Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEO KOSTER BAND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Leo Koster Band

Periode

1980 - heden

Genre

Americana, rock

Online

Officiële website

Pseudoniemen

DutchByrd

Leo Koster Band

De Leo Koster Band is een band rondom singer-songwriter Leo Koster. Na veel gespeeld te hebben in de jaren zeventig en na de uitgave van zijn debuutalbum Gigs, Licks And Chicks is Koster in de periode 1981-1998 druk werkzaam voor zijn verhuurbedrijf voor bands. Eind jaren negentig pikt hij de ...
Volledige biografie...

Bezetting

Hans Boosman   drums
Kees Maat   accordeon, toetsinstrumenten
Jaap van der Sluijs   basgitaar
Han Bavinck   gitaar
Leo Koster   gitaar, zang

Overige muzikanten

Pierre van der Linden   drums
Chip Visser   basgitaar
Reinout Weiffenbach   basgitaar
Pim Koopman   drums

Genoemd in de biografie van

2005   Pim Koopman

Biografie Leo Koster Band

De Leo Koster Band is een band rondom singer-songwriter Leo Koster. Na veel gespeeld te hebben in de jaren zeventig en na de uitgave van zijn debuutalbum Gigs, Licks And Chicks is Koster in de periode 1981-1998 druk werkzaam voor zijn verhuurbedrijf voor bands. Eind jaren negentig pikt hij de draad weer op en neemt hij met leden uit Carlsberg, Diesel, Innersleeve, Fungus en Het Goede Doel zijn tweede album op.

1970 - 1979

Van het begin van de jaren zeventig speelt zanger/gitarist Leo Koster in diverse Amsterdamse groepen. Hij is onder meer te horen op het album Zeldzaam & Zonderling van de Houseband. Met bassist Reinout Weiffenbach en drummer Pierre van der Linden neemt hij voor het label Killroy in 1976 zijn eerste single This Is What I Promised op. Zijn eerste album wordt een jaar later in de Pathway Studio te Londen gemixt, maar de plaat kom uiteindelijk niet in de handel.

Houseband Pierre van der Linden

1980

Vlak na het uitkomen van het debuutalbum Gigs, Licks And Chicks verdwijnt Wobbe van Sijen, de eigenaar van de platenmaatschappij, enige tijd spoorloos waardoor er niets aan promotie of marketing wordt gedaan. De release van de plaat levert in ieder geval een optreden op in VPRO's De Suite.

1981 - 1998

Twee decennia lang heeft Leo Koster nauwelijks tijd voor zijn band in verband met de werkzaamheden voor zijn verhuurbedrijf Europe Audio/Video Rent.

1999 - 2000

Leo Koster pikt de draad weer op met zijn eigen band en brengt de single Highway In The Wind uit, een bewerking van een liedjes van Arlo Guthrie. Op de plaat is ook gitarst Han Bavinck te horen.

2004

De single Lights Of JFK, die in november uitkomt, is een arrangement van het gelijknamige nummer dat op het debuutalbum uit 1980 staat.

2005

Leo Koster Band In maart verschijnen zowel de single Feelin Good als de cd After The Break. Naast eigen nummers bevat de plaat bewerkingen van nummers van onder meer Gene Clark, Neil Young en Bob Dylan. De Leo Koster Band treedt weer regelmatig op, zowel op de podia (waaronder Stairway To Heaven, 't Oude Pothuys en Manic Monday) als voor de radio (TROS Muziekcafé). Naast Koster bestaat de band uit gitarist Han Bavinck (ex-Carlsberg), bassist Jaap van der Sluys (ex-Innersleeve), accordeonist/toetsenist Kees Maat (ex-Fungus) en drummer Hans Boosman (ex-Superjones, ex-Het Goede Doel). Onder de naam DutchByrd speelt de groep covers uit de jaren zestig, met name van groepen als The Byrds, The Rolling Stones en The Searchers.

Carlsberg Fungus Het Goede Doel Innersleeve Superjones

2006 - 2008

Vanaf 2006 werkt de Leo Koster Band aan nieuw materiaal. In 2007 komt de singleTwo-tone blue / Mr. Spaceman uit. Na de mix en de mastering door respectievelijk John Tilly en Hay Zeelen verschijnt in 2008 het Americana-album Heading For The Promise Land. Naast eigen werk bevat de cd covers van Moby Grape, Sir Douglas Quintet, Roger McGuinn en John Coinman.

John Tilly

2009 - 2010

In 2009 verlaten Han Bavinck, Hans Boosman en Jaap van der Sluijs (bas) de band. In mei en juni 2009 werken ze opnieuw met drummer Pim Koopman (Kayak, Diesel) die ook keyboard, gitaar en zang voor zijn rekening neemt. De nieuwe bassist Harm van Sleen speelt ook banjo, dobro en steelgitaar. Drummer Pim Koopman verlaat de groep en wordt vervangen door Walter van Zijl. Kees Maat speelt accordion en soms keyboard. De Nashville-veteraan Charlie McCoy doet mee op mondharmonica. Op maandag 23 november 2009 overlijdt Pim Koopman op 56-jarige leeftijd.

Harm van Sleen Pim Koopman

2010 - 2015

In de nieuwe samenstelling werkt de groep tussen 2010 en 2013 aan voorbereidingen en opnames voor een nieuw album. Na enige vertraging start de band in augustus 2014 met het afronden van de opnames. Als extra muzikanten spelen Jan Robijns (piano), André Sommer (steelgitaar) en Joost van Es (viool) mee. De lokale zanger Rini Kleijn zingt mee op een nummer. Berry Visser versterkt de groep op basgitaar zodat Harm van Sleen zich helemaal op steelgitaar kan focussen. Begin 2015 is de band klaar voor promotie van hun nieuwe album Train of Life, dat in maart 2015 het licht ziet. Het album krijgt lovende recensies in muziekbladen Lust for Life en Music Maker.

André Sommer Jan Robijns Joost van Es

2016 - 2017

In 2016 beginnen de opnames van een aantal songs van de in 1991 overleden Gene Clark, één van de oprichters van The Byrds en later bekend van Dillard & Clark en The Flying Burrito Brothers.

De productie is in handen van Leo Koster en BJ Baartmans. Leo Koster doet alle zangpartijen en speelt akoestisch en elektrische gitaar, Wurlitzer en percussie. BJ Baartmans speelt diverse snaarinstrumenten. Sjoerd van Bommel (Bots) op drums, Kees Maat (Fungus) op accordeon en keyboards. Op de song For a Spanish Guitar speelt fiddle-legende Byron Berline (Dillard&Clark, Byrds, Country Gazette, Rolling Stones) mee. De studio-band wordt live aangevuld met Harm van Sleen op bas en steelgitaar.

In augustus 2017 verschijnt het album Leo Koster sings Gene Clark, uitgebracht door Continental Recording Service.

BJ Baartmans Harm van Sleen Kees Maat Sjoerd van Bommel

Discografie Leo Koster Band

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Leo Koster Band

Audio/Video Leo Koster Band

Video Leo Koster Band

A Fish Called Cliff
A Fish Called Cliff
Leo Koster Band - Robbed!...
Leo Koster Band - Robbed!! (Song for Pim)
Leo Koster So you say yo...
Leo Koster  So you say you lost your baby
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
A Fish Called Cliff

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer