Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LAWRENCE RENES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website San Francisco Opera

Periode

1970 - heden

Genre

dirigent, klassiek

Online

Facebook

Lawrence Renes

Dirigent Lawrence Renes heeft zijn sporen in Nederland achtergelaten: als jongste dirigent in Nederland, 28 jaar, wordt hij chef-dirigent van het Gelders Orkest. In zijn loopbaan is hij te gast in spelletjes op de tv, wordt er een documentaire over hem gemaakt met de titel 'Een droomdebuut' naar aanleiding van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent

Genoemd in de biografie van

1997   Nationale Reisopera
1998   Het Gelders Orkest

Biografie Lawrence Renes

Dirigent Lawrence Renes heeft zijn sporen in Nederland achtergelaten: als jongste dirigent in Nederland, 28 jaar, wordt hij chef-dirigent van het Gelders Orkest. In zijn loopbaan is hij te gast in spelletjes op de tv, wordt er een documentaire over hem gemaakt met de titel 'Een droomdebuut' naar aanleiding van zijn succesvolle debuut in het Concertgebouw, en dirigeert hij de grote orkesten van Nederland. Maar sinds 2002 zet hij zijn bezigheden in Nederland op een laag pitje. Sindsdien is hij te vinden voor orkesten in het buitenland, onder andere in Stockholm, Londen, Sydney en Los Angeles. Wel vervult hij nog regelmatig de rol van gastdirigent in Nederland.

1970 - 1991

Lawrence Renes wordt in 1970 in Alkmaar geboren. Als kind speelt hij in het Nationaal Jeugd Orkest en turnt hij op hoog niveau. Een eventuele verhuizing naar Arnhem om daar een sportcarrière aan Papendal te volgen zit er financieel niet in. Hij gaat viool studeren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Tijdens zijn vioolstudie besluit hij echter orkestdirectie te gaan studeren bij Ed Spanjaard en vertrekt zodoende naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Ed Spanjaard

1992

Tijdens de internationale dirigentencursus van de NOS, waar hij het Radio Filharmonisch Orkest dirigeert, wint Renes de eerste prijs. Met deze prijs wordt hem ook aangeboden om als gastdirigent op te treden bij het Kanazawa Symfonieorkest in Japan. Ook in 1992 ontvangt Renes de Elisabeth Everts Prijs, een prestigieuze prijs voor excellente jonge musici.

Radio Filharmonisch Orkest

1993

Na zijn studie aan het Conservatorium in Den Haag studeert Lawrence Renes cum laude af met een uitvoering van de tiende symfonie van Dmitry Sjostakovitsj. Renes dirigeert hierbij het Residentie Orkest.

Residentie Orkest

1994

Lawrence Renes wordt assistent-dirigent van Edo de Waart bij het Radio Filharmonisch Orkest. Ook heeft hij optredens met het Nederlands Studenten Orkest met onder andere 'Ein Heldenleben' van Richard Strauss.

Edo de Waart

1995 - 1997

Renes dirigeert in 1995, als invaller van Riccardo Chailly, het Concertgebouworkest in het Concertgebouw in Amsterdam. Op het programma staan 'Ein Heldenleben' van Strauss en het concert voor orkest van Béla Bartók. Dit concert betekent de doorbraak in zijn carrière. Renes staat regelmatig als gastdirigent op de bok bij verschillende Nederlandse orkesten, zoals het Residentie Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Radio Kamer Orkest, het Brabants Orkest en Het Gelders Orkest. Tijdens de opening van de Amsterdam ArenA, op 14 augustus 1996 door Koningin Beatrix, dirigeert Lawrence Renes het live uitgezonden openingsconcert. Hierbij zingt Trijntje Oosterhuis de speciaal voor deze ceremonie geschreven hymne 'De zee'.

Het Brabants Orkest Het Gelders Orkest Koninklijk Concertgebouworkest Nederlands Philharmonisch Orkest Rotterdams Philharmonisch Orkest Trijntje Oosterhuis

1998 - 2002

Renes wordt chef-dirigent van het Gelders Orkest in Arnhem maar besluit in 2002 te vertrekken omdat hij meer artistieke vrijheden wil en omdat er volgens Renes "met een hele dikke kaasschaaf" wordt bezuinigd.

2003 - 2006

Lawrence Renes is aangesteld, naast algemeen muzikaal directeur van het operahuis in Bremen, als chef-dirigent van de Bremer Philharmoniker.

2007

Renes gaat aan de slag als freelancer bij verschillende orkesten. Er wordt een DVD uitgebracht van de opera 'Doctor Atomic' van de componist John Adams. Renes dirigeert hierbij in het Muziektheater te Amsterdam het Nederlands Operakoor en het Nederlands Philharmonisch Orkest.

De Nationale Opera

2010

Tijdens het CDA-congres, waar bedreigde omroepmusici voor de poort protesteren, dirigeert Lawrence Renes de treurmars uit de zevende symfonie van Ludwig van Beethoven. Renes ergert zich aan de teneur van het cultuurdebat: "Alsof de belastingbetaler honderden miljoenen plempt in een bodemloze put en elke kunstenaar een dikke sigaar rookt."

2011

Renes maakt zijn debuut bij de San Francisco Opera met de opera 'Nixon in China' van John Adams.

2012

Lawrence Renes wordt aangesteld als Music Director en Chief Conductor van de Royal Swedish Opera. Voor het eerste seizoen in Zweden staan de opera's 'Die Walküre' van Wagner, 'Peter Grimes' van Britten, 'Il trovatore' van Verdi, 'Tosca' en 'La boheme' van Puccini op de lessenaar.

2013 - 2014

Samen met de Royal Swedish Opera verzorgt Renes uitvoeringen van de opera's 'Die Zauberflöte' en 'Don Giovanni' van Mozart, 'Turandot' van Puccini en 'Salome' van Richard Strauss.

Discografie Lawrence Renes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lawrence Renes

Audio/Video Lawrence Renes

Video Lawrence Renes

Ensaio Aberto - Lawrence ...
Ensaio Aberto - Lawrence Renes e Maria João Pires interpretam Mozart
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ensaio Aberto - Lawrence Renes e Maria João Pires interpretam Mozart

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer