Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEMMING

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Lemming bij TopPop 1974

Periode

1973 - heden

Genre

glamrock

Online

Officiële website

Lemming

Uit Rockanje afkomstige glitterrockband, die halverwege de jaren zeventig opzien baart met theatrale shows met monsters, stripteasedanseressen, rook en explosieven.
Volledige biografie...

Bezetting

Alex Bookhart   gitaar, toetsinstrumenten
Tony Gloudie   drums
Wally McKey   percussie, zang
Kiki Comes   gitaar, toetsinstrumenten, viool
Guy Renardeau   achtergrondzang, gitaar, toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Freddie Hels   achtergrondzang, basgitaar
Arjen Boogerds   gitaar
Dennis Lammers   basgitaar
René Till   basgitaar
Hans Vos   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1973   Peter van Asten
1975   Amsterdam
1977   Galaxis
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lemming

Uit Rockanje afkomstige glitterrockband, die halverwege de jaren zeventig opzien baart met theatrale shows met monsters, stripteasedanseressen, rook en explosieven.

1973

Lemming ontstaat uit de resten van de groep Life Color. Naast Wally McKey (echte naam Wally Slot), Tinny Durrell en de uit Den Haag afkomstige Tony Gloudie (ex-Cristie Lane) bestaat de eerste bezetting uit Hans Vos en Harry Bruintjes. De groep debuteert op Polydor met de single Lucifera, een mysterieus nummer dat meteen de theatrale, licht-occulte kant van de band etaleert.

Christie Lane

1974

Lemming in 1974 Hans Vos wordt opgevolgd door de uit Shocking Blue, Fairy Tale en Jupiter afkomstige Martin van Wijk. Dankzij de opvallende optredens, waarbij talloze attributen - waaronder rookbommen, explosieven en doodskisten - worden ingezet, groeit Lemming uit tot een populaire live-act.

Fairy Tale Jupiter Shocking Blue

1975

Tinny Durrell wordt vervangen door René Till, die vanwege militaire dienst nog datzelfde jaar plaats moet maken voor Dennis Lammers (ex-Sfinx). Verschijning van het titelloze debuutalbum, dat goed aangeeft hoe Lemming balanceert op de grens van kitscherige glamrock en hardrock.

Sfinx

1976

Hoewel de LP Lemming het begin had moeten zijn van een succesvolle periode, wordt samen met het teruglopen van de glamrage ook het succes van Lemming minder. De singles Planet Love, nog uit 1975, en Good Morning schoppen het niet verder dan de tipparade.

1977

Harry Bruintjes vertrekt aan het eind van het jaar naar de jonge hardrockgroep Picture.

Picture

1978 - 1984

Vanaf 1978 brengt Lemming met grote tussenpozen singles uit, die echter weinig belangstelling weten los te maken. De spectaculaire optredens blijven nog wel tot in de vroege jaren tachtig publiek trekken. In deze periode, gekenmerkt door talloze bezettingswisselingen, fungeert Lemming vooral als leerschool voor jong (hardrock-)talent. Staat Bruintjes aan de basis van Picture, Arjen Boogerds en Marchell Remeeus, die rond 1980 in Lemming spelen, richten in 1984 het Rotterdamse Helloïse op. Lemming is dan inmiddels uit elkaar gevallen.

Helloïse

1998

De originele bezetting probeert het nog een keer. De single Ain't It Bad verschijnt als voorloper van het album Rock People Young People.

2002

Op 2 oktober overlijdt gitarist Harry Bruintjes in het ziekenhuis Ruwaard van Putten te Spijkenisse. Een maand later verschijnt bij Pseudonym de compilatie-cd Lucifera: The Devil Sent Us Lemming!

2003 - 2006

Naast zanger Wally McKey en drummer Tony Gloudie wordt de band in 2003 aangevuld met gitarist Alex Bookhart, violist/toetsenist/gitarist Kiki Comes en bassist/achtergrondzanger Freddie Hels. Na het vertrek van Hels komt in 2004 gitarist/toetsenist/achtergrondzanger Guy Renardeau de band versterken. Op 1 oktober 2004 verschijnt de eerste single Vampire Wine van het album Worldwide dat in 2006 de Album Top 100 bereikt.

Discografie Lemming

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lemming

Audio/Video Lemming

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer