Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

KYTEMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Kyteman in 2012

Periode

1987 - heden

Genre

dub, hiphop, rap

Kyteman

Kyteman is muzikant Colin Benders uit Utrecht-Overvecht. In 2009 baart hij in het clubcircuit en op festivals opzien met zijn hiphoporkest, wat onder meer resulteert in de Popprijs 2009.
Volledige biografie...

Bezetting

Colin Benders   dirigent, trompet, zang

Overige muzikanten

Bram Hakkens   drums
Frank Wienk   percussie
Pieter de Graaf   toetsinstrumenten
Dibbe van Laarhoven   basgitaar
Sietse van Gorkom   viool
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2006   Skiggy Rapz
2008   League of XO Gentlemen
2009   C-Mon & Kypski
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Kyteman

Kyteman is muzikant Colin Benders uit Utrecht-Overvecht. In 2009 baart hij in het clubcircuit en op festivals opzien met zijn hiphoporkest, wat onder meer resulteert in de Popprijs 2009.

1987 - 2008

Kyteman (Utrecht, 1987) krijgt op zijn derde een trompet van zijn oom Jacky Terrasson (Berlijn, 1966), de halfbroer van zijn moeder en jazzpianist uit New York met platen op Blue Note. Hij speelt in diverse bands, waaronder Relax, en speelt ook mee met Krezip, Voicst en C-Mon & Kypski. Vanaf zijn achttiende werkt hij aan zijn eerste soloalbum.

C-Mon & Kypski Krezip Relax Voicst

2009

The Hermit Sessions komt uit in het voorjaar. Kyteman voert zijn muziek live uit met een hiphoporkest van minstens twaalf muzikanten en acht MC's en staat daarmee in januari op Noorderslag in Groningen. Het orkest bestaat uit drummer Bram Hakkens, percussionisten Claus Tofft en Frank Wienk, toetsenisten Eelco Topper en Niels Broos en bassist Dibbe van Laarhoven, aangevuld met blazers Randell Heye (trompet), Kobi Arditi (trombone) en Morris Kliphuis (hoorn) en het Red Limo String Quartet dat bestaat uit violisten Sietse van Gorkom en Camilla van der Kooij, cellist Jonas Pap en altviolist Rani Kumar. Ook tubaspeler Patrick Votrian maakt deel uit van de bezetting al is hij niet op het album The Hermit Sessions te horen. De acht rappende MC's zijn Reazun, King Jule, Soulay, Unorthadox, Pax, GMB, Double G en Master Surreal. Het hiphoporkest krijgt uitgebreide media-aandacht en staat op festivals als The Hague Jazz en Pinkpop en in het voorprogramma van Anouk in het Amsterdamse Westerpark. In het kader van het project In A Cabin With reist Kyteman in juli samen met componist en hoornist Morris Kliphuis naar Thailand voor opnamesessies, onder meer met het Bangkok Symphony Orchestra. Een verslag van de reis wordt op 3 oktober uitgezonden door de NPS op Nederland 3. Als het concert in de Heineken Music Hall van 12 december binnen twee weken uitverkoopt, geeft Kyteman in november met zijn orkest extra concerten in 013 en Tivoli. Met een verkoop van meer dan 25.000 stuks behaalt The Hermit Sessions de gouden status. Het nummer Sorry van Kyteman's Hiphop Orkest is wordt door de luisteraars van het 3FM-radioprogramma 3voor12 via internetstemming verkozen tot de Song van het Jaar 2009.

Anouk

2010

Op het festival Noorderslag, in januari in de Oosterpoort te Groningen, ontvangt Kyteman de Popprijs 2009. De jury verklaart eensgezind te zijn in haar oordeel en het hiphoporkest te waarderen om haar 'authenticiteit, bron van inspiratie en eigenzinnigheid'. Direct na het in ontvangst nemen van de prijs in de Grote Zaal van de Oosterpoort treedt de grote bezetting nog een keer op. Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in april wint Kyteman's Hiphop Orkest in de categorie Beste Live Act van 2009. In mei staat de teller voor The Hermit Sessions op meer dan 50.000 verkochte exemplaren en behaalt het album officieel de platina status. Na een paar maanden radiostilte doet Kyteman's Hiphop Orchestra weer enkele grote optredens, zoals in juli tijdens Rock Werchter in België en Umbria Jazz in Italië, en in september in Aken en Brussel. Op 3 oktober neemt Kyteman voor The Hermit Sessions een Edison in ontvangst in de categorie Beste Groep. Tijdens de vijfde editie van Symphonica in Rosso, op 15 en 16 oktober in het Gelredome in Arnhem, wordt hoofdgast Sting begeleid door The Royal Philharmonic Concert Orchestra onder leiding van Steven Mercurio. Kyteman verzorgt tijdens dit evenement een gastoptreden.

2011

Studiosessies van Kyteman en Eric Vloeimans in de Utrechtse Kytopia-studio, analoog opgenomen en zonder overdubs, verschijnen op het album Kytecrash. Met dit project van beide trompettisten in het voorjaar op tournee. In de documentaire Now What? volgt regisseur Menna Laura Meijer Kyteman in de anderhalf jaar die volgen op het laatste optreden met zijn hiphoporkest. Meijer toont de onrustige creatieve zoektocht van de muzikant naar nieuwe muziek. De wereldpremière van de film vindt plaats op 19 november in Tuschinski te Amsterdam in het kader van het documentairefestival IDFA.

Kytecrash

2012

Kyteman in 2012 Kyteman gaat in april op tournee door Nederland met The Kyteman Orchestra. De shows zijn te zien in Utrecht, Groningen, Heerlen, Amsterdam en Brussel. Voordat de korte tournee van start gaat, verschijnt het nieuwe album dat de trompettist gedurende 2011 samen met het orkest heeft opgenomen in zijn eigen Kytopia-studio in Utrecht. Tijdens de uitreiking van de Radio 6 Soul & Jazz Awards, op 4 oktober in de Westerunie te Amsterdam, wordt The Kyteman Orchestra door de luisteraars van Radio 6 uitgeroepen tot Beste Live Act.

2014 - 2019

Bij het sluiten van Tivoli op de Utrechtse Oude Gracht geeft Kyteman zes uitverkochte afscheidsconcerten. Bij de laatste wordt bekend dat hij met zijn Kytopia de nieuwe tijdelijke bewoner wordt van het pand. Uit de anti-kraaklocatie, waar het collectief woonde en werkte, moesten zij vertrekken.
In de jaren in het oude Tivoli bouwt Colin Benders een modulaire synthesizer. Hij stopt met zijn rol als orkestleider en trompettist.
In maart 2019 moet Tivoli worden verlaten. Er wordt tijdelijk onderdak gevonden in Den Dolder.

2020

Met een aantal muzikanten van het voormalige Kytopia-collectief huurt Benders studio's in de Werkspoorfabriek in Utrecht.

Discografie Kyteman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Kyteman

Audio/Video Kyteman

Video Kyteman

The Kyteman Orchestra - T...
The Kyteman Orchestra - The Mushroom Cloud
U-Town University (offici...
U-Town University (official)
She Blew Like Trumpets
She Blew Like Trumpets
Kyteman - Sorry (Live @ L...
Kyteman - Sorry (Live @ Lowlands 2009)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
U-Town University (official)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer