Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEMON CRUSH

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Lemon Crush

Periode

1990 - heden

Genre

rock

Online

Officiële website

Lemon Crush

Rotterdamse rockformatie die met enkele sterke albums waardering oogst in binnen- en buitenland.
Volledige biografie...

Bezetting

Tom Kroos   gitaar
Nop De Jong   drums
Jean Marie Tournier   zang
Ton van Rijn   basgitaar

Overige muzikanten

Jacko Kreukniet   zang
Nico Bartelse   gitaar
Ed Biesbroek   basgitaar
Peter van Woerkom   gitaar
Paulus Wasserman   zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lemon Crush

Rotterdamse rockformatie die met enkele sterke albums waardering oogst in binnen- en buitenland.

1990

Jacko Kreukniet (zang) en Tom Kroos (gitaar) richten Lemon Crush op. De eerste bezetting bestaat verder uit gitarist Peter van Woerkom, bassist Ed Biesbroek en drummer Nop de Jong.

1993

Op basis van de eerste demo's wordt Lemon Crush omschreven als een belofte voor de toekomst.

1995

Peter van Woerkom verlaat de band en wordt vervangen door Nico Bartelse.

1996

Het debuutalbum Something In The Water wordt in maart uitgebracht. De CD is geproduceerd door Gordon Groothedde en laat een melodieus geluid horen. De CD kan rekenen op goede kritieken. Niet alleen in Nederland, maar ook in Engeland, Duitsland, Italië en Japan. Desondanks is de plaat alleen in Nederland verkrijgbaar. De single van Lemon Crush is geregeld te horen op Radio 3 en behaalt een Top 100-notering. De Rotterdammers touren ondertussen door het land. Er wordt onder meer geopend voor bekende rockacts als Saxon, Thunder, Kingdom Come en Helloïse. Een hoogtepunt vormt een optreden in een uitverkocht Vredenburg (Utrecht) als openingsband voor de Duitse formatie Scorpions. Ondanks alle optredens en goede publiciteit blijft een doorbraak uit en verkoopt het debuut matig. De band besluit daarop een andere maatschappij te zoeken.

1997

Lemon Crush Aan het begin van het jaar smeedt Lemon Crush plannen voor een tweede album. Wederom met Groothedde achter de knoppen wordt de S&K-studio van Dick Kemper (ex-Vandenberg) betrokken. $elfish is de titel van de tweede CD van Lemon Crush en wordt in de loop van het jaar uitgebracht. Het album wordt 'live' in de studio opgenomen, met weinig tot geen overdubs, en is over het algemeen harder dan het debuut.

1999

De derde CD, Hybrid Life getiteld, laat een afwisselend Lemon Crush horen. Voor het eerst wordt gebruik gemaakt van samples. De band roept daarvoor de hulp van geluidstovenaar Ben Franswa in. De productionele leiding is in handen van Gordon Groothedde. Met Hybrid Life roept Lemon Crush in de muziekpers vergelijkingen op met uiteenlopende groepen als Soundgarden en Radiohead. Het Rotterdamse vijftal doet een radio-optreden via 3FM.

2000

Gedurende het jaar 2000 staan de activiteiten van Lemon Crush op een laag pitje. Zanger Jacko Kreukniet maakt van de gelegenheid gebruik om zich samen met ondermeer Gordon Groothedde en Ben Franswa op het danceproject Spitball te richten.

Spitball

2001

Zanger Jacko Kreukniet, bassist Ed Biesbroek en Nico Bartelse verlaten Lemon Crush. Tom Kroos en Nop de Jong werken samen met enkele andere muzikanten aan nieuw materiaal voor Lemon Crush.

2002 - 2010

Kreukniet vormt samen met Ben Franswa de band Branko. Hun debuutalbum My World Electric (2005) wordt geproduceerd door Michel Schoots die op de plaat ook alle drumpartijen voor zijn rekening neemt. Van Lemon Crush verschijnt in eigen beheer op cdr het album An Exercise In Wide Varieties (2002). Richard Wiegel speelt bas op de plaat en vocalist is Paulus Wasserman. Bassist Ron Valeri neemt de plaats van Wiegel over en schrijft mee aan nieuw materiaal. Ook het volgende album Refined (2005) komt enkel uit op cdr. Na Wassermans vertrek in 2007 wordt Jean Marie Tournier gevraagd om de zang voor zijn rekening te nemen. De nieuwe songs zijn compacter en minder gericht op het verkrijgen van airplay. In september 2009 is de nieuwe bassist Ton van Rijn (die in de band Nick wordt genoemd, om spraakverwarring te voorkomen met bandlid Tom Kroos) en werkt de band aan een volgend album. De opnamen vinden in de zomer van 2010 plaats in de Holland Spoor Studios te Den Haag.

Branko

2011

Lemon Crush in 2011 Lemon Crush maakt in maart een comeback met Backbone, een rockalbum met een vleugje stoner.

Discografie Lemon Crush

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lemon Crush

Audio/Video Lemon Crush

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer