Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LENNEKE RUITEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1977 - heden

Genre

klassiek, opera, sopraan

Online

Officiële website

Lenneke Ruiten

"The Dutch soprano Lenneke Ruiten does not just have an outstanding voice, easily capable of the widest range of volume and colour. She makes a song disclose the feeling that inspired the poetry." Aldus een recensie in The Irish Times.
Volledige biografie...

Instrumenten

sopraan

Genoemd in de biografie van

2005   The Gents
2013   Frans Brüggen

Biografie Lenneke Ruiten

"The Dutch soprano Lenneke Ruiten does not just have an outstanding voice, easily capable of the widest range of volume and colour. She makes a song disclose the feeling that inspired the poetry." Aldus een recensie in The Irish Times.

1977 - 2000

Lenneke Ruiten wordt geboren in 1977 te Velsen. Op het Alkmaars en Amsterdams conservatorium begint ze als fluitiste bij Eugénie van der Grinten en Marieke Schneemann en rond deze studie ook af. Ook volgt ze masterclasses bij William Bennet en Peter Lukas Graf. Als fluitiste wint ze de tweede prijs op het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. Totdat een docent haar zangkwaliteit ontdekt; na haar fluitexamen gaat zij zich geheel richten op de zangstudie, bij de docenten Maria Rondel en later Meinard Kraak. Hierin studeert ze met onderscheiding af aan het conservatorium van Den Haag.

Meinard Kraak

2001

In september wint Ruiten de eerste prijs op de Erna Spoorenberg Vocalisten Presentatie van de KCZB. De prijs wordt uitgereikt door het Jo Bollekamp Fonds.

2002 - 2005

Lenneke Ruiten wint maar liefst vijf prijzen, waaronder de eerste prijs, op het Internationaal Vocalisten Concours in 's-Hertogenbosch. Ruiten gaat de operaopleiding volgen aan de Hochschule für Musik und Theater te München, en volgt zang- en interpretatielessen bij Elly Ameling, Hans Hotter, Robert Holl, Robert Tear, Walter Berry en de pianist Rudolf Jansen. Het opera debuut van Lenneke Ruiten is in de rol van Susanna in Le nozze di Figaro (KV.492) van Mozart in het Prinzregententheater in München. Bij de Nationale Reisopera zingt ze Yniold in Pelleas et Mélisande (L.88) van Debussy en Ksenia in Boris Godunov van Musorgsky.

Elly Ameling Rudolf Jansen

2006 - 2007

In 2006 vertolkt Ruiten de rol van Blondchen in Die Entführung aus dem Serail (KV.384) van Mozart op het Schleswig Holstein Musik Festival en in het Amsterdamse Concertgebouw die van Elisa in Il re pastore (KV.208) en Madame Herz in Der Schauspieldirektor (KV.486) beiden ook van Mozart.

2008

Lenneke Ruiten debuteert succesvol bij De Nederlandse Opera als Falke en Hüter der Schwelle in Richard Strauss' Die Frau ohne Schatten.

De Nationale Opera

2009

Tijdens het Holland Festival zingt Ruiten bij De Nederlandse Opera de rol van Gabriel op de wereldpremière van Rob Zuidams opera Adam in Ballingschap. Ook dit jaar maakt Ruiten haar debuut op het Festival de Beaune als Despina in Cosí fan tutte (KV.588) van Mozart, met Le Cercle de l'Harmonie o.l.v. Jérémy Rhorer, en als Armida in Rinaldo (HWV.7 a) van Handel met de Accademia Bizantina o.l.v. Ottavio Dantone.

Robert Zuidam

2010

Weer een debuut voor Ruiten, ditmaal als Pamina in Die Zauberflöte (KV.620) van Mozart bij de Opera van Lausanne.

2011

Lenneke Ruiten vertolkt de rol van Almirena in Rinaldo (HWV.7 a) van Handel, wederom bij de Opera van Lausanne. Niet alleen opera staat op het repertoire van Ruiten, maar ook werken als Exsultate jubilate (KV.165) en het Requiem (KV.626) van Mozart, de Matthäuspassion (BWV.244) van Bach, Ein deutsches Requiem op.45 van Brahms, de Carmina Burana van Orff, Elijah op.70 van Mendelssohn, Mahler symfoniën no. 2, 4, en 8, orkestliederen van Strauss, Les nuits dete op.7 (H.81 b) van Berlioz, werken van Beethoven, Zemlinsky, Schubert, Britten enz. en heeft ze een grote liefde voor het lied, waarbij zij samenwerkt met de pianisten Thom Janssen en Rudolf Jansen. Ruiten werkt verder met diverse orkesten zoals de English Baroque Soloists, de Wiener Philharmoniker, het Orkest van de 18e eeuw, het Radio Kamerorkest, het Nederlands Kamerorkest, het Residentie Orkest, het WDR Rundfunk Orchester Köln, de NDR Radiophilharmonie, het Münchener Kammerorchester, de Akademie für Alte Musik Berlin en het Orchestra Ensemble Kanazawa. Ook werkt Ruiten regelmatig samen met dirigenten als John Eliot Gardiner, Christian Thielemann, Ivan Anguelov, Rolf Beck, Frans Brüggen, Helmuth Froschauer, Ton Koopman, Marek Janowski, Helmut Rilling, Ottavio Dantone, Robert King, Thomas Haselböck, Christian Zacharias, Michail Joerovski, Yakov Kreizberg, Gerard Korsten, Alessandro de Marchi, Arnold Östman, Christoph Poppen, Ed Spanjaard en Jan Willem de Vriend.

Ed Spanjaard Frans Brüggen Jan Willem de Vriend Orkest van de Achttiende Eeuw Residentie Orkest Ton Koopman

2012

Voor de Mozart-productie Musica Speranza is Lenneke Ruiten als gast verbonden aan het Landestheater Salzburg. Ook zingt zij Echo in Ariadne auf Naxos op.60 van Strauss, met Renée Fleming als Ariadne, in Baden-Baden o.l.v. Christian Thielemann en heeft zij een succesvolle tour door Nederland en België als Konstanze in Die Entführung aus dem Serail (KV.384) van Mozart met het Orkest van de 18e Eeuw o.l.v. Frans Brüggen.

Frans Brüggen

2015

In 2015 debuteert de sopraan in het mekka van de opera, La Scala in Milaan. Zij heeft de vrouwelijke hoofdrol in Lucio Silla van Mozart.

Discografie Lenneke Ruiten

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lenneke Ruiten

Audio/Video Lenneke Ruiten

Video Lenneke Ruiten

"Vorrei Spiegarvi, Oh Dio...
"Vorrei Spiegarvi, Oh Dio", W.A. Mozart, Lenneke Ruiten - Finghin Collins
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
"Vorrei Spiegarvi, Oh Dio", W.A. Mozart, Lenneke Ruiten - Finghin Collins

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer