Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KRAAK & SMAAK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kraak & Smaak

Periode

2003 - heden

Genre

funk

Online

Hyves
Officiële website

Pseudoniemen

Crack & Smack

Kraak & Smaak

Kraak & Smaak is een producerstrio uit Leiden dat bestaat uit Mark Kneppers (DJ Knuppelhout en de helft van het DJ-duo Wipneus & Pim), de klassiek geschoolde Oscar de Jong en Wim Plug. Zelf omschrijven ze hun opzwepende mix van elektronische funk, samples en breakbeats als 'future funk'. In het ...
Volledige biografie...

Bezetting

Wim Plug   producer
Mark Kneppers   producer
Oscar de Jong   componist, producer

Overige muzikanten

Desiree de Rooij   zang
Linda Bloemhardt   zang
Paul Jan Bakker   gitaar
Eugene Latumeten   zang
Ro Krom   percussie
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2001   OLaBOLA
2004   Wipneus En Pim
2005   Mimezine
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Kraak & Smaak

Kraak & Smaak is een producerstrio uit Leiden dat bestaat uit Mark Kneppers (DJ Knuppelhout en de helft van het DJ-duo Wipneus & Pim), de klassiek geschoolde Oscar de Jong en Wim Plug. Zelf omschrijven ze hun opzwepende mix van elektronische funk, samples en breakbeats als 'future funk'. In het buitenland wordt de naam van de groep op zijn Engels uitgesproken als Crack & Smack.

2003 - 2004

Oscar de Jong, Mark Kneppers (Wipneus & Pim en eigenaar van de Leidse platenzaak VelvetMusic) en Wim Plug samplen lustig van vinyl en maken daarmee aanstekelijke dancetracks die ze onder meer opsturen naar het Britse label Jalapeno Records. Hun track Money In The Bag wordt opgepikt door Annie Nightingale van BBC Radio 1. Hun vierde EP Say Yeah levert de groep hits op in de DMC Buzz Chart, The UK Cool Cuts Chart en de Ministry Of Sound's Vital Vinyl Chart. Kraak & Smaak maakt remixen voor OlaBola, Mark Rae, Karl Moestl en Max Sedgley. Tijdens hun DJ-sets draait het trio naast funky breakbeat ook house, electro en hiphop. De groep heeft een vaste draaiavond in 013 te Tilburg.

OLaBOLA Wipneus En Pim

2005

Kraak & Smaak Het debuutalbum Boogie Angst bevat o.a. gastbijdragen van U-Gene, Ro Krom (Olabola) en zangeres Dez. De plaat wordt in juni voorafgegaan door de single Money In The Bag. Aangevuld met percussionist Ro Krom en bassist Marc Baronner (Mimezine) werkt Kraak & Smaak aan een liveshow met het vooruitzicht op een tournee door Australië. Kraak & Smaak levert ook remixen voor het nummer Can't Get Enough van Mimezine en het nummer Seven Days van Jamiroquai dat wereldwijd uitkomt op cd-single en 12". Ook Jamiroquai's single Electric Mistress bevat een remix door Kraak & Smaak. De single One Of These Days wordt geremixt door Balearic Soul, Fort Knox Five en Mark Rae. Op de BBC wordt de plaat Dance Single Of The Week. Linda Bloemhardt (o.a. ex-Mendoza Dance Parti) vervangt zangeres Dez. De groep is te zien tijdens het Amsterdam Dance Event en in een volgeladen The Cargo te Londen. Kraak & Smaak doet ook shows in België, Duitsland, Zwitserland en Australië. De band wordt onderscheiden met een Essent Award.

Mendoza Dance Parti Mimezine OLaBOLA UJ

2006

Kraak & Smaak Op 21 januari presenteert Kraak & Smaak in Panama de nieuwe EP Keep Me Home/Real Pain met onder meer remixen door Gregor Salto en 4Hero. Kraak & Smaak tekent bij PIAS. Het label brengt Boogie Angst opnieuw uit met een extra cd vol remixen. De single Keep Me Home verschijnt in maart. De nummers Say Yeah, Jolie Banane en Hello Big Mama zijn vanaf 9 maart ook te horen in de Nederlandse speelfilm Ik Omhels Je Met Duizend Armen, aangevuld met enkele speciaal voor de film geschreven tracks. Het album Boogie Angst komt in mei uit in de Verenigde Staten bij het Amerikaanse label Quango Recs, dat onder andere Kruder & Dorfmeister uitbrengt. De groep staat in juni op Pinkpop.

2007

Kraak & Smaak Kraak & Smaak reist in maart naar de Verenigde Staten voor een tournee en een optreden tijdens SXSW in Austin, Texas. Eind april staat de Kraak & Smaak DJ set op het Coachella festival in LA. Het album The Remix Sessions (mei) bevat een verzameling remixen die Kraak & Smaak heeft gemaakt in opdracht van o.a. Skeewiff, Mark Rae, Sarah Bettens, Mimezine, Dorfmeister, Jamiroquai en Chris Joss. In september staat Kraak & Smaak tweemaal in het voorprogramma van de Britse band Faithless: 19 september in het Sportpaleis te Antwerpen en 21 september in het Gelredome te Arnhem. Tijdens de najaarstournee samen met voorprogramma MeloManics speelt Kraak & Smaak enkele nummers van het album dat in voorjaar 2008 verschijnt. De livebezetting wordt versterkt door gitarist Paul Jan Bakker. Als voorproefje op het volgende album verschijnt op 26 november de 12'' inch Funk Ass Rotator/Mad As Hell.

2008

Het volgende album Plastic People verschijnt in april. Op de cd werkt de band samen met onder anderen Mark Brydon (Moloko), rapper Dudley Perkins (in het nummer That's My Word) en zanger Yerry Rellum (a.k.a. Caprice). Op de eerste single Squeeze Me is zang te horen van de Britse soulzanger Ben Westbeech. De single en de bijbehorende clip worden opgepikt door de beroemde Amerikaanse blogger Perez Hilton en gebruikt in aflevering 816 van de populaire Amerikaanse tv-serie CSI. Ro Krom verlaat in juni Kraak & Smaak om zich weer volledig te kunnen richten op het schrijven van nieuw materiaal, drummen, remixen en andere muzikale uitdagingen. André Kemp is zijn vervanger. De single Plastic People bevat remixen door onder anderen Deetron, Prok & Fitch en All Good Funk Alliance.

2009

Het album Boogie Angst uit 2005 wordt in januari beloond met de European Border Breaker Award 2009, de prijs waarmee de Europese Commissie en de European Broadcasting Union (EBU) artiesten belonen die met hun debuutalbum succesvol zijn geweest in Europa, buiten de eigen landsgrenzen. Kraak & Smaak wordt uitgenodigd door South By Southwest voor een optreden tijdens dit showcasefestival, eind maart in Austin, Texas. Kraak & Smaak is verantwoordelijk voor de beats op de single Headlines van de Haarlemse zangeres Dennis.

Dennis

2011

Kraak & Smaaks derde studio-album Electric Hustle (april) bevat gastbijdragen van Romanthony (o.a. Daft Punk), trombonist Fred Wesley (o.a. James Brown), de Amerikaanse deep funk-legende Lee Fields, de Britse soulzanger John Turrell, Janne Schra (Schradinova), Dez en de eigen bandvocalisten Lex Empress (Alexandra Keijssers) en Sebastian van den Berg. Kraak & Smaak maakt een remix voor de single The Day van de Amerikaanse danceproducer Moby. In het festivalseizoen draait Kraak & Smaak drie DJ-sets op Glastonbury (eind juni) en speelt de band live op het hoofdpodium van het Exit festival in Novi Sad (9 juli). Andere zomerfestivals tussen 1 juli en 20 augustus zijn onder anderen 1 juli Sozopol in Bulgarije, de Gentse feesten in België, Chill Out in Turkije en Big Chill in Groot-Brittannië. Kraak & Smaak doet in november en december een Nederlandse najaarstournee. Tijdens de optredens in Eindhoven (27 december) en Utrecht (28 december) is John Turell te gast.

Janne Schra Schradinova

2012

Het dubbelalbum Mixed Feelings (juni) bestaat uit nieuw materiaal en geremixte tracks van het album Electric Hustle, aangevuld met beste remixes en samenwerkingen van de afgelopen jaren. CD1 is één lange mix en CD2 bevat losse tracks. Op Mixed Feelings staan remixen door onder anderen Solomun, Lovebirds en Psychemagik. Max Sedgeley steekt met hulp van de Amerikaanse soulzanger Lee Fields het nummer Forget About You in een nieuw jasje. Kraak & Smaak is op 1 juli de headliner op het grote The Beat-Herder Festival in het Britse Lancashire. Mark Kneppers breidt zijn platenketen uit met een vinylzaak in Wageningen, als onderdeel van de hifi-winkel Klankbeeld.

2013

Kraak & Smaak werkt aan het volgende album Chrome Waves. De eerste track die naar buiten komt is de single The Future Is Yours. De single Good For The City (augustus) bevat vocalen van Sam Duckworth uit de Britse band Get Cape. Wear Cape. Fly (kortweg: GCWCF). Andere gasten op het nieuwe album zijn Janne Schra, Berenice van Leer (Wicked Jazz Sounds Band), Stee Downes, Capitol A, Retro Stefson, Joi Cardwell en John Turrell. De groep presenteert Chrome Waves op 16 oktober tijdens het Amsterdam Dance Event.

Wicked Jazz Sounds Band

Discografie Kraak & Smaak

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kraak & Smaak

Audio/Video Kraak & Smaak

Video Kraak & Smaak

Kraak & Smaak - Built For...
Kraak & Smaak - Built For Love (feat. Romanthony) (Official Video)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Kraak & Smaak - Built For Love (feat. Romanthony) (Official Video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer