Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LANGE FRANS & BAAS B

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Lange Frans & Baas B

Periode

1997 - 2009

Genre

hiphop, Nederhop, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Lange Frans & Baas B

Frans & Baas B. vormen een succesvol Nederhopduo uit Diemen.
Volledige biografie...

Bezetting

Bart Zeilstra   producer, rap
Lange Frans   producer, rap

Genoemd in de biografie van

1982   Jayh
1986   Brace
1997   D-Men
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lange Frans & Baas B

Frans & Baas B. vormen een succesvol Nederhopduo uit Diemen.

1997 - 1998

Frans Frederiks (Lange Frans) en Bart Zeilstra (Baas B.) wonen bij elkaar om de hoek in Diemen. Na een freestylesessie op een basketbalveldje in Diemen-Zuid richten ze het hiphopcollectief D-Men op. Naast Lange Frans & Baas B. bestaat het collectief uit onder meer Brutus (broer Thijs van Lange Frans) en DJ Crowdkiller.

D-Men

1999 - 2000

D-Men brengen in eigen beheer hun eerste demo en eerste single Zoveel Mensen uit.

2001

Lange Frans is vrijwel elke dinsdagavond te vinden in de Winston tijdens de open microfoon van Live On The Low, een broeinest van hiphoptalent. D-Men leveren een bijdrage aan de compilatie Mixt RnB Allstar en reizen door het land met de gelijknamige tournee. Lange Frans & Baas B. belanden in de finale van Most Wanted, de talentenjacht van de Amsterdamse popstichting GRAP. Tijdens de finale RnB/Hiphop van de Grote prijs van Nederland wint D-Men de publieksprijs. Lange Frans doet mee aan de freestyle interland Nederland-België op het festival De Nachten in Amsterdam en Antwerpen.

2002

D-Men leveren twee nummers voor het hiphopverzamelalbum Homegrown, een cd in de serie Unsigned van het Nationaal Pop Instituut in samenwerking met het label Virgin. Aan de cd zit een tournee verbonden. D-men en Surregional Press produceren gezamenlijk het verzamelalbum Knockout met medewerking van John Sinclair.

2003

Baas B wint een SPITT showcasebattle in Paradiso. In de finale wordt hij tweede achter rapper Tim Beumers van VSOP. D-Men worden versterkt door Brace, Yes-R (de neef van Ali B), Soesi B, Negativ, Brutus (tevens manager) en DJ MBA. De ondergrondse en via internet uitgebrachte Straatremixes van D-Men bevatten nieuwe, komische, veelal rauw verwoorde raps begeleid door instrumentale tracks van bekende Amerikaanse hiphophits. Door het enorme succes van de mixen volgen snel delen twee en drie.

Ali B Negativ VSOP

2004

Lange Frans & Baas B Lange Frans & Baas B. gaan voor Plan voor het project Rap4 Rights naar Honduras waar zij het leven van straatkinderen onder de loep nemen. Naar aanleiding van het bezoek nemen ze terug in Nederland het nummer Het Leven Van De Maras op. Lange Frans en Baas B. winnen een Essent Award. Het gevarieerde, muzikale albumdebuut Supervisie is samen met gastmuzikanten en vaste producer Jan van Wieringen opgenomen in een tot studio omgebouwde garage in Diemen. Feestnummers worden afgewisseld met geëngageerde tracks. De eerste single van het album is Represent. De single Moppie (met gastvocalist Brace in het refrein) behaalt de derde plaats van de Top 40. De moeder van de zeventien jaar jonge Brace verbiedt haar zoon echter nog langer op te treden met Lange Frans en Baas B., omdat ze vindt dat het duo een slechte invloed op hem heeft. Brace werkt aan een eigen carrière en treedt op met Ali B. Lange Frans en Baas B. maken samen met soulzangeres Ninthe de single Zinloos. Het nummer staat op de eerste plaats in de hitparade als op 2 november columnist en cineast Theo van Gogh door een islamitische fanaticus wordt vermoord. Naar aanleiding van de moord neemt het duo een actuele versie van de single op en zet die op hun website. In het radioprogramma van Giel Beelen rapt Lange Frans elke vrijdag over belangrijk nieuws. Lange Frans en Baas B. verlenen hun medewerking aan de landelijke Zinlooscampagne. D-Men werkt aan het groepsalbum Rollen Met D-Men. Brutus en Negativ komen met hun album Mijn Feestje en ook Yes-R werkt aan zijn solodebuut.

Brace Ninthe

2005

Lange Frans & Baas B Het album Supervisie wordt voor een Edison genomineerd in de categorie Nieuwe Groep/Artiest Nationaal. Na zijn single Stel Je Voor verlaat Yes-R D-Men. Zijn soloalbum komt dan ook niet uit bij het D-Men-label Wallboomers. Lange Frans & Baas B. winnen op 14 februari een Edison in de categorie Beste Nieuwkomer. Op 19 maart krijgen Lange Frans & Baas B. in het Amsterdamse Panama een 3FM Award in de categorie Beste Single voor het nummer Zinloos. Lange Frans en Baas B krijgen in april tijdens de uitreiking van de TMF Award in Ahoy' twee prijzen: zowel in de categorie Beste Urban Nationaal als voor de Beste Videoclip Nationaal. Het rapduo presenteert iedere donderdag van 17.00 tot 18.50 uur de radioshow Gekkenhuis. Het programma is onderdeel van de dagelijkse urban show die Radio 747AM uitzendt onder de titel Lijn 5. Het Land Van staat in oktober zowel op de eerste plaats van de Top 40 als die van de Top 50. De single wordt voor het eerst uitgevoerd tijdens de Uitmarkt. Het nummer kan omschreven worden als een Nederhopvariant op 15 Miljoen Mensen van Fluitsman & Van Tijn. De clip bij het daaropvolgende, meer luchtige nummer Mee Naar Diemen Zuid is ook met grote regelmaat op de Nederlandse muziekzenders te zien. Lange Frans & Baas B. gaan vanaf 5 december de theaters in met het programma Spreek, bijgestaan door Brutus en een vier muzikanten tellende band die bestaat uit Daan Herweg (toetsen), Dion Murdock (drums), Arno Krabman (gitaar), Bastiaan van Dreunen (bas) en DJ Chief. De nadruk ligt tijdens de shows op muziek.

Fluitsma & Van Tijn

2006

Het duo neemt op 1 januari de Megaward 2005 in ontvangst. De prijs van GfK Mega Charts wordt jaarlijks uitgereikt aan de populairste artiest of groep van het jaar. Lange Frans levert een bijdrage in het nummer Alles Wat Je Hebt op het debuutalbum Negativitijdperk van rapper Negativ. Tijdens de uitreiking van de 3FM Awards in de Melkweg, tijdens de afsluiting van het Weekend van de Nederlandse Popmuziek in maart, wint Lange Frans & Baas B in de categorie Beste Artiest R&B/Hiphop. Op de single Ik Wacht Al Zo Lang (april) wordt het refrein verzorgd door Tim Akkerman van de band Di-rect. De tekst van het nummer is geïnspireerd door het lot van een goede vriend van Akkerman die al een lange periode ernstig ziek is. Ondanks een in de pers breed uitgemeten incident tijdens een optreden op een scholengemeenschap in Meppel eind maart zijn Lange Frans en Baas B dit jaar 'ambassadeurs van de vrijheid' en bezoeken ze in die hoedanigheid op 5 mei de bevrijdingsfestivals in Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Almere. In de videoclip bij de single Dit Moet Een Zondag Zijn spelen enkele acteurs mee uit de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden. De rappers starten een eigen kledinglijn onder de merknaam Fugezi. Naar eigen zeggen wordt de lijn 'een soort H&M, maar stijlvoller. Van sportieve outfits tot jeans'. Het idee voor de single Als Je Maar Gelukkig Bent van Lange Frans samen met Gordon ontstaat tijdens een gezamenlijk feestje. Het liedje gaat over de verminderde acceptatie van homo's in Nederland. De Leipe Bauer Flavour, van Lange Frans en Ali B samen met volkszanger Frans Bauer, behaalt volgens de website www.download.nl de tweede plaats in de lijst van meest gedownloade singles van 2006.

Di-Rect Frans Bauer Gordon Negativ

2007

Vanaf 3 april is Lange Frans samen met Karlein Nolet als presentator te zien van het Veronica-programma My Best Friends waarin steeds vier vrienden het tegen elkaar opnemen. Lange Frans & Baas B is een van de acts tijdens het door rapper Ali B samengestelde concert Petje Af, op 15 juni tijdens het Festival Mundial in Tilburg. Het concert staat in het teken van de Plan-campagne 'Stop geweld tegen kinderen wereldwijd'.

2008

Op hun single Kamervragen (februari) rapt het duo over complottheorieën rondom o.a. de dood van Pim Fortuyn, de vuurwerkramp in Enschede en het onderzoek naar de bouwfraude. Daarbij wordt de houding van het kabinet hevig bekritiseerd. Lange Frans presenteert vanaf maart bij Veronica een politiek gericht televisieprogramma waarbij burgerinitiatieven centraal staan. Het derde album Verder (april) wordt medegeproduceerd door Giorgio Tuinfort, Jayh (ook te horen op de single Waar Ik Sta), Brutus en Tearce & Crown en bevat gastbijdragen van Tim Beumers, Michael Bryan, Brace, Zwarte Sjaak (voorheen bekend als MC Sranang), volkzanger Marcus en Suzanna Lubrano. De zomersingle Zondag Vrij is een samenwerking met Jayh! In augustus verschijnt Praktijkervaring, een mixalbum van Lange Frans.

Suzanna Lubrano

2009

Op 27 maart geven Lange Frans & Baas B hun laatste gezamenlijke televisieoptreden in het programma X-Factor op RTL 4. In juli neemt het duo op het podium officieel afscheid van hun publiek. Lange Frans gaat verder als radiomaker en werkt aan zijn eerste soloalbum. Hij neemt samen met zanger Jeroen van der Boom en tv-presentatrice Yolanthe Cabau van Kasbergen plaats in de jury van het Junior Songfestival dat vanaf september wordt uitgezonden door de AVRO. Baas B richt zich volledig op het schrijven en produceren van muziek voor anderen.

Jeroen van der Boom Lange Frans

2010

Een slepend financieel conflict tussen Lange Frans & Baas B escaleert in oktober wanneer de vriendin van Lange Frans met een geladen pistool bij Baas B thuis verhaal komt halen en wordt gearresteerd.

Discografie Lange Frans & Baas B

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lange Frans & Baas B

Audio/Video Lange Frans & Baas B

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer