Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LAVINIA MEIJER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Lavinia Meijer

Periode

1983 - heden

Genre

De Nederlandse Muziekprijs, harp, hedendaags, klassiek

Online

Officiële website

Lavinia Meijer

"Dat Meijer de harp in technisch opzicht volledig de baas is, spreekt eigenlijk vanzelf. Belangrijker is dat alles wat ze speelt, of het nu een fuga van Bach is, een romantisch werkje van Fauré, of het katachtige, plezierig moderne 'Spiders' van Paul Patterson, vol is van kleur en leven. Dat ...
Volledige biografie...

Instrumenten

harp

Genoemd in de biografie van

2007   Carlos Micháns
2007   Nederlands Jeugd Strijk Orkest
2010   Giovanca
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lavinia Meijer

"Dat Meijer de harp in technisch opzicht volledig de baas is, spreekt eigenlijk vanzelf. Belangrijker is dat alles wat ze speelt, of het nu een fuga van Bach is, een romantisch werkje van Fauré, of het katachtige, plezierig moderne 'Spiders' van Paul Patterson, vol is van kleur en leven. Dat bereikt ze niet alleen door de individuele lijnen elk hun eigen dynamische curve te geven, maar ook door het arsenaal aan timbres waarover ze beschikt. Die tintenrijkdom reikt van het getjirp van krekeltjes tot een orkestrale majesteit." (De Volkskrant, oktober 2006). Als een ambassadrice voor de harp probeert Lavinia Meijer naast het spelen van minder bekende harpmuziek uit het verleden ook componisten van nu te stimuleren om voor de harp te schrijven. Meijer: "Mijn doel is de solokant van de harp te laten horen. De harp beschikt over heel veel mogelijkheden die vaak bij het publiek nog onbekend zijn." Lavinia Meijer wordt regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Zij treedt solistisch op met orkesten, zoals het Residentie Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Radio Kamer Filharmonie, het Gelders Orkest, het Israel Philharmonic Orchestra en Korean Symphony Orchestra. Ook wordt zij uitgenodigd om tijdens verschillende festivals (Grachtenfestival Amsterdam, Schleswig-Holstein Festival) en Wereld Harp Congressen te spelen (in Praag, Genève en Dublin).

1994 - 2002

Lavinia Meijer studeert harp aan het Utrechts Conservatorium bij Erika Waardenburg. Tijdens haar studie wint Meijer al verschillende prijzen: eerste prijzen bij het Prinses Christina Concours (1997), de Stichting Jong Muziek Talent Nederland (1996 en 1998) en het Nederlands Harp Concours (1997 en 2004). Zij behaalt een tweede prijs bij het International Harp Competition in Lausanne (1998), de derde prijs bij het International Harp Competition in Lille (1999), de eerste prijs bij het International Harp Competition in Brussel (2000), de derde prijs bij het International Harp Competition in Israël (2001) en de tweede prijs bij het Reinl-Wettbewerb in Wenen (2002).

Erika Waardenburg Theo Olof Walter van Hauwe Willem Brons

2003 - 2004

Lavinia Meijer behaalt haar Bachelor of Music cum laude aan het Utrechts conservatorium en vervolgt haar studie aan het Amsterdams Conservatorium. Verder volgt zij master classes bij Jana Bouskova, Isabelle Moretti, Daphne Boden, Natalia Shameyva, Emilia Moskvitina, Maria Graf, Skaila Kanga en Susann McDonald. Behept met een brede muzikale smaak volgt zij ook een cursus bij jazzharpist Park Stickney en krijgt zij interpretatielessen van Theo Olof, Walter van Hauwe en Willem Brons. Samen met het Jenufa Kwartet maakt Meijer een tournee door Nederland in de serie Het Debuut. Tijdens de USA Harp Competition 2004 wint ze de derde prijs voor de beste vertolking van Visions In Twilight van Garrett Byrnes en het harpconcert van Georg Friedrich Händel.

2005

Lavinia Meijer behaalt haar Master of Music cum laude aan het Amsterdams Conservatorium. Bij haar examen speelt zij alleen composities van de laatste 30 jaar. Zij krijgt de eerste prijs bij het Vriendenkrans-concours van het Concertgebouw in Amsterdam. Uit de handen van Herman Krebbers ontvangt zij de Edese Cultuurprijs 2005 voor haar prestaties en toewijding om de harp als solo-instrument te promoten.

2006

Lavinia Meijer ontvangt de Fellowship van de Borletti Buitoni Trust (Londen). In de serie Rising Stars geeft zij concerten in de grote zalen van Europa en in New York (Carnegie Hall). Met het Aurelia Saxofoon Kwartet speelt zij nieuwe transcripties van André Caplet, Claude Debussy en Maurice Ravel en twee wereldpremières van de Nederlandse componisten Carlos Micháns en Wijnand van Klaveren. Beide werken zijn speciaal voor Meijer en het Aurelia Saxofoon Kwartet geschreven.

Aurelia Saxofoon Kwartet

2007

Samen met violist Tjeerd Top speelt Meijer in het Amsterdamse Concertgebouw een wereldpremière van de Amerikaanse componist Garrett Byrnes. Hetzelfde duo wordt onderscheiden met de MeesPierson Award. In april brengt zij met de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Thierry Fischer het Harpconcert van Carlos Micháns in première in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht.

Carlos Micháns Tjeerd Top

2008

Lavinia Meijer brengt haar eerste solo-cd bij Channel Classics uit: Divertissements. ClassicsToday geeft deze cd een 10 voor zowel de artistieke als de opnamekwaliteit.

2009

Tijdens het Nieuwjaarsconcert in haar geboorteland Korea maakt Lavinia Meijer haar debuut met het Korean Symphony Orchestra, in aanwezigheid van haar biologische vader. Ook maakt ze haar debuut met het Concertgebouw Kamerorkest in de grote zaal van het Concertgebouw Amsterdam. Lavinia Meijer wint de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding voor een musicus in Nederland. Haar tweede solo-cd, getiteld Visions, verschijnt.

2010 - 2011

Soulzangeres Giovanca nodigt Lavinia Meijer uit om op haar nieuwe cd mee te spelen. Samen geven zij ook concerten. In mei 2011 speelt ze met Philip Glass en de Days and Nights Festival Players in de Melkweg in Amsterdam.

Giovanca

2012

Philip Glass nodigt Lavinia Meijer uit om weer op te treden bij zijn concerten in april in de Melkweg in Amsterdam. Ze wint de Edison Klassiek Luister Publieksprijs voor haar cd Fantasies & Impromtus. Vanaf oktober tourt ze met haar theaterconcert Fantasy & Reality door Nederland. Op het programma staat naast werk van Glass muziek van de Canadese componist R. Murray Schafer, de Britse componist Paul Patterson (Armistice: Reflection & Hope, Opus 108) en Boudewijn Tarenskeen (de speciaal voor Meijer geschreven compositie Song). Op 29 november treedt de harpiste als soliste in The Seoul Arts Center. Samen met The Seoul Philharmonics onder leiding van dirigent Andrew Grams speelt ze onder meer het Harp Concerto van A. Ginastera. Het is haar tweede optreden in haar geboorteland Zuid-Korea.

2013

Lavinia Meijer krijgt in januari tijdens de opnames van de TV-Show uit handen van Ivo Niehe een gouden plaat voor haar Philip Glass-album Metamorphosis/The Hours (2012). In april volgt een platina album, uitgereikt bij het televisieprogramma Pauw & Witteman. Binnen een half jaar zijn er 20.000 exemplaren van de cd verkocht. 30 maart gaat in 's-Hertogenbosch de theatertournee Words&Music met singer/songwriter Theo Nijland van start. In het programma combineren Meijer en Nijland klassieke muziek met popmuziek met werk van onder anderen Claude Debussy, Neil Young, Lou Reed, César Franck, The Supremes en Glass. De rode draad is Lavinia Meijers adoptieverhaal. De harpiste levert een gastbijdrage op het album Satellite Love van zangeres Giovanca. In september tekent Meijer een exclusief contract met Sony Classical International. Haar eerste uitgave voor dit label verschijnt in november en is een album met werken van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi.

Giovanca Theo Nijland

Discografie Lavinia Meijer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lavinia Meijer

Audio/Video Lavinia Meijer

Video Lavinia Meijer

Lavinia Meijer - Metamorp...
Lavinia Meijer - Metamorphosis Music Video (Directed by Corbino)
Lavinia Meijer -- Promoti...
Lavinia Meijer -- Promotional video
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Lavinia Meijer -- Promotional video

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer