Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEENDERT HAAKSMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1971 - heden

Genre

gitaar, sessiemuzikanten

Leendert Haaksma

Leendert Haaksma is leraar aan het conservatorium in Rotterdam en werkt als sessiemuzikant met verschillende artiesten. Hij speelt bij Loïs Lane, Soulvation en is vast bandlid van Anouk.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar

Genoemd in de biografie van

2000   Chabliz
2001   Handsome 3some
2006   Alex Roeka
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Leendert Haaksma

Leendert Haaksma is leraar aan het conservatorium in Rotterdam en werkt als sessiemuzikant met verschillende artiesten. Hij speelt bij Loïs Lane, Soulvation en is vast bandlid van Anouk.

In bezetting van

Anouk   gitaar
Blowbeat   gitaar
HiPS   gitaar
Marlayne   gitaar
Soulvation   gitaar

1971

Leendert Haaksma wordt geboren op 10 november 1971 in Leiden.

1978 - 1982

Op zijn zevende gaat hij klassiek gitaar spelen en krijgt les op de plaatselijke muziekschool. Met andere leerlingen geeft hij nu en dan een optreden. In 1982 gaat hij elektrisch spelen.

1989

Haaksma begint zijn studie aan het conservatorium in Rotterdam. Hij speelt tijdens zijn studie funk en soul in een schoolband en maakt een kort uitstapje naar Japan om met verschillende muzikanten te spelen.

1990

Op het conservatorium leert hij jazz spelen, maar zijn hart ligt bij pop en rock. In zijn vrije uren leert hij zichzelf de stijlen aan waarin hij zich wil bekwamen. Hij speelt met een paar vrienden in de groep Jonge Honden en in de feestband Swing Soul Machine. De manager van Loïs Lane ontdekt hem in een kroeg en haalt Haaksma bij de popgroep.

Loïs Lane

1992 - 1993

Naast Loïs Lane speelt hij ook in de jazzdanceband HiPS. Met HiPS tourt hij onder meer door Zwitserland en Duitsland. Eind 1993 verlaat hij Loïs Lane. De band rondom de gezusters Suzanne en Monique Klemann kiest voor een stijl die Haaksma niet ligt.

HiPS

1995 - 1996

In 1995 studeert hij af aan het conservatorium. Een jaar later breekt een van zijn leraren zijn duim en Haaksma wordt als vervanger aangesteld. Tot op de dag geeft hij nog steeds les aan het conservatorium.

1998 - 1999

Leendert Haaksma speelt mee op This Way, het tweede album van Total Touch dat in 1998 uitkomt. De zangeres van de band Trijntje Oosterhuis komt een jaar later met de plaat For Once In My Life. Haaksma werkt mee aan het album waar alleen maar covers van Stevie Wonder op staan.

Total Touch Trijntje Oosterhuis

2001

Jeroen Rietbergen en Ronald Molendijk richten de soul- en funkband Soulvation op. Haaksma is regelmatig aanwezig bij jamsessies en sluit zich kort daarna bij het duo aan. Handsome 3Some doet in het voorjaar een Marlboro Flashbacktour waarbij ze liedjes van Björk coveren. Zangeres Arjo Klingens staat voor deze gelegenheid haar gitaar af aan Leendert Haaksma. Daarnaast doet hij een tour met Dilana Smith.

Handsome 3some Soulvation

2002

Drummer Hans Eijkenaar en bassist Michel van Schie introduceren Haaksma bij Anouk. De gitarist wordt vast bandlid en speelt mee op haar album Graduate Fool. Hij gaat ook spelen bij de band Blowbeat. Hij ziet de groep als een hobbyband waarin hij naar hartelust kan improviseren en experimenteren. Met de band staat hij onder meer in het voorprogramma van Bløf. Omdat elke muzikant van Blowbeat een drukke agenda heeft, laat de formatie daarna weinig meer van zich horen. Onder de naam TRIBU2 speelt hij verder in een gelegenheidsband die covers van U2 laat horen. Hij levert bijdragen op de plaat My Kitchen van Meg.

Anouk Bløf Blowbeat

2003

Soulvation scoort een zomerhit met de single Reset Your Brain. Naast het spelen met Soulvation doet hij ook een tour met Trijntje Oosterhuis. Leendert speelt mee op het albumImpressend van Jim, de runner-up van het eerste seizoen van Idols.

Jim

2004

Met Soulvation speelt hij tijdens Eursonic in Groningen. Anouk komt in het voorjaar met het album Update waar Haaksma weer gitaar op speelt. Met de zangeres staat hij in de zomer in het voorprogramma van David Bowie in de Arena. In het najaar doet hij met Anouk een theatertournee. Hij speelt mee op de single I'm A Fool van zangeres Marieke.

2005

Haaksma levert gastbijdragen op My World, het tweede album van de Limburgse groep Mo'Jones en op de single Geen Woorden van het duo Zonder Twijfel.

Mo'Jones

2006

Tijdens het tweedaagse popfestival popaanzee te Vlissingen reikt Eddy Christiani op 21 april in Het Arsenaaltheater de naar hem vernoemde prijs uit aan gitarist Leendert Haaksma. De Eddy Christiani Award is bedoeld voor een gitarist die net als Eddy Christiani een inspirerende bijdrage levert aan de popcultuur en zijn sporen als gitarist heeft verdiend. Haaksma is te horen op Green van Postman, Does It Really, het debuutalbum van Flaming June, het tweede album Follow Me van Do en het album Ego van Schlatman, de band rondom zanger Hans Schlatman. Hij speelt uiteraard ook op het album Songs From The Crazy Planet van Blowbeat (oktober).

Do Eddy Christiani Flaming June Postman

2007

Leendert Haaksma levert bijdragen op het Nederlandstalige album Meer Dan Ooit (februari) van Edsilia Rombley, het debuutalbum 1:AM van de Friese band Mink rondom zangeres Minke Adema, de eerste soloplaat Odd Man Out van toetsenist Frank Baijens (ex-Double Grant) en de comebackplaat 2007 van The Scene. Een meningsverschil over het in Amerika met locale sessiemuzikanten opgenomen album Who's Your Momma van Anouk zorgt in oktober voor een breuk tussen de zangeres en haar vaste begeleidingsband waarin Haaksma sinds 2002 gitarist is.

Edsilia Rombley Frank Baijens The Scene

2009

De gitarist maakt deel uit van de begeleidingsband op het album Take Me In van VanVelzen. Hij keert weer terug in de band van Anouk.

Anouk VanVelzen

2011

Haaksma speelt mee op de easy listening-cd NINE van de Surinaamse zangeres Ulrike Westfa en Nightplane van zanger/filosoof Ad Verbrugge.

Ad Verbrugge

2012

De gitarist is een van de sessiemuzikanten op het debuutalbum Inner Life van Déva Dyne, het project van zangeres Judith Jobse samen met producer/componist Rick Snel.

Déva Dyne

Discografie Leendert Haaksma

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Leendert Haaksma

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer