Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KOOT EN BIE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Als de Klisjeemannetjes in het tv-programma Fanclub van de VARA in 1967 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

1959 - heden

Genre

cabaret, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Clicheemannetjes, Het Simplisties Verbond, Klisjeemannetjes, Van Kooten en De Bie

Koot en Bie

Satirisch duo dat vooral in de jaren '70 en '80 een groot stempel heeft gedrukt op het denken in Nederland.
Volledige biografie...

Bezetting

Wim de Bie   tekstschrijver, zang
Kees van Kooten   tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1951   Lex Bolderdijk
1952   Gerbrand Westveen
1971   Kasper van Kooten
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Koot en Bie

Satirisch duo dat vooral in de jaren '70 en '80 een groot stempel heeft gedrukt op het denken in Nederland.

1959

Op het Haagse Dalton Lyceum ontmoeten Van Kooten en De Bie elkaar. Middels schoolcabaret Cebrah starten ze hun samenwerking.

1963

Na hun beider opleiding start De Bie als radioregisseur bij de VARA. Van Kooten werkt bij een reclamebureau.

1965

Van Kooten voegt zich bij de satirische cabaretgroep Lurelei waar dan ook John Lanting deel van uitmaakt. Samen met De Bie ontstaat in het radioprogramma Uitlaat de creatie van de Haagse Klisjeemannetjes.

1966

In september verschijnt de LP De Clicheemannetjes Met Gesprekken Aan Het Biljart. De Clicheemannetjes debuteren op TV in het programma Mies-En-Scene. Van Kooten start met schrijven: columns onder de titel Dagboek Van Een Vogel (later Treitertrends) worden gepubliceerd. December: Op hun eerste single bezingen de heren Wat Is Mijn Bal Nou? en Lekker Legbad.

1967

Als de Klisjeemannetjes in het tv-programma Fanclub van de VARA in 1967 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Vanaf januari krijgen de Clicheemannetjes een eigen hoekje in het tienerprogramma Fanclub. In november doen Van Kooten en De Bie de redactie en presentatie in het maatschappijkritische VARA TV-programma Yin Yan, dat na twee matige afleveringen voortijdig van het scherm zal verdwijnen.

1968

In juni verschijnt de LP De Wereld Van De Klisjeemannetjes. Na het verdwijnen van Fanclub gaat het grootste deel van de medewerkers over naar het kortlopende programma Puntje Puntje Puntje. In november voegen Van Kooten en De Bie zich bij het satirische TV-programma Hadimassa.

1969

In mei verschijnt de single Dat Is De Blues. Vanaf juni doen ze in elke aflevering van Zomaar Een Zomeravond een sketchje. Van Kooten bundelt een aantal treitertrends tot een boekje. Onder de pseudoniemen van Kikkert En Troostwijk presenteren Van Kooten en De Bie drie maanden lang de Teleaccursus Filosofie. November: Voorbij is de single van de Hadimassa LP.

1970

Tweede boekje van Van Kooten Treitertrends 2.

1971

Van Kooten en De Bie schrijven teksten voor de Johnny & Rijk Show, een TV programma rond Johnny Kraaykamp sr. en Rijk de Gooyer.

Johnny & Rijk

1972

Opnieuw een leidende rol in een Teleac cursus, ditmaal 20 delen Esperanto. April: mopjes over minderheden in Hadimassa leidden tot een breuk met de VARA, waar de heren dan al negen jaar werken. In oktober begint de carrière bij de VPRO waar ze meewerken aan Het Gat Van Nederland. Van Kooten brengt het laatste boekje Treitertrends uit en schrijft het scenario voor de komedie Geen Paniek (met in de hoofdrol Johnny & Rijk). De film flopt en de Johnny & Rijk Show zal later dat seizoen ook van het scherm verdwijnen.

1973

De eerste bescheurkalender bereikt de winkel (tot 1986 zal er jaarlijks een verschijnen).

1974

Het Gat Van Nederland verdwijnt na twee seizoenen van het scherm. Het Simplisties Verbond wordt opgericht. De Nipkowschijf wordt toegekend aan hun televisiewerk. Vanaf november signaleren ze trends en ontwikkelingen in de maatschappij die volgens hen eenvoudiger uit te voeren zijn.

1975

Juni: Zoek Jezelf wordt een grote hit. Het is een bewerking van het nummer Lay It Down, in 1971 voor het eerst opgenomen door Kenny Rogers. De eerste Simpelpee, een plaat over communicatie, is zeer succesvol. Het is de eerste plaat met hun vaste arrangeur, orkestleider en producer Tonny Eyk.

Tonny Eyk

1976

Met het zes jaar oude liedje Stoont Als Een Garnaal hebben ze een heuse carnavalshit. Het nummer komt niet terecht op een van de albums van het duo. Juni: reclamespotjes voor de Postgiro ("ikke likke Bie"). Oktober: het tweede album continueert het succes van z'n voorganger en wordt bekroond met een Edison.

1977

April: in een avondvullende uitzending treedt voor het eerst Cor van der Laak op. Wederom een Nipkowschijf voor beiden. Het Gat Van Nederland keert even terug op televisie. Oktober: de derde LP Hengstenbal verschijnt (wederom goed voor een Edison). Van Kooten publiceert Koot Droomt Zich Af.

1978

Het Simplisties Verbond vult drie volledige TV-avonden. De Bie's creatie Meneer Foppe debuteert.

1979

Mei: op tournee door Noord Amerika met het Willem Breuker collectief. Oktober: als opvolger van Het Simplisties Verbond start een nieuwe serie maandelijkse programma's Op Hun Pik Getrapt (ook wel Aan Hun Taas Getrokken) waarin nieuwe karakters hun opwachting maken als Jacobse en Van Es, Walter De Rochebrune en De Familie Van Der Laak (met kritisch AVRO-lid Cor van der Laak, zijn vrouw Cock en zijn Ab). Koot Graaft Zich Autobio wordt het nieuwste boek van Van Kooten.

1980

Maart: Van Kooten publiceert zijn boek Veertig. De programma-formule wordt in het nieuwe winterseizoen voortgezet: maar nu kan de uitzending onderbroken worden door de Tegenpartij (o.l.v. Jacobse en Van Es). Met items van buurtopbouwwerkers Reinier en Pierre, de Vieze Man en bankier Øre Daalder. Op Hun Pik Getrapt is ook de titel van het vierde album van het Simplistisch Verbond. De plaat bevat onder meer het lijflied van de Tegenpartij (met medewerking van het Haags Haringkoor).

1981

Mei: Tedje van Es en F. Jacobse zijn te populair geworden en worden tijdens hun verkiezingscampagne op het Haagse Binnenhof door een schotenwisseling omgebracht. De maxi-single Gouden Doden bevat hun 'nagelaten tapes'. Oktober: een nieuw seizoen brengt een forumprogramma waarin journaliste Gemma Shackleton de heren kritisch vragen voorlegt. Voor het eerst komen Ralph en Thea Ternauw langs. November: De Bie start zijn literaire TV-programma De Letteren.

1982

Oktober: vanuit de St. Jodocuskerk in Juinen presenteren Van Kooten en De Bie hun maandelijkse programma. Met Wethouder Hekking en Burgemeester van der Vaart van Ter Weksel in gastitems. Van Kooten speelt voor het eerst Burgemeester van Amsterdam Ed Van Thijn. Het album Mooie Meneren bevat onder meer Het Wijnjaar Nul van het reli-duo The New Positivoos.

1983

Mei: samen met Freek de Jonge wordt de Amnesty avond Het Gebaar verzorgd. Oktober: het nieuwe TV seizoen maakt het Kreateam voor multimediale attitude-deformatie maandelijks zijn opwachting. Oudere jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof maken hun entree.

Freek de Jonge

1984

Mei: solo-LP De Bie Zingt. Oktober: op de LP Draaikonten zingt Van Kooten als Vieze Man over Ballen In M'n Buik en The New Positivoos over Onze God Is De Beste. Op de eerste helft van de plaat staan de Van Kooten & De Bie-verhoren 'waarin enkele bijzonder leugenachtige autoriteiten met de billen bloot moeten'. Draaikonten is de zesde langspeelplaat van het Simplisties Verbond en tevens hun eerste compact disc. December: een hele avond gevuld met het Gala Van Het Gouden Hoofd, een parodie op de liefdadigheidsakties. Van Kooten schrijft Modermismen en Hedonia.

Wim de Bie

1985

De gebroeders Temmes spelen de hoofdrol in Wo Ist Der Bahnhof en overwinteren in Spanje. De oudere jongeren richten Stichting Moorkop op. Van Kooten en De Bie proberen een Nederlandse versie van Spitting Image te maken.

1986

Docudrama's: Koot en Bie adopteren een kind, Van Kooten raakt zwaar verslaafd aan tomatensap en draait door.

1987

Van Kooten maakt ronde langs programma's om als gastpanellid mee te mogen doen voor het item 'Wat kun je verder als bekende Nederlander'. De Bie schrijft Meneer Foppe En Het Gedoe. Van Kooten schrijft Zeven Sloten - Zes Uitstapjes. Van Kooten En De Bie Willen Niet Dood ('13 Scènes Uit Het Volle Leven') is de zevende en laatste langspeelplaat van het Simplisties Verbond. Een van de nummers wordt gezongen door oudere jongere Koos Koets. In zijn liedje Alles Zonder Met (een compositie van Tonny Eyk) wordt hij begeleid door Ellert Driesen (toetsen), Lex Bolderdijk (gitaar) en Jan Hollestelle (bas).

Ellert Driessen Lex Bolderdijk

1988

Oktober: wekelijks is een directe satire op de actualiteit te zien onder de noemer Keek Op de Week. Journalisten Bulle van Berkel en Harry F. Kriele berichten uit het land op actuele zaken. Met o.a. zwerver Dirk, oud-verzetsman Bussink, voddenfilosoof Willem van der Wiel en parlementair redacteur Louc Hobbema (Kijk Op Het Rijk). De Bie schrijft de Boekencorner van Goos Verhoef.

1989

Een nieuwe serie Keek Op de Week met nieuwe karakters als: Oosting, Oosteuropa deskundige Clavan, Dien (Gerrit Braks Fanclub) en Ir. Akkerman ('ik word genoemd').

1990

De karakters breiden zich uit met Frank en Carla van Putten, vakbondsman Aad van der Naat (gebaseerd op ABVA/KABO-man Jaap van der Scheur), Diana Charité ('weet je wel weet je niet') en Neerlandicus E. I. Kipping.

1991

April: Van Kooten speelt de hoofdrol in de Nederlandse bioscoopfilm Oh Boy (regie: Orlow Seunke). Nieuwe karakters: kruidenvrouw Berendien uut Wisp, de zusjes Jet en Koosje Veenendaal, Piet Vroon Instituut, Memien Holboog en weerman Karel Timofeef. Van Kooten schrijft Zwemmen Met Droog Haar.

1992

Kiek Op De Week is een nieuwe kwis met allesweter Lex, Henk en Lucy van Dalen, Richard Buys (projectontwikkelaar), Van Klingelen (verkoper jubileumplakwettes), Keek-knipselarchivaris Herman Bongers en allesvrezer Robert van Effen.

1993

Krasse Knarren vervangt na vijf seizoenen de Keek Op De Week-formule met de jonge senioren Phons van der Kuil en Rick Dubois.

1994

In Bed Met Van Kooten en De Bie. Interactief programma met o.a. kapitein Han van Leeuwen en zijn vriend Eddie Snoei (ex-dansleraar), de tabakshandelaar en de leraar Grieks, thuis geïnterviewd met zijn immer storende dochtertje.

1995

Oktober: Deksel Op De Desk. Vanuit het huis van Gé en Arie wordt de wereld bekeken. Nieuwe karakters: Vogel en De Mik, advocaat Pief Toepoel en parlementair medewerker Archibald Hoogezand.

1996

Terug naar de Keek Op De Week formule. Leader: chroma-key met autoweg, spoorwegovergang. Nieuwe karakters: Endemol aandeelhouder Jack Rubeco en de sigaarlurkende en ex-CHU-man.

1997

Het nieuwe boek van Van Kooten heet Omnibest en is een verzameling eerder verschenen werk. Voor hun laatste televisieseizoen kiest het duo het lied De Mus van Tom America als leader.

Tom America

1998

Van Kooten en De Bie besluiten om hun samenwerking (tijdelijk) te stoppen, zodat ze zich kunnen toeleggen op andere bezigheden. De Bie gaat alleen door met het maken van TV-programma’s voor de VPRO.

1999

Van Kooten komt met een nieuw boek getiteld Levensnevel. Het nieuwe programma van De Bie heet De Bunker van De Bie.

2001

De Bie post dagelijks berichten op zijn weblog (bieslog.vpro.nl). In de DVD-serie Ons Kijkt Ons verschijnt ondermeer een compilatie van De Vieze Man.

2003

Na het verschijnen van deel 10 en 11 in de serie Ons Kijkt Ons worden alle 11 dvd's/video's verzameld in de box Koot & Biebliotheek. Volgens een ruwe schatting van Koot en Bie beslaat de box slechts een kwart van het complete oeuvre. Zondag 16 november wordt het anderhalf uur durend tv-programma De Terugkeek van Van Kooten en De Bie uitgezonden. De compilatie hoogtepunten is gebaseerd op een stemming onder het publiek. Maar liefst 2.293.000 mensen bekijken het programma. Speciaal voor filmhuizen maakt het duo een andere selectie, die geschikt is voor vertoning op het witte doek.

2004

Van Kooten krijgt op 22 april in het Grand Hotel te Amsterdam de Gouden Ganzenveer. Deze culturele prijs wordt uitgereikt door het Koninklijk Nederlands Uitgevers Verbond vanwege de grote betekenis van Van Kootens werk voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

2005

Kees van Kooten en Wim de Bie komen na zeven jaar weer bij elkaar om opnames te maken voor de bonus-cd De Typeplanner bij de cd-box Audiotheek. Deze box verzamelt tien albums die het duo heeft gemaakt, van Gesprekken Aan Het Biljart (1966) tot en met Van Kooten En De Bie Willen Niet Dood (1987). Audiotheek gaat meer dan 15.000 keer over de toonbank en levert het duo een gouden plaat op.

2006

Koot & Bie krijgen op 15 maart in de Melkweg een Edison Music Award in de categorie kleinkunst/luisterlied. Van Kooten speelt een gastrol in de film Alles Is Liefde. Het scenario is geschreven door zijn dochter Kim. Tijdens Prinsjesdag analyseert Van Kooten voor de Partij Voor De Dieren op Radio 1 de troonrede. Zijn zoon Kasper verzorgt de muzikale begeleiding.

2007

Op 24 januari is het eerste van een serie concerten van Kees van Kooten samen met onder meer Corrie van Binsbergen. De voorstelling bestaat uit vijftig komische korte verhalen uit de Angelsaksische wereldliteratuur. 11 maart wordt in het kader van De Avond van het Boek 2007 op Nederland 2 de compilatie Schertz. Zatire & Yronie uitgezonden met sketches van Koot & Bie over taal en literatuur. Op 14 juni wordt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum de uitgebreide overzichtstentoonstelling 'Van Kooten en De Bie: En Wel Hierom!' geopend. Ter promotie is het duo 9 juni gezamenlijk te zien in het VARA-programma De Zomer Draait Door. Op 8 december worden Van Kooten en De Bie tijdens het congres Onze Taal, Onze Toekomst in de Jaarbeurs te Utrecht door het Genootschap Onze Taal benoemd tot ereleden. Deze benoeming wordt verleend aan personen met buitengewone verdiensten voor de Nederlandse taal.

Corrie van Binsbergen

2008

Kees van Kooten schrijft een nieuwe tekst bij de muziek van het muzikale sprookje Nachtegaal van Theo Loevendie uit 1974 en spreekt ook de tekst in op het gelijknamige luisterboek dat verschijnt in de Zoemreeks Luisterboeken van De Bezige Bij.

2013

Naar aanleiding van het boekenweekgeschenk De Verrekijker gaat Van Kooten in maart op tournee onder de titel Kees Van Kooten Speelt Zich Af.

Discografie Koot en Bie

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Koot en Bie

Audio/Video Koot en Bie

Video Koot en Bie

De Carnavalscoïtus door d...
De Carnavalscoïtus door de Vaganten - Van Kooten en De Bie
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De Carnavalscoïtus door de Vaganten - Van Kooten en De Bie

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer