Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEON BERBEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Léon Berben

Periode

02-12-1970 - heden

Genre

klassiek, klavecimbel, orgel

Online

Officiële website

Léon Berben

Léon Berben kan door zijn kennis van de muziekgeschiedenis en historische uitvoeringspraktijk beschouwd worden als een van de leidinggevende toetsinstrumentspelers van zijn generatie. Op zijn repertoire, voor orgel of klavecimbel, staat muziek van 1550 tot 1790. Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in het werk van Jan Pieterszoon Sweelinck. Met het ...
Volledige biografie...

Instrumenten

klavecimbel, orgel

Biografie Léon Berben

Léon Berben kan door zijn kennis van de muziekgeschiedenis en historische uitvoeringspraktijk beschouwd worden als een van de leidinggevende toetsinstrumentspelers van zijn generatie. Op zijn repertoire, voor orgel of klavecimbel, staat muziek van 1550 tot 1790. Daarnaast heeft hij zich gespecialiseerd in het werk van Jan Pieterszoon Sweelinck. Met het ensemble Musica Antiqua Köln geeft hij concerten over de hele wereld. Ook worden er opnamen gemaakt voor onder andere Archiv Produktion van het platenlabel Deutsche Grammophon. Zijn solo-opnamen, gespeeld op historische instrumenten, vallen vaak in de prijzen zoals de Diapason d'Or, Le monde de la musique (CHOC) en de Preis der Deutschen Schallplattenkritik. Niet alleen op het toetsenbord is Léon Berben actief; tevens is hij coauteur voor Die Musik in Geschichte und Gegenwart en schrijft hij artikelen in vaktijdschriften.

1970 - 1999

Léon Berben wordt op 2 december 1970 geboren te Heerlen. Aan de conservatoria van Den Haag en Amsterdam studeert hij klavecimbel en orgel bij onder andere Rienk Jiskoot, Gustav Leonhardt, Ton Koopman en Tini Mathot. Voor beide instrumenten behaalt hij het diploma Uitvoerend Musicus. Hij speelt orgel en klavecimbel in diverse ensembles, onder andere bij het Amsterdam Baroque Orchestra, das Freiburger Barokorchester en Musica ad Rhenum.

Amsterdam Baroque Orchestra Gustav Leonhardt Musica ad Rhenum Tini Mathot Ton Koopman

2000 - 2005

Berben wordt in 2000 aangesteld als klavecinist van Musica Antiqua Köln, onder leiding van Reinhard Goebel. Met dit ensemble maakt hij concertreizen door Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Ook soleert hij op enkele cd-opnamen met Musica Antiqua Köln, zoals in het concert voor klavecimbel en pianoforte van Carl Philipp Emanuel Bach en in de cantate BWV.170 met obligaat orgel van Johann Sebastian Bach.

2006 - 2014

Het ensemble Musica Antiqua Köln wordt in 2006 opgeheven en Léon Berben gaat zich meer toeleggen op het solorepertoire voor klavecimbel en orgel. Als solist, voornamelijk op historische orgels, geeft hij concerten in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, Finland, Hongarije en Spanje. Tevens heeft hij regelmatig optredens op internationale festivals zoals in Nederland, zoals bij het Internationaal Orgelfestival Haarlem en het Festival Oude Muziek Utrecht. Ook maakt hij verscheidene keren deel uit van Concerto Melante, het op authentieke instrumenten spelende kamermuziekensemble van de Berliner Philharmoniker. Tevens geeft hij cursussen en lezingen, onder andere in Nederland, Hongarije en Zwitserland. In 2012 verhuist Léon Berben naar Keulen.

Festival Oude Muziek Utrecht Internationaal Orgelfestival Haarlem

Discografie Léon Berben

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Léon Berben

Audio/Video Léon Berben

Video Léon Berben

J. S. Bach - The Art of F...
J. S. Bach - The Art of Fugue, BWV 1080 (Contrapunctus XII) - Musica Antiqua Köln
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
J. S. Bach - The Art of Fugue, BWV 1080 (Contrapunctus XII) - Musica Antiqua Köln

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer