Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LARS WOUTERS VAN DEN OUDENWEIJER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1977 - heden

Genre

klarinet, klassiek

Online

Officiële website

Lars Wouters van den Oudenweijer

Volgens klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer kan een klarinet héél vreselijk klinken maar ook héél mooi, ineens ergens tussendoor zwijmelen, zoals bijvoorbeeld bij Rachmaninov. Terwijl in het trio opus 114 van Brahms, een favoriete compositie van Wouters van den Oudenweijer, de klarinet juist weer hartstochtelijk, breekbaar maar ook heldhaftig ...
Volledige biografie...

Instrumenten

klarinet

Genoemd in de biografie van

1986   Wilma Bierens
2001   Hans Eijsackers
2004   Pauline Oostenrijk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lars Wouters van den Oudenweijer

Volgens klarinettist Lars Wouters van den Oudenweijer kan een klarinet héél vreselijk klinken maar ook héél mooi, ineens ergens tussendoor zwijmelen, zoals bijvoorbeeld bij Rachmaninov. Terwijl in het trio opus 114 van Brahms, een favoriete compositie van Wouters van den Oudenweijer, de klarinet juist weer hartstochtelijk, breekbaar maar ook heldhaftig zingt. Naast muziek is ook sport een favoriete bezigheid van Wouters van den Oudenweijer. Hij geeft dan ook les aan een sportschool in Utrecht.

1977 - 1988

In het ouderlijk huis van Lars Wouters Van den Oudenweijer (1977) ligt de nadruk meer op sporten dan op muziek. Het klassieke repertoire ontdekt Wouters van den Oudenweijer zelf; uit de bibliotheek neemt hij bladmuziek van Sjostakovitsj mee naar huis en speelt de piccolopartij op zijn blokfluit. Hij begint met viool maar al snel stapt hij over op de klarinet, aangezien zijn zus hobo speelt. In Hapert gaat hij bij de harmonie en door een list krijgt hij de solopartij in plaats van de derde klarinetpartij in handen. Pas tijdens het concert komt de dirigent erachter hoe groot het talent is van Lars Wouters van den Oudenweijer.

1989 - 1990

Op twaalfjarige leeftijd neemt Lars Wouters van den Oudenweijer deel aan het Prinses Christina Concours. Hij heeft het gevoel dat hij de weg van de meeste weerstand bewandelt, dat hij zijn eigen route moet volgen. Zoals de keuze van een instrument; hoewel negentig procent van de klarinettisten in Nederland een Duits instrument bespeelt, kiest Van den Oudenweijer, idolaat van de op een Frans instrument spelende Walter Boeykens, voor een Frans instrument.

1991 - 1992

In 1991 wint hij de eerste prijs bij het Nationale Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Lars Wouters van den Oudenweijer gaat in Rotterdam studeren bij Walter Boeykens en studeert met lof af.

1993 - 1994

In 1993 wint hij weer een eerste prijs, ditmaal bij het internationale TV-concours 'Jeunes Solistes' van de RTBF in Brussel en in 1994 wint hij de tweede prijs bij The European Music Competition For Youth in Lissabon.

1995 - 2000

In 1999 wint Wouters van den Oudenweijer dankzij zijn 'buitengewoon expressieve muzikaliteit' de Philip Morris Kunstprijs. Ook maakt hij in 1999 zijn debuut met een recital in het Concertgebouw in Amsterdam. Hij gaat studeren aan de Juilliard School in New York bij Charles Neidich met beurzen van het Fulbright-programma, het Fonds voor de Podiumkunsten, en het Nuffic. Ondanks zijn wereldwijde succes kiest Wouters van den Oudenweijer ervoor om 'niet iedere week in het vliegtuig te zitten', maar om selectief te zijn in de concerten die hij geeft. Met zijn Delos Ensemble wint Wouters van den Oudenweijer in maart 2000 de Vriendenkrans van het Concertgebouw, de publieks-, de Concertgebouw- èn de AVRO-prijs. De Griekse componist Theodoris Abaziz schrijft speciaal voor Van den Oudenweijer het werk EURO, waarvan de wereldpremière plaats vindt in de Carnegie Hall in New York.

2001 - 2002

Lars Wouters van den Oudenweijer speelt mee in de serie 'Rising Stars' in New York, Brussel, Wenen, Amsterdam, Athene, Keulen, Birmingham, Londen, Parijs en Stockholm. Ook speelt hij in diverse kamermuziekensembles en is hij klarinettist van het Euterpe Blaaskwintet. Naast verschillende Nederlandse orkesten speelt Wouters van den Oudenweijer samen met het Philharmonisches Orchester Hagen en Het Nieuw Belgisch Kamerorkest (nu Beethoven Academie). Veel optredens heeft Wouters van den Oudenweijer met het Spectrum Concerts Berlin, waarvan hij vast lid is, met o.a. violiste Janine Jansen, de Zwitserse cellist Christian Poltéra en de Amerikaanse pianist Daniël Blumenthal.

Janine Jansen

2003 - 2007

Lars Wouters van den Oudenweijer gaat lesgeven aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Hij wijst zijn studenten erop dat musiceren meer is dan studeren alleen; lezen over muziek én muziek lezen door de partituur in stilte door te nemen is zijn advies. In 2005 speelt hij de wereldpremière van het klarinetconcert van Willem Jeths.

Willem Jeths

2008 - 2011

Het eerste Toon Festival Brabant vindt plaats, een kamermuziekfestival samengesteld door Lars Wouters van den Oudenweijer. Hier kan hij zijn voorliefde voor de kamermuziek kwijt. In dit festival komt een wat onalledaagser repertoire aan bod, van Brahms tot heden.

2012

Lars Wouters van den Oudenweijer is gast op het festival van het Altenberg Trio te Schloss Weinzierl en op het Orlando Festival in Kerkrade. In augustus verzorgt hij een masterclass in Velenje Slovenië.

Discografie Lars Wouters van den Oudenweijer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lars Wouters van den Oudenweijer

Audio/Video Lars Wouters van den Oudenweijer

Video Lars Wouters van den Oudenweijer

Lars Wouters van den Oude...
Lars Wouters van den Oudenweijer - J. Brahms/ from: Sonate op.120/2: Andante con moto
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Lars Wouters van den Oudenweijer - J. Brahms/ from: Sonate op.120/2: Andante con moto

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer