Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEON KLAASSE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1959 - heden

Genre

achtergrondzang, drums, percussie, sessiemuzikanten

Pseudoniemen

Proper Beating

Leon Klaasse

Leon Klaasse speelt in grote bands als Sweet D'Buster en Powerplay. Na een avontuur in Amerika scoort hij met The Pilgrims een paar hits. Als sessiemuzikant werkt hij met grote artiesten. Daarnaast schrijft hij muziek voor reclamebedrijven.
Volledige biografie...

Instrumenten

achtergrondzang, drums, percussie

Genoemd in de biografie van

1982   Joep Bruijnjé
2005   Bob Fosko
2006   Bart van Poppel
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Leon Klaasse

Leon Klaasse speelt in grote bands als Sweet D'Buster en Powerplay. Na een avontuur in Amerika scoort hij met The Pilgrims een paar hits. Als sessiemuzikant werkt hij met grote artiesten. Daarnaast schrijft hij muziek voor reclamebedrijven.

In bezetting van

D'WYS   drums
JP den Tex   drums, percussie
Mieke Giga & The New Swing Show   drums
Powerplay   drums
Sweet d'Buster   drums
The Pilgrims   achtergrondzang, drums, percussie

1959

Leon Klaasse wordt geboren op 28 mei 1959.

1978

Na zijn schooltijd speelt hij in diverse regionale bands. Klaasse vertrekt naar Amsterdam waar hij snel van zich laat horen. Op 19-jarige leeftijd krijgt hij een profcontract aangeboden bij de populaire band Sweet D'Buster.

Sweet d'Buster

1980 - 1984

Zijn avontuur bij Sweet D'Buster is echter van korte duur. Als de band in 1980 haar vierde album Shot Into The Blue uitbrengt zijn de reacties lauw en is Sweet D'Buster ten einde. Klaasse richt kort daarna met Jan van der Meij en Peter van Straaten Powerplay op. Een groep met internationale allure. In 1982 verschijnt het debuut Avanti. De plaat en de twee singles die er vanaf worden getrokken verkopen goed. Powerplay tourt door Europa in het voorprogramma van de Amerikaanse band The Go-Go's.

Powerplay

1985

Na de heftige tijd met Powerplay volgt een periode van bezinning. Hij pakt het vliegtuig naar Amerika om zijn blik te verruimen. Reizend van oost naar west doet hij veel ervaring op als componist en muzikant.

1988 - 1990

In 1988 komt hij terug naar Nederland en acht hij de tijd rijp voor een nieuwe band: The Pilgrims. Met frontman Reniet Vrieze neemt de groep in 1990 in Londen het debuut Once To Everything op. Vanaf 1990 gaat hij ook samenspelen met Hammond-organist Carlo de Wijs die onder de naam D'Wys platen uitbrengt. Tot de dag van vandaag speelt Klaasse live en op plaat mee met De Wijs.

D'WYS The Pilgrims

1991

In 1991 scoort The Pilgrims een hit met het nummer White Men en de band speelt in alle grote zalen in Nederland. Door trammelant met hun platenmaatschappij laat verder succes lang op zich wachten.

1995

In 1995 gaat hij in de band RED spelen. RED is de begeleidingsband van de Ierse muzikant Danny Guinan die in 1995 in Haarlem gaat wonen. De groep The Pilgrims scoort met Can't Resist nog een bescheiden hit.

1997

In 1997 valt The Pilgrims uiteen. De formule vindt Klaasse inmiddels ook afwijken van het oorspronkelijke idee. Hij besluit voortaan geen concessies meer te doen en maakt in het vervolg alleen nog muziek waar hij honderd procent achter staat. Hij gaat aan het werk als studiomuzikant en begint zijn soloproject Proper Beating. Klaasse begint als een bezetene te componeren, schrijft drumpartituren en geeft les. Zowel privé als op het conservatorium. Tijdens optredens maakt hij gebruik van computermuziek. Tot dan toe een nog redelijk onbekend terrein voor muzikanten.

1998 - 2000

Leon Klaasse drumt in 1998 onder andere de single Combat voor Loïs Lane in. Hij is in 1999 op de single Groot Avontuur van Jan Rot te horen en werkt verder met relatief onbekende bands.

Jan Rot Loïs Lane

2001

In 2001 gaat hij spelen in de 17-koppige begeleidingsband van zangeres Mieke Stemerdink (Gigantjes). Onder de noemer Mieke Giga's New Swing Show tourt de zangeres door heel Nederland.

Mieke Giga & The New Swing Show

2003

Op het Birmingham International Jazz festival begeleidt hij D'Wys. Hij gaat percussie- en drumles geven op de muziekschool Tune Up in Haarlem.

2004

In het voorjaar komt het gelijknamige album van Concordia uit. Een gelegenheidstrio rondom Huub van der Lubbe. Klaasse drumt als sessiemuzikant mee op het album. Hij begeleidt Jaco van der Steen op drums die met het nummer Here's To The Summer meedoet aan de voorronde van het Nationale Songfestival. De finale haalt hij niet. Naast zijn sessiewerk wordt Klaasse regelmatig gevraagd muziek te schrijven voor theatervoorstellingen, reclame- en bedrijfsfilms.

Concordia

2006

Leon Klaasse is te horen op The Amsterdam Tapes, een postuum uitgebracht album van de Britse muzikant Adrian Borland (1957-1999), de voormalige voorman van The Sound.

2007

Klaasse zit in de begeleidingsband van Freek de Jonge tijdens diens tournee met het programma De Toeschouwer, zowel in het voorjaar als tijdens de extra voorstelling in oktober. Hij levert bijdragen op het album Open Deuren Naar Geluk (november) van Mondo Leone

Freek de Jonge Mondo Leone

2011

De muzikant speelt zowel op het album Speak Diary als de gelijknamige tournee van JP den Tex. Hij schrijft ook mee aan de openingstrack En Roulant (La Vie C'Est La Vue) en het nummer Italian Love.

JP den Tex

2013

Leon Klaasse werkt mee aan het album Turn van Street & Stone, het project van multi-instrumentalist Peter 'Street' van Straten met wie hij heeft gespeeld in Powerplay en The Pilgrims.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encycopedie:
1985 - Eef Albers 'Pyramids'
1992 - Guido Belcanto 'Plastic Rozen'
1996 - Dik Sokkel & Funkel 'Dikker Dan Dik'
1996 - JW Hendrix 'Crazy'
1996 - Jimmy Barnes 'Come Undone'
1999 - Daniel Chenevez 'Hypnose'
2002 - Danny Guinan 'If I Was Wise'

Street & Stone

Discografie Leon Klaasse

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Leon Klaasse

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer