Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEO KOK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Leo Smit Stichting

Periode

24-11-1893 - 07-08-1992

Genre

componist, klassiek, piano

Leo Kok

Leo Kok is een pianist en componist van 'Entartete' muziek. Kok is een leerling van Willem Pijper, bokser, voetballer en antiquair en heeft beroemde vrienden zoals leden van de Groupe des Six. Daarnaast is hij pacifist en verzetsstrijder en wordt hij gemarteld als politiek gevangene in concentratiekamp Buchenwald. Al zijn ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Genoemd in de biografie van

2013   Marcel Worms

Biografie Leo Kok

Leo Kok is een pianist en componist van 'Entartete' muziek. Kok is een leerling van Willem Pijper, bokser, voetballer en antiquair en heeft beroemde vrienden zoals leden van de Groupe des Six. Daarnaast is hij pacifist en verzetsstrijder en wordt hij gemarteld als politiek gevangene in concentratiekamp Buchenwald. Al zijn werken, voornamelijk liederen en kamermuziek, componeert Kok tussen 1914 en 1935. Leo Kok beleeft vrijwel de gehele twintigste eeuw en is met zijn composities schatplichtig aan zowel het Franse impressionisme als aan de Duitse romantiek. Dankzij de Leo Smit Stichting is Leo Kok uit de vergetelheid geraakt.

1893 - 1910

Leo Kok wordt op 24 november 1893 in Amsterdam geboren. Zijn ouders, een Joodse moeder en een protestantse vader, komen kort na zijn geboorte te overlijden. Zijn kindertijd verblijft hij zodoende eerst bij zijn oma in Amsterdam, en vanaf zijn achtste jaar bij zijn tante in Den Haag. Naast de muziek, pianospelen en componeren, ontwikkelt Leo Kok ook andere hobby's zoals voetbal en boksen.

1911 - 1917

Als achttienjarige verdient Kok zijn eerste salaris met het geven van pianoles. Dit om zijn middelbare schooltijd te kunnen bekostigen. Na een succesvol examen volgt Leo Kok een opleiding bij de Koninklijke Marine. Tegelijkertijd studeert hij in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium piano en compositieleer bij de één jaar jongere componist Willem Pijper, die als docent een grote invloed op hem heeft. Als voetballer reist Kok in 1912, zijnde vaste speler van het Nederlands elftal, met zijn team naar Parijs. Daarna wordt Kok, als overtuigd pacifist en dienstweigeraar, tijdens de Eerste Wereldoorlog tot 1917 gevangen gezet in Den Helder.

Willem Pijper

1918 - 1921

Na zijn vrijlating is Leo Kok enige tijd werkzaam als pianist en dirigent van het scheepsorkest aan boord van een passagiersschip, varend tussen Rotterdam en Rio de Janeiro. In Brazilië maakt Leo Kok studie van de volksmuziek en vogelgeluiden van het land, om ze later in zijn composities te kunnen verwerken. Kok maakt kennis met de sopraan Hetty Marx en treedt met haar in 1919 in het huwelijk. De moeder van Hetty Marx, Marie Metz-Koning (voorheen Marie Marx-Koning) is dichteres en als fervent liedcomponist schrijft Leo Kok dan ook enkele liederen op teksten van haar. In 1921 krijgen Leo Kok en Hetty Marx een zoon, genaamd Iddo, aan wie Kok de liederencyclus 'Enfance' opdraagt. Na enkele jaren wordt het huwelijk echter ontbonden.

1922 - 1930

In Berlijn is Leo Kok voor een jaar werkzaam als pianist en componist. Hij werkt er samen met expressionistische choreografen en dansers, zoals Lili Green en Charlotte Bara. Hij wordt de voornaamste muzikale partner van Bara en begeleidt haar op de piano, maar ook op harmonium en Afrikaanse en Aziatische instrumenten. Samen gaan ze op tournee door bijna alle landen van Europa. Zodoende komen ze terecht in Ascona in Zwitserland, waar de vader van Charlotte Bara, Paul Bachrach, in 1928 een theater, Teatro San Materno, voor zijn dochter heeft laten bouwen. Dit theater zal uitgroeien tot het culturele en ontmoetingscentrum van de Boheemse Monte Veritá. Naast optredens worden er in het theater lessen gegeven aan jonge zangers en acteurs. Regelmatig verzorgen Kok en Bara uitvoeringen tijdens het Camellia Festival in Locarno, zoals in 1924 in de show 'The triumph of the Camellia' onder de directie van de Zwitserse toneelschrijver René Morax. Leo Kok wisselt zijn verblijf in Ascona af met Parijs, of zoals hij het noemt zijn spirituele thuis. Daar beweegt hij zich in avantgardistische kringen en maakt er onder meer kennis met de componisten Giacinto Scelsi, Darius Milhaud, Francis Poulenc en Arthur Honegger. Honegger en Kok hebben bewondering voor elkaars werk en spelen regelmatig quatre-mains improvisaties.

1931 - 1939

Tijdens de opkomst van het Nationaal Socialisme in Europa volgt Kok zijn pacifistische overtuiging en gaat in het verzet. Hij laat zich in Londen opleiden tot spion voor de Britten aangezien zijn concertreizen in Zuid-Europa een uitstekende dekmantel voor spionageactiviteiten vormen. In Frankrijk maakt Kok deel uit van een verzetsgroep die vanuit de Pyreneeën mensen, via de zogenaamde vrije zone, naar Spanje smokkelt. Een van zijn vrienden in het verzet is de dichter en publicist Guy Lévis Mano, die in 1935 de liederencyclus 'Sept mélodies retrouvées pour chant et piano' uitgeeft.

1940 - 1944

Guy Lévis Mano wordt in 1940 opgepakt door de Duitsers en gevangen gezet in een gevangenenkamp. Zodoende kan Leo Kok in het huis van Mano in Parijs verblijven. Op 29 november 1943 doet de Gestapo een inval in het huis en wordt Kok gearresteerd. Op 24 januari 1944 wordt hij meegenomen naar concentratiekamp Buchenwald, komt als politiek gevangene geregistreerd te staan en wordt herhaaldelijk gemarteld. Zijn Joodse herkomst blijft echter verborgen voor de Nazi's.

1945 - 1946

Op 11 april 1945 wordt kamp Buchenwald bevrijd door de Amerikanen. Ondanks de erbarmelijke omstandigheden in het kamp blijft Kok in de buurt om op 19 april 1945 het artistieke programma te verzorgen tijdens een herdenkingsceremonie voor de ongeveer 56 duizend omgebrachte gevangenen. In Parijs kan Leo Kok terecht in het appartement van de schilder en schrijver Kurt Seligmann. Hier opent Kok een antiquariaat waar hij boeken uit zijn eigen collectie verkoopt. In 1946 keert hij echter terug naar Ascona om daar een antiquarische boekwinkel te openen genaamd Liberia della Rondine, eveneens een ontmoetingsplaats voor intellectuelen en artiesten.

1947 - 1978

Zijn werkzaamheden voor het antiquariaat vergen veel tijd. Vanwege de gevolgen van de oorlog, onder andere verwondingen aan zijn polsen, is zijn carrière als pianist voorbij. Hij blijft echter wel componeren, voornamelijk voor het marionettentheater van Ascona, opgericht in 1937 door schrijver Jakob Flach. In 1955 schrijft Kok de muziek bij het theaterstuk 'Fahrendes Volk' van Flach.

1979 - 1992

Na bijna 25 jaar als antiquair werkzaam te zijn geweest besluit Kok, na de diagnose kanker, zijn antiquariaat te verkopen. Op 7 augustus 1992 overlijdt Leo Kok, op 99-jarige leeftijd, in Ascona. Zijn as wordt vanaf de brug Pont des Arts over de rivier de Seine in Parijs uitgestrooid.

Discografie Leo Kok

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Leo Kok

Audio/Video Leo Kok

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer