Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KRIS BERRY

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kris Berry in 2011

Periode

04-06-1982 - heden

Genre

Antillen, pop jazz, singer-songwriter, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Kris Berry

Zangeres Kris Berry uit Curaçao debuteert in 2012 met haar soloalbum Marbles. Haar veelal opgewekte liedjes worden in sommige recensies vergeleken met de Amerikaanse jazz-zangeres Norah Jones. Marbles bevat popjazz met Caribische en Latijns-Amerikaanse invloeden. Nog voor het verschijnen van de plaat staat de zangeres al op North Sea Jazz.
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver, zang

Overige muzikanten

Paul Willemsen   componist, gitaar
Coos Zwagerman   flugelhorn, trompet
Jet Stevens   contrabas
Claus Tofft   percussie

Genoemd in de biografie van

2013   Qeaux Qeaux Joans
2013   Ruben Hein
2013   Wouter Hamel

Biografie Kris Berry

Zangeres Kris Berry uit Curaçao debuteert in 2012 met haar soloalbum Marbles. Haar veelal opgewekte liedjes worden in sommige recensies vergeleken met de Amerikaanse jazz-zangeres Norah Jones. Marbles bevat popjazz met Caribische en Latijns-Amerikaanse invloeden. Nog voor het verschijnen van de plaat staat de zangeres al op North Sea Jazz. In 2013 werkt ze met cellist en producer Perquisite aan een gezamenlijk album.

In bezetting van

Ladies of The Lowlands   zang

1982 - 2010

Kristel de Haak (4 juni 1982) groeit op op Curaçao. Haar moedertaal is Engels. Pas op elfjarige leeftijd leert ze Nederlands. Inspiratiebronnen zijn haar grootmoeder en de vele soorten muziek die ze op het eiland hoort, van latin, ska en Cubaanse muziek tot country en jazz. Ze luistert thuis naar Patsy Cline, Nat King Cole en Nina Simone. De artiestennaam Berry is de achternaam van haar stiefvader. Op haar negentiende verhuist de zangeres naar Europa waar ze onder meer in Engeland naar de universiteit gaat. Ze woont een tijdje in Haarlem en zingt in 2008 bij The Oriental Jazz Band, die traditionele New Orleans jazz speelt. In 2010 ontmoet ze in Amsterdam bij een jamsessie gitarist Paul Willemsen (Lefties Soul Connection, Beans & Fatback) met wie ze samen liedjes begint te schrijven.

Beans & Fatback Lefties Soul Connection

2011

Kris Berry in 2011 Berry brengt haar eerste, vijf liedjes tellende EP uit. De muziek is een smeltkroes van jazz, country, latin, ska en rhythm & blues. Het nummer Flower Empty Tree wordt in januari 2011 voor het eerst op de landelijke radio gedraaid in het programma van Giel Beelen op 3FM. Radio 6 maakt haar EP Schijf Van Zes en verkiest de zangeres tot Soul & Jazz Talent. Ze doet voorprogramma's van onder meer de Amerikaanse soul-, blues- en funkartiest Eli 'Paperboy' Reed (Melkweg, 14 april) en de Belgische zangeres Selah Sue (Effenaar, 22 mei). Haar band bestaat naast gitaar (Paul Willemsen) uit contrabas (Jet Stevens), trompet en flugelhorn (Coos Zwagerman) en percussie in plaats van drums (Claus Tofft). Een van de hoogtepunten dit jaar is een optreden op North Sea Jazz waarbij ook Onno Smit van Beans & Fatback meedoet. De zangeres stopt met haar werk als consultant om zich volledig op haar muziekcarrière te richten.

2012

Op 14 januari staat de zangeres met haar band op het festival Noorderslag in de Oosterpoort te Groningen. In het voorjaar verschijnt bij Wicked Jazz Sounds Recordings het debuutalbum Marbles. De titel verwijst naar het gezegde 'you've lost your marbles' oftewel: je bent je verstand kwijt. De cd is gemixt door de Britse producer, engineer en Grammy-winnaar Jerry Boys (Buena Vista Social Club, Omara Portuondo, R.E.M., Ry Cooder). De cd bevat naast Latijns-Amerikaanse muziek ook soul (Always Or Never), country (Second Best) en ska (Stick To The Recipe). Voorafgaand aan de plaat doet Berry televisieoptredens in onder meer De Wereld Draait Door (6 april) en Vrije Geluiden (9 april). Op 29 mei staat ze weer in de Oosterpoort, ditmaal met een akoestische set als voorprogramma van Sharon Jones & The Dapkings. Rond de zomer staan meerdere festivals op het programma, niet alleen in Nederland, maar ook in Berlijn (het kleine showcasefestival BerlinRadar op 7 juni) en Londen (BT River Of Music op 21 juli). Ze wint dit jaar de Radio 6 Talent Award.

2013

Samen met Wouter Hamel en Ruben Hein is Kris Berry in januari gastvocalist tijdens optredens van het Amsterdam Sinfonietta in het kader van Breder Dan Klassiek, in Leiden, Amsterdam, Groningen en Rotterdam. In mei maakt de zangeres deel uit van het gelegenheidsproject Ladies Of The Lowlands. Als onderdeel van That's Live XL van 3FM-DJ Eric Corton verzorgen acht zangeressen op 28 mei een exclusieve muziekavond in Luxor Live te Arnhem waar ze samen elkaars nummers en achtstemmig enkele covers spelen. Berry werkt met cellist en producer Perquisite aan een gezamenlijk album. In de zomer van 2013 verschijnt als voorproefje de single Hitchhike. Een van de festivals dit jaar is op 30 augustus het Curaçao North Sea Jazz Festival. Op 19 september presenteren Kris Berry en Perquisite in de Melkweg hun gezamenlijke album Lovestruck Puzzles.

Perquisite Ruben Hein Wouter Hamel

Discografie Kris Berry

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kris Berry

Audio/Video Kris Berry

Video Kris Berry

Kris Berry - Silver Balloon
Kris Berry - Silver Balloon
Always or Never - Kris Be...
Always or Never - Kris Berry (Official Video)
Meet Kris Berry! ...
Meet Kris Berry!             ....Inside M A R B L E S
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Always or Never - Kris Berry (Official Video)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer