten Voor Geluk.

Emile Hartkamp Riny Schreijenberg

1992

Koos Alberts Aan het einde van het jaar gaat de derde theatertournee van start.

1993

Koos Alberts Alberts brengt het album Wat Ik Je Zeggen Wil uit. De plaat haalt de gouden status (meer dan 50.000 verkochte exemplaren). De single Als Je Alles Hebt Verloren haalt de hitparade. De zanger is het middelpunt in het TROS-programma Vocaal Centraal waarin hij zijn grootste hits en nummers van zijn nieuwe album uitvoert en duetten zingt met Danny de Munk, Benny Neyman en zijn gezin.

Benny Neyman Danny de Munk

1994

Koos Alberts viert zijn tienjarig jubileum.

1995

Koos Alberts Het album Samen Terug Naar Mokum bevat een aantal succesvolle Amsterdamse medleys. De single Amsterdamse Hitmedley belandt in de Top 40.

1996

Koos Alberts Met de single De Zomerzon (een duet met Yvon, de zangeres uit zijn band) scoort Alberts weer een hit, terwijl de single Een Echte Kameraad (eveneens een duet, nu met Alberts' zoon Dave) blijft steken in de tipparade.

1997

Het alweer achttiende album Achter de Wolken Schijnt De Zon wordt opgenomen met producer van het eerste uur Bart van der Post, maar levert geen single-succes op voor de inmiddels vijftigjarige Koos. Alberts is de hoofdgast in het TROS-programma Let's Make Music. Samen met vriend en adviseur Jan Rijken opent Koos Alberts ondertussen een eigen assurantiekantoor te Harderwijk. "Ik weet als geen andere waarom mensen zich moeten verzekeren," zegt hij. "Door mijn ongeluk heb ik zoveel meegemaakt met verzekeringen dat ik heb besloten mensen te helpen en te adviseren."

Bart van der Post

1998

Het album Koos Alberts Zingt Hollandse Hits komt in mei uit. Van dat album wordt de single Hollandse Hitmedley getrokken. Ter gelegenheid van het wereldkampioenschap voetbal verschijnt Voetbalmedley WK '98. Het album Mijn Mooiste Kerstfeest scoort als vanouds en behaalt de gouden status.

1999

De single Echte Vrienden is de ankeiler voor de verzamelaar 15 Jaar Koos Alberts (2), die vanaf juni in de winkels ligt.

2000

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen ontvangt Koos Alberts het lintje Ridder In De Orde Van Oranje Nassau. Alberts werkt inmiddels weer samen met de producers Emile Hartkamp en Riny Schreijenberg. Op het hippe Lowlands-festival is Alberts speciale gast in de Foxtrot-tent.

Emile Hartkamp Riny Schreijenberg

2001

Het album Rondje Hollands, dat eind augustus verschijnt, bevat een medley van 60 bekende Nederlandse liedjes.

2002

Het album Rondje Hollands Deel 2 bevat net als het eerste deel een medley van bekende Nederlandse hits.

2003

Het twintigjarig jubileum van de artiest wordt gevierd met de compilatie 20 Jaar Koos Alberts (zowel op cd als op dvd) met daarop naast de bekende hits ook negen nieuwe liedjes waaronder een duet met Frans Bauer. De zanger is in het laatste weekend van augustus een van de gasten tijdens het optreden van Johnny Hoes op het Lowlands Festival.

Johnny Hoes

2004

Koos Alberts doet mee tijdens het Concert des Levens op 10 apirl in de Heineken Music Hall ter ere van Johnny Hoes.

Johnny Hoes

2005

Koos Alberts Het album Net Als Vroeger is een productie van oudgediende Bart van der Post samen met Henny Thijsen. Beide verzorgen ook de arrangementen. De cd komt uit bij Studio One Records.

2006

Koos Alberts is op 17 maart een van de optredende artiesten tijdens het Giga Piraten Festijn in het Gelredome te Arnhem. Hij treedt ook op tijdens het Schlagerfestival in het Ethias Arena te Hasselt. De zanger start zijn eigen platenlabel Alberts Music. De eerste uitgave is het album Even Dicht Bij Jou in samenwerking met arrangeurs/producers Bart van der Post en Henny Thijsen.

2008

Het album Vechten Voor Geluk bevat naast nieuwe liedjes ook nieuwe opnamen van ouder werk, waaronder bewerkingen van Ik Verscheurde Je Foto, Als Iemand Van Je Houdt en Ik Wil Altijd Bij Jou Zijn. In het najaar worden 100 liedjes uit de lange loopbaan van Koos Alberts verzameld op een 5 cd's tellende compilatie. De TROS zendt op 12 september een documentaire uit over de zanger en wordt bekeken door 1.012.000 mensen. De documentaire verschijnt met veel extra beeldmateriaal op de dvd Vechten Voor Geluk.

2009

De drie cd's tellende box Rondje Koos is opnieuw een compilatie met onder meer medleys van Alberts' grootste successen. Een van de afleveringen in de serie Fans! op de commerciële zender SBS6 gaat over de 26-jarige Koos Alberts-fan Joost Driessen uit Stramproy.

2010

Koos Alberts levert bijdragen aan twee cd's die uitgegeven worden voor een goed doel: op de compilatie Carrésterren Zingen Voor Kika (ten behoeve van KiKa: Kinderen Kankervrij) zingt hij een duet met initiatiefnemer Nico Dinkgreve en op Wij Houden Er Zo Van!!! (een compilatie met duetten tussen bekende artiesten met zangers met een verstandelijke beperking) zingt Alberts zijn hit Ik verscheurde je foto samen met Geert-Jan Swinkels. In augustus wordt het succesalbum Corry & Koos uit 1987 voor de tiende keer uitgebracht. De zanger sluit het jaar af met zijn bijdrage aan het Telegraaf Kerstconcert 2010 in het Amsterdamse Concertgebouw. Een registratie van het concert wordt 25 december uitgezonden op Nederland 1.

2011

De verjaardag van Koos Alberts wordt in februari onder meer gevierd als gast in het programma KoffieMAX op Nederland 1. Op 19 maart vindt het derde lustrum plaats van de jaarlijks terugkerende fanclubdag in het Belgische Arendonk, georganiseerd door Stan en Anny Caers. Voor het muziekprogramma Hart Voor Muziek reist de zanger in maart mee op de veerboot Pride Of Rotterdam naar Hull voor optredens op de boot en in een winkelstraat in Leeds. Koos Alberts zingt op Podium 3 tijdens de eerste editie van het groots opgezette Dutch Valley, op 13 augustus in recreatiegebied Spaarnwoude bij Velsen. Naast tientallen artiesten uit het Nederlandstalige amusementscircuit, bevat het programma ook rock- en popgroepen en komieken.

2018

Op 28 september 2018 overlijdt Koos Alberts op 71-jarige leeftijd aan de gevolgen van blaaskanker.

Discografie Koos Alberts

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Koos Alberts

Audio/Video Koos Alberts

Video Koos Alberts

In memoriam: Koos Alberts...
In memoriam: Koos Alberts | Sterren NL Special
Music Masters: Koos Alber...
Music Masters: Koos Alberts - Jij Blijft Bij Mij
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Music Masters: Koos Alberts - Jij Blijft Bij Mij

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer