Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEONI JANSEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Leoni Jansen

Periode

1955 - heden

Genre

folk, pop, singer-songwriter, zang

Online

Beeld en Geluidwiki
Officiële website

Leoni Jansen

Leoni Jansen is een veelzijdige presentatrice, zangeres en theatervrouw die zowel thuis is in jazz, wereldmuziek als Keltische folk. Daarnaast verzorgt ze trainingen aan bedrijven, charitatieve organisaties en overheidsinstellingen. Voor haar inspanningen als Nederlandse ambassadrice van de wereldmuziek wordt Jansen in 2006 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Arnold van Dongen   gitaar
Wilbrand Meischke   basgitaar
Kim Weemhoff   drums, percussie
David van den Boogaard   gitaar
Hessel Stuut   percussie, VJ
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1980   Adèle Bloemendaal
1993   Alan Purves
1994   Lucretia
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Leoni Jansen

Leoni Jansen is een veelzijdige presentatrice, zangeres en theatervrouw die zowel thuis is in jazz, wereldmuziek als Keltische folk. Daarnaast verzorgt ze trainingen aan bedrijven, charitatieve organisaties en overheidsinstellingen. Voor haar inspanningen als Nederlandse ambassadrice van de wereldmuziek wordt Jansen in 2006 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

In bezetting van

Female Factory   zang
She Got Game   zang

1955 - 1976

Leoni Jansen (Maarssen, 18 september 1955) groeit op met muziek van Bob Dylan en Joni Mitchell. Ze studeert aan de kleinkunstacademie.

1977 - 1986

Jansen is te zien tijdens twee theaterseizoenen in de shows van Gerard Cox en Simone Kleinsma. Ze werkt voor de Vara als diskjockey op de popzender Hilversum 3. Samen met het Polo De Haas Kwartet speelt Leoni Jansen enkele jaren geïmproviseerde moderne jazz. Het kwartet staat onder meer op het North Sea Jazz Festival in 1979. De zangeres is in 1980 voor het eerst als televisiepresentatrice te zien in het kinderprogramma Roffel. Ze staat met Adèle Bloemendaal, Hans Boskamp en Lex Goudsmit op het podium met het theaterprogramma Sam Sam (1981). Vanaf 1982 presenteert Jansen vier jaar lang elke dag het Jeugdjournaal.

Adèle Bloemendaal Gerard Cox

1987 - 1990

Leoni Jansen is wekelijks op televisie met Uit De Kunst, een kunstprogramma van de NOS, gevolgd door Lopend Vuur (een programma over media en kunst) en het muziekprogramma Geen C Te Hoog. Ze presenteert op televisie ook speciale evenementen zoals de Uitmarkt, North Sea Jazz en de opening van het Van Gogh Jaar.

1991

Jansen verzorgt de samenstelling en theaterregie van de serie Rotonde in de Amsterdamse Stadsschouwburg en ontvangt onder anderen Ramses Shaffy, Margriet Eshuijs, Frank Groothof en Angela Groothuizen. Ze presenteert twee jaar lang haar eigen televisieshow Jansen & Co waarin ze nationale en internationale muzikale gasten ontvangt met wie ze soms ook meezingt.

Angela Groothuizen Margriet Eshuijs Ramses Shaffy

1992 - 1996

De zangeres specialiseert zich in het regisseren van grote muzikale evenementen. Tijdens het 75jarig jubileum van de accountantsorganisatie KPMG regisseert Jansen in het Congrescentrum Den Haag voor 70.000 toeschouwers de openings- en sluitingsceremonie, met medewerking van 400 drummers, trampolinespringers en skaters, zangers en zangeressen. Ze staat vier achtereenvolgende zomers met haar band op het theaterfestival Boulevard te Den Bosch en zingt daar met speciale gasten als Ruth Jacott, Mathilde Santing, Theo Nijland, Huub Stapel, Bertus Borgers en Jo Lemaire. In 1995 organiseert ze samen met Adelheid Roosen Niet Gesnoeid, een muzikaal programma met bijdragen van onder anderen Karin Bloemen, Carolyn Watkinson, Ricky Koole en Rocq-E Harrell. Begeleid door een band onder leiding van Onno Krijn staat de zangeres in 1996 met Lucretia van der Vloot, Jeroen Kramer en Rob Wiedijk (The Bob Color) op het toneel met het kinderpopprogramma Het Hart Bonkt.

Bertus Borgers Karin Bloemen Lucretia Mathilde Santing Ricky Koole Rocq-e Harrell Ruth Jacott The Bob Color

1997

De eerste editie van Female Factory gaat van start. Het avondvullende muziekprogramma van Leoni Jansen en Adelheid Roosen wordt georganiseerd ter herdenking van de vijftigste verjaardag van de Verklaring van de Rechten van de Mens. Jansen en Roosen brengen dertien vrouwen uit tien verschillende landen bij elkaar met o.a. Yulduz Usmanova, Tshala Muana, Kine Lam, Busi Mhlongo, Annie Grace en Rosie Flores. Zoumana Diarra is een van de muzikale begeleiders. Female Factory staat een week in Theater Carré en een week in Moskou en Madrid. Een registratie van het Amsterdamse optreden verschijnt op cd.

Female Factory Zoumana Diarra

1999

In aanwezigheid van koningin Beatrix regisseert Leoni Jansen 1000 schoolkinderen tijdens de opening van het vernieuwde Mercatorplein in Amsterdam. Ze produceert de cd Water (uitgebracht door World Connection) met daarop twintig liedjes over water gezongen door kinderen uit twintig landen. De Nederlands-Algerijnse theaterartiest en mimespeler Hakim Traïdia levert ook bijdragen op deze cd. Eind april staat de tweede editie van Female Factory in Theater Carré, met dertien zangeressen uit negen verschillende landen met medewerking van o.a. Mai Tai, Rocq-e Harrell, Lilian Vieira en Lucretia van der Vloot. Onno Krijn is verantwoordelijk voor de arrangementen. Na Carré gaat de 'perfect geproduceerde revue' (Volkskrant) voor optredens naar onder meer Moskou en Madrid.

2000

Het door Jansen geregisseerde programma Wereldwijven bevat optredens waarbij een zangeres met een Nederlandse oorsprong zingt met een zangeres die oorspronkelijk uit een ander deel van de wereld afkomstig is. Deelnemers zijn onder anderen Josee Koning, Denise Jannah, Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Minyeshu, Lilian Vieira (Zuco 103), Ino Kruysen, Astrid Seriese en Julya Lo'Ko. Leoni Jansen is verantwoordelijk voor de samenstelling en regie van een concert in de Jaarbeurs te Utrecht voor PinkRoccade met medewerking van onder meer Kane, Lilian Vieira, Volumia! en Brainpower.

Astrid Seriese Brainpower Edsilia Rombley Josee Koning Julya Lo'ko Kane Trijntje Oosterhuis Volumia! Zuco 103

2001 - 2004

Tijdens de door Leoni Jansen georganiseerde Pyjama-night, een benefietavond voor Novib in het Concertgebouw van Amsterdam in 2001, zijn artiesten en publiek gekleed in pyjama en worden de hele avond slaapliedjes gezongen en gespeeld door artiesten als Maarten Koningsberger, Bart Schneemann, Bob Fosko, Angela Groothuizen en Frans Ehlhart. Jansen heeft de artistieke leiding van She Got Game waarmee ze twee jaar op tournee gaat, gevolgd door twee seizoenen She Got Game Too. Ze heeft ook de artistieke leiding tijdens Kelten In Caprera, een programma met Niamh Parsons, Karine Polwart en Corinne Hewitt. In aanwezigheid van Nelson Mandela, leden van de Koninklijke Familie vindt in 2002 vanuit theater Carré een liveuitzending plaats van Faranani als eerbetoon aan de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder. In februari 2002 is de zangeres zowel solo als met She Got Game Extended een van de optredende artiesten tijdens het huwelijksfeest van Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima. Leoni Jansen organiseert enkele avonden Made In Holland (A Tribute To Diversity), een hedendaagse wereldmuziekshow met 45 vocalisten en muzikanten met bijdragen van onder anderen Onno Krijn, Arnold van Dongen, Wilbrand Meischke, Lucas van Merwijk, Omar Ka, Dhroeh Nankoe, Edsilia Rombley, Izaline Calister, Twarres, Karima en Ali B. Made In Holland is een reactie op de aanslagen van 11 september 2001 en staat onder meer op 11 september 2002 in Carré. De laatste show is op 8 oktober 2003 in de Oosterpoort te Groningen. Jansen is in 2004 samensteller en regisseuse van het Koninginnewereldwijven Concert in muziekcentrum Vredenburg te Utrecht waarbij ze optreedt samen met twaalf zangeressen.

Ali B Arnold van Dongen Bob Fosko Dhroeh Nankoe Edsilia Rombley Izaline Calister Karima Lucas van Merwijk Omar Ka & Fula Band She Got Game Twarres Wilbrand Meischke

2005

Leoni Jansen In haar soloprogramma All By Herself wordt Leoni Jansen vanaf januari tijdens een vijf maanden durende tournee begeleid door een vijfkoppige band. Op het programma onder meer muziek van Three Magic Little Words, Jansens Keltisch getint folkalbum met naast eigen werk ook covers van James Taylor en Sting. In maart gaat het door Jansen geregisseerde, in Zuid-Afrika gemaakte programma African Mama's in première. Tijdens het festival Mundial ontmoet ze manager Oumar Ndiaye van de Senegalese groep Ngaari Laaw. Op zijn uitnodiging reist de zangeres in november naar Dakar om audities te houden voor het programma Women Unite Sénégal. Daarnaast heeft Leoni Jansen de artistieke leiding over She Got Game 3 met o.a. Ricky Koole en Nurlaila.

Nurlaila

2006

Vanaf september tourt Jansen met band, en soms alleen met gitarist Arnold van Dongen, langs veertig theaters in Nederland met het programma Heartstrings & Loose Ends. De cd met dezelfde naam komt ook uit eind september. Ze regisseert de zangeressen Bousso Seck, Binol Mboum, Ouli Dip, Assi Dieme en Shula Ndiaye uit Senegal tijdens het programma Women Unite Sénégal dat met groot succes op Festival Mundial te Tilburg staat.

2007

Leoni Jansen opent samen met haar eigen band en het Senegalese zangtrio Les Frères Guissé het Festival Mundial. Op het door Onno Krijn geproduceerde album Nina vermengen de zangeres en Les Frères Guissé Afrikaanse pop met Keltische folk.

2008

Tijdens zijn bezoek aan Amsterdam, in verband met de première op het documentairefestival IDFA van Youssou N'Dour: I Bring What I Love, geeft Youssou N'Dour na afloop in bioscoop Tuschinksi een optreden. Tijdens deze gelegenheid zingt Leoni Jansen een duet met de beroemde Senegalese zanger. Jansens dubbelalbum Second Wind is onderverdeeld in de cd Old Friends (met arrangementen van muziek van oude favorieten als Joni Mitchell, Leonard Cohen en Bob Dylan) en New Friends (met nieuwe ontdekkingen van Jansen als de Schotse songschrijvers Karine Polwart en Dougie McLean en twee Zuid-Afrikaanse liedjes waaronder een duet met Chris Chameleon).

2009 - 2011

In september 2009 start de theatertournee Second Wind. De zangeres coacht de groep Sensuàl tijdens hun tournee die 3 oktober 2009 van start gaat. Jansen beoordeelt audities voor Daughters Of Africa en reist daarvoor naar acht verschillende Afrikaanse landen. Met de tien geselecteerde Afrikaanse zangeressen doet Jansen een tien weken durende workshop die leidt tot een theatershow die op 11 maart 2010 in première gaat in Koninklijk Theater Carré. Een van de optredens tijdens de succesvolle tournee is begin juni tijdens het Sustainability Gala in Huis ter Duin te Noordwijk aan Zee waar de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan een van de aanwezigen is. In april 2010 staat een tournee op het programma met She Got Game XL. Leoni Jansen regisseert Let's Do Her van Van der Aa's & Zekhuis (Lesley van der Aa, Michèle van der Aa en Lotte Zekhuis). Het muzikale theatergezelschap zingt liedjes van hun grote, vrouwelijke voorbeelden zoals Cyndi Lauper, Madonna en Joan Armatrading, begeleid door David van den Bogaard (gitaar), Marc van de Schoot (bas) en Florian Hoefnagels (drums). Jansens eigen theatertournee The Third Road gaat op 17 september 2010 van start in Theater Maldensteijn te Malden. De visuals die de songs ondersteunen worden vanaf het podium aangestuurd door drummer Hessel Stuut. Hij is ook verantwoordelijk voor het maken van de beelden, met hulp van twee andere jonge kunstenaars. De rest van de band bestaat uit Marcel Fisser (gitaar) en Onno Krijn (vleugel). In december gaat de zangeres weer twee weken naar Afrika om te beginnen met de samenstelling en regie van African Mama's Sings Mama Africa, een programma in teken van het leven en de muziek van Miriam Makeba. Northern Lights (november 2011) is een kerstalbum samen met de Schotse zangeres Annie Grace. Het duo doet in december ook enkele speciale kerstoptredens.

Van der Aa's & Zekhuis

2012 - 2013

In de zomer van 2012 geeft Leoni Jansen samen met gitaristen Marcel Fisser en Erik Rutjes op een zeilboot in Turkije de muzikale vakantieworkshop Sing & Sail. Voor haar boek Geheim, en ter voorbereiding op haar gelijknamige theaterprogramma, reist Jansen in de voetsporen van haar vader naar Tunesië, waar hij deel uitmaakte van het Afrika Korps onder de Duitse generaal-veldmaarschalk Rommel, en naar Texas, waar hij twee jaar lang als krijgsgevangene tussen de zwarte katoenplukkers heeft gewerkt. Na Second Wind en The Third Road sluit Leoni Jansen haar persoonlijke drieluik af met Geheim. In het theaterprogramma staat haar vader centraal en de foute rol die hij heeft gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. De zangeres onderzoekt zijn geschiedenis en zijn keuzes in woord, beeld en muziek. Het boek Geheim: Het Oorlogsverhaal Van Mijn Vader wordt in januari 2013 gepubliceerd.

Discografie Leoni Jansen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Leoni Jansen

Audio/Video Leoni Jansen

Video Leoni Jansen

Leoni Jansen, Both Sides ...
Leoni Jansen, Both Sides Now
jolene
jolene
Little wing by Leoni Jansen
Little wing by Leoni Jansen
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Little wing by Leoni Jansen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer