Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LEX VAN SPALL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

06-11-1903 - 1982

Genre

altsaxofoon, amusementsmuziek, gitaar, jazz, klarinet, tenorsaxofoon

Lex van Spall

Alexander van Spall (Paramaribo, 6 november 1903 - overleden 1982) is de eerste Surinamer die in Nederland, onder zijn artiestennaam Lex van Spall, als jazzmusicus en orkestleider grote bekendheid krijgt. Zowel voor, tijdens als na de Tweede Wereldoorlog treedt hij met veel succes op, zowel in Nederland als in andere ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altsaxofoon, gitaar, klarinet, tenorsaxofoon

Biografie Lex van Spall

Alexander van Spall (Paramaribo, 6 november 1903 - overleden 1982) is de eerste Surinamer die in Nederland, onder zijn artiestennaam Lex van Spall, als jazzmusicus en orkestleider grote bekendheid krijgt. Zowel voor, tijdens als na de Tweede Wereldoorlog treedt hij met veel succes op, zowel in Nederland als in andere Europese landen.

1921 - 1928

In november 1921 arriveert Lex van Spall in Nederland en aanvankelijk werkt hij als bankbediende. Hij begint zijn muzikale loopbaan als gitarist en sopraansaxofonist bij een amateur-jazzband met onder anderen de latere Ramblers-saxofonist Wim Poppink. Daarna maakt Van Spall in 1923-'24 deel uit van de Haagse amateur-jazzband The Original Jazz Syncopators onder leiding van Henk Hendrils en later Theo Uden Masman. Deze band verzorgt vanaf begin 1924 ook radio-uitzendingen. Tijdens een daarvan speelt Lex van Spall de eerste jazzgitaar-soli voor een Nederlandse microfoon. Op een korte vakantie bezoekt Van Spall de Wembley Wereld Tentoonstelling in Londen. Gedurende zijn Londense verblijf speelt hij enkele nummers mee als gastsolist met de Oxley Band. De musici zijn zeer onder de indruk en hij krijgt een contract voor een half jaar. Daarna volgen grote reizen. Van Spall speelt in Shanghai, Hongkong, Bombay, Zuid-Afrika en Australië. Met een eigen orkest treedt hij op in Singapore en Bangkok. Later, in Rangoon, houdt hij het anderhalf jaar uit. Hij speelt daar met een Filippijns orkest in een dancing. Dan keert Lex van Spall terug naar Europa en werkt hij in enkele Parijse dancings.

Theo Uden Masman The Ramblers

1929 - 1939

Eind 1929 vertrekt Lex van Spall naar Duitsland en is hij zeer actief in Berlijn.Tijdens zijn verblijf in Duitsland treedt hij in het huwelijk met de Duitse Frieda Emma Charlotte Grosz. Het echtpaar krijgt twee kinderen. In februari 1933 keert Van Spall terug naar Nederland vanwege de problemen die door de opkomende nazi-partij in Duitsland zijn ontstaan. In Amsterdam werkt hij met de Chocolate Kiddies onder leiding van de Belgische drummer en komiek Bobby 't Sas. Later neemt Van Spall de leiding van de Chocolate Kiddies over. Het orkest wordt snel populair en heeft engagementen in de bekendste dancings van Nederland. Bandleden zijn onder anderen David van Weezel (trompet), Jascha Trabsky (tenorsax en viool) en Melle Weersma (piano). In november 1934 maakt Van Spall samen met de Amerikaanse pianist Freddy Johnson plaatopnamen voor Decca. De band staat onder hun beider leiding; tot de orkestleden behoren Jascha Trabsky, de Amerikaanse trombonist Jake Greene en zangeres Rosie Poindexter. De Chocolate Kiddies werken met veel succes voornamelijk in Zwitserland en Nederland en nog één keer in Duitsland, in de Berlijnse nachtclub Delphi Palast.

1940 - 1944

Vanaf januari 1940 speelt het Orkest van Lex van Spall in Den Haag, Laren (Hotel Hamdorff) en Scheveningen (Palais de Danse). Op 3 augustus 1940 doet Van Spall als gitarist mee aan een jam-sessie tijdens het achtste en laatste Jazzwereld-Feest, met Joop Lensky (trompet), de Belg Josse Breyre (trombone), Harry Pohl (altsax), Tinus Bruijn (tenorsax), Epi Broches (piano), Eddie Hamm (bas), Maurice van Kleef (drums) en Wally Sluyzer (zang). In de jaren 1941-'43 blijft Lex van Spall met zijn orkest in heel Nederland optreden. Tot zijn musici behoren Kees van Dorsser (trompet), Nico de Rooij (piano) en Lex Vervuurt (gitaar). Op 15 april 1943 maakt de band voor de Nederlandsche Omroep in Grand Theater Gooiland te Hilversum opnamen, die op 17 april worden uitgezonden.

Harry Pohl Tinus Bruijn

1945 - 1982

Na de bevrijding speelt Lex van Spall tot medio 1946 in Hilversum voor de Canadezen, met onder anderen Sem Nijveen (trompet & viool), Henk Ortman (bas), Tonny van Hulst (gitaar), Wessel Ilcken (drums) en Rita Reys (zang). Daarna verdwijnt hij enige tijd uit de muziekwereld. Samen met zijn vrouw opent hij in zijn woonplaats Hilversum een modezaak. Begin 1948 keert Van Spall terug in de muziek. Hij formeert zijn Habanera-orkest met medewerking van Max Woiski sr. als componist en zanger. Het orkest treedt geregeld op voor de radiomicrofoon van de AVRO en de PCJ. Vanaf 1950 treden het Habanera-orkest en het Radio-Orkest van Lex van Spall op in prominente Nederlandse gelegenheden, zoals Avifauna in Alphen aan den Rijn, Heck's Lunchroom in Den Haag en City Hall te Amsterdam. Bandleden zijn onder anderen Eddy Meenk (trompet) en Toon van Vliet (tenorsax). Van eind 1957 tot 1959 volgen tournees door Duitsland en vooral Zweden. Over de laatste twintig jaar van het leven van Lex van Spall is geen informatie beschikbaar. Bekend is alleen dat hij in 1982 is overleden.

Eddy Meenk Max Woiski Sr. Rita Reys Sem Nijveen Toon van Vliet Wessel Ilcken

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Lex van Spall

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer