Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LIESBETH LIST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Met Whitney Houston in de Show van de Maand, AVRO 1985 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

12-12-1941 - 25-03-2020

Genre

chanson, Nederlandstalig, pop/rock, zang

Online

Officiële website

Liesbeth List

Chansonnière die solo en met Ramses Shaffy behoort tot de meest gewaardeerde theaterpersoonlijkheden van de jaren zestig-generatie.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Ton Snijders   arrangeur, componist, piano, producer
Lené te Voortwis   basgitaar, contrabas
Florian Hoefnagels   drums, percussie
Peter van Benthem   achtergrondzang, gitaar, mondharmonica

Genoemd in de biografie van

1929   Gerrit den Braber
1960   Metropole Orkest
1961   Chris Dekker
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Liesbeth List

Chansonnière die solo en met Ramses Shaffy behoort tot de meest gewaardeerde theaterpersoonlijkheden van de jaren zestig-generatie.

In bezetting van

Ramses Shaffy & Liesbeth List   zang

1941 - 1960

Liesbeth List wordt op 12 december 1941 als Elisabeth Dorothea Driessen geboren in Bandoeng (Indonesië) en brengt haar eerste vier levensjaren door in een Japans interneringskamp. Als haar moeder, terug in Nederland, zelfmoord pleegt, wordt ze geadopteerd in het gezin van een Vlielandse vuurtorenwachter. Al op jonge leeftijd houdt ze zich bezig met muziek, één van haar hobby's naast tekenen en literatuur. Op haar achtiende vertrekt ze naar Amsterdam, neemt zanglessen bij Bep Ogterop en verdiept zich in het Franse chanson. Dit bevalt haar zo goed dat ze kiest voor een carrière in de muziek.

1962

De zangeres maakt haar opwachting in de tv-show van Rob de Nijs, waar ze terecht komt via het AVRO-programma Nieuwe Oogst. Ze komt in contact met Ramses Shaffy waarmee de basis wordt gelegd voor een jarenlange intensieve samenwerking op het gebied van de lichte muziek. De shows Shaffy Chantant (met List, Loesje Hamel, Polo de Haas en Joop Admiraal) en Shaffy Chantate blijven jarenlang zeer geliefd om het ingetogen repertoire van bevlogen cabaretliedjes en Nederlandstalige chansons.

Ramses Shaffy Ramses Shaffy & Liesbeth List Rob de Nijs

1965

Shaffy Chantant op televisie (bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Op het Knokkefestival in België oogst List veel waardering.

1967

Een ontmoeting met de fameuze Griekse zanger/componist Mikis Theodorakis resulteert in het album Liesbeth List Zingt Theodorakis, gewijd aan zijn befaamde Mauthausen cyclus. De sterren zijn haar goed gezind want regelmatig zal zij in contact komen met de juiste artiesten die haar carrière een nieuwe impuls geven.

1969

List's artistieke hoogtepunt breekt aan. Het duet Pastorale met Ramses Shaffy haalt in september de top drie. Ook verschijnt het gelijknamige album. Op het album Liesbeth List Zingt Jacques Brel vertolkt ze op succesvolle wijze het repertoire van de Belgische chansonnier. Het album behaalt goud. De voor televisie geproduceerde Liesbeth List Show krijgt de persprijs tijdens de negende editie van de Gouden Roos in Montreux.

1970

In De Armen Van De Stad, een tweede duet met Ramses Shaffy, komt niet verder dan de tipparade. Maar de solosingle Brussel is een klassieker. Het album Victoria verschijnt. De gelijknamige single doet het ook goed.

1971

Rond deze tijd is List veel op tv te zien in eigen shows, geregisseerd door Bob Rooyens. Het levert de zangeres en de regisseur in april een prijs op in de categorie 'best musical show' tijdens het Sixth Hollywood Festival Of World Television in Cannes. List ontvangt dit jaar ook een Edison. Aan De Andere Kant Van De Heuvel, wederom met Ramses Shaffy, is een volgende klassieker. In het najaar gaat de zangeres op tournee langs negen Nederlandse theaters met de Britse groep Magna Carta.

1972

KRO, 1972 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) List werkt samen met internationaal gerenomeerde artiesten als Rod McKuen en Charles Aznavour. In de nacht van 5 op 6 juni 1972 raakt de auto van Cees Nooteboom in de slip en botst hij tegen een lichtmast. Liesbeth List raakt gewond en wordt opgenomen in het Wilhelmina-Gastbuis in Amsterdam.

1973

List en Shaffy bij eigen televisieshow (1974) Het duo-album Shaffy Chantant verschijnt.

1974

Het album Foto komt uit. Het niveau van haar artistieke prestaties kan zich spiegelen aan die van Franse chansonières als Juliette Greco en Barbara. In april bereikt de single Te Veel, Te Vaak bijna de top tien en het liedje Kinderen Een Kwartje doet het in december ook goed.

1976

De albums Samen en 10 Jaar van Shaffy en List verschijnen. Voor een soloplaat ontbreekt het haar aan een platencontract, maar dit weerhoudt de zangeres niet veelvuldig op tv te verschijnen in de hoedanigheid van bekende Nederlander.

1977

Het album Live wordt gevolgd door Madame Melancholie.

1979

Het album Meisjes Van 30 verschijnt, evenals de compilatie Grootste Hits. Ondertussen trekt de Tour de Chant van Ramses Shaffy en Liesbeth List nog immer volle zalen.

Ramses Shaffy

1985

Met Whitney Houston in de Show van de Maand, AVRO 1985 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Haar successen staan verzameld op de compilatie Grootste Hits. Ook is ze hoofdgast in het AVRO-programma Show van de Maand. Ze ontvangt onder andere de Amerikaanse zangeres Whitney Houston, die dan nog aan het begin van haar carrière staat.

1987

Het tv-programma Een Kwart Eeuw Kleinkunst herdenkt het 25-jarig jubileum van Liesbeth List. De compilatie Liesbeth & Ramses verschijnt.

1988

List tekent een platencontract bij EMI en maakt het album Geen Wereld Zonder Jou.

1989

Na jaren van afwezigheid op de bühne, maakt ze haar comeback met een zeer succesvolle Tour de Chant. Het album Liesbeth List verschijnt.

1994

Het album List dat ze maakt in samenwerking met zanger/componist Frank Boeijen en diens begeleidingsband (met o.a. Peter van Benthem en Norman Bonink) wordt onderscheiden met een Edison. List ontvangt de Visserneerlandiaprijs van het ANV, een Nederlands-Vlaamse Vereniging voor Taal en Cultuur, vanwege het constant hoge niveau van haar oeuvre en haar verdiensten voor het Nederlandstalige lied.

Frank Boeijen Peter van Benthem

1996

Het zwaar georkestreerd album Noach wordt geproduceerd door Frank Boeijen en Jos Haagmans. Tekstuele en muzikale bijdragen worden o.a. geleverd door Freek de Jonge en Henk Hofstede. List gaat op tournee met de begeleidingsband van Frank Boeijen.

Freek de Jonge Henk Hofstede Jos Haagmans

1997

Na haar hele carrière lang hetzelfde karakteristieke pagekapsel te hebben gedragen, laat List zich door Paul de Leeuw publiekelijk kortwieken in zijn roemruchte tv-programma Laat De Leeuw. In de rol van een alcoholische ex-groupie maakt List haar debuut in de musical Eindeloos (ook met ondermeer gitarist Mark Boon en Coen van Vrijberghe de Coningh) die vanwege het faillissement van het productiebureau slechts korte tijd loopt.

Coen van Vrijberghe de Coningh Mark Boon Paul de Leeuw

1998

List neemt een Gouden Harp in ontvangst. De zangeres speelt de rol van Bella Bekker in De Tijdaffaire, een musical ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van de Rabobank. De cast bestaat verder uit ondermeer Adèle Bloemendaal, Ben Cramer en Danny de Munk.

1999

Op de cd Vergezicht staat ondermeer een nieuwe versie van De Pastorale gezongen samen met De Kast. De plaat wordt geproduceerd door Haro Slok en bevat bijdragen van Pascal Jacobsen (Bløf), Henk Hofstede, Jan Tekstra en Han Kooreneef. Twee liedjes van Riccardo Cocciante worden door Boudewijn Spitzen en Rob Crispijn in het Nederlands vertaald. In het theaterseizoen 1999/2000 speelt List de hoofdrol in een musical over het leven van de Franse zangeres Edith Piaf. De musical is vanaf de première op 11 oktober een doorslaand succes en wordt drie seizoenen geprolongeerd.

Boudewijn Spitzen Jan Tekstra Paskal Jakobsen Rob Chrispijn

2000

De dubbel cd Het Mooiste Van Lisbeth List verschijnt met daarop 18 nog niet eerder op cd verschenen nummers. Het album Piaf, De Musical verschijnt, waarop List nummers van Piaf zingt. De zangeres wordt voor haar rol bekroond met de Johnny Kraaykamp Musical Award 2000.

2001

Van Shaffy Tot Piaf is de titel van de jubileumtournee van List. Tegelijkertijd met de tournee verschijnt de biografie Het Voorlopige Leven over de zangeres bij de Arbeiderspers.

2002

List tourt verder met het programma Van Shaffy Tot Piaf gevolgd door een reeks theaterconcerten met de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Op 7 oktober verschijnt de compilatie Portret waarop 36 niet eerder uitgebrachte versies van bekende nummers zijn te vinden. Liesbeth List wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze ontvangt de koninklijke onderscheiding op 4 november in een uitverkocht Theater Carré in Amsterdam van demissionair staatssecretaris van Cultuur, Cees van Leeuwen.

2003

Het Hemelbed is een musical voor twee personen. Het stuk is geschreven door Tom Jones en Harvey Smidt. Jos Brink maakt de vertaling en bewerking en staat er vanaf november samen met Liesbeth List mee in de theaters. De cd La Vie En Rose is een samenwerking met het Orkest Koninklijke Luchtmacht onder leiding van chef-dirigent Jos Pommer en arrangementen door onder anderen Pommer, Rik Elings, Thijs van Otterloo en Henk Huizinga. De cast bestaat naast List uit de vocalisten Marcel de Rooij, CoCo York, Matthew Dickens, Nicole Hermans en de New Yorkse chanteuse M.

Jos Brink Thijs van Otterloo

2004

Liesbeth List staat in het najaar nog vier keer in Nederland en 27 keer in België met het programma Van Shaffy Tot Piaf. Tijdens haar optredens in Amsterdam wordt de zangeres terzijde gestaan door Ramses Shaffy. De hernieuwde samenwerking wordt vastgelegd op de dvd Liesbeth List : Van Shaffy Tot Piaf.

Ramses Shaffy

2005

Liesbeth List wordt in oktober benoemd tot Officier de la Légion d'Honneur (Officier in het Legioen van Eer). De zangeres krijgt de hoge Franse onderscheiding voor buitenlanders uit handen van de ambassadeur van Frankrijk, J.M. Gaussot. Dat gebeurt na afloop van de première van de voorstelling Dichter bij Liesbeth in Theater Castellum in Alphen aan den Rijn. De onderscheiding wordt uitgereikt 'als erkenning van buitengewone diensten aan de Franse natie op militair of burgerlijk gebied'. List kan volgens de Franse ambassadeur worden beschouwd als 'de ambassadrice van het Franse chanson in Nederland'.

2006

Op 18 en 19 september staat Liesbeth List centraal op de eerste Carré Vedetten Gala. List zingt tijdens het Gala een duet met Paul de Leeuw. Ook Frank Boeijen en de groep Alderliefste zijn te gast. Tijdens het IDFA gaat eind november de documentaire Liesbeth List - Heb Me Lief van regisseur Deborah van Dam in première. In de week van de 65ste verjaardag van de zangeres wordt de documentaire uitgezonden in Het Uur Van De Wolf op Nederland 2.

Alderliefste Frank Boeijen Paul de Leeuw

2007

De zangeres viert op 4 februari verlaat haar 65ste verjaardag met haar Vlaamse fans in een uitverkocht De Roma in het Belgische Borgerhout, ondersteund door haar vaste band en met bijdragen van Johan Verminnen, Mich Walschaerts (Kommil Foo) en Kathleen Vandenhoudt. Liesbeth List maakt in februari deel uit van de vakjury van het 24ste Concours de la Chanson Alliance Française, een chansonconcours in de Kleine Komedie te Amsterdam.

2008

Het Amsterdams Kleinkunst Festival opent traditiegetrouw met een hommage aan iemand die van groot belang is geweest voor de Nederlandse kleinkunst. 17 maart wordt in de Meervaart Liesbeth List in het zonnetje gezet met bijdragen van o.a. Freek de Jonge, Vera Mann, Bastiaan Ragas en Frédérique Spigt. De zangeres keert terug in de theaters in de rol van Edith Piaf. Op 27 oktober gaat de musical La Va En Rose in première in Den Haag. De musical is vernoemd naar de Franse speelfilm La Va En Rose waarmee actrice Marion Cotillard een Oscar won. De productie staat onder regie van Eddy Habbema. Het verschil met de eerdere voorstelling over Piaf is dat de Franse zangeres wordt gespeeld door twee actrices: de oude Piaf door List en de jonge door Daphne Flint. Een andere toevoeging is de rol van Maurice Chevalier (vertolkt door Ara Halici). Een aantal liedjes uit de carrière van Liesbeth List worden, aangevuld met foto's en persoonlijke anekdotes, gebundeld in het boek Ik Heb Je Lief (uitgeverij Terra Lannoo). In november verschijnt de vijf dvd's tellende box Heb Het Leven Lief, met als ondertitel: Een Overzicht Van Ruim 40 Jaar Liesbeth List. De box biedt een overzicht van bijna 11 uur uit de muzikale loopbaan van List, samengesteld door de zangeres samen met Paul Pestman, die haar archief beheert. De eerste dvd bevat vier shows van Bob Rooyens, de tweede vier tv-specials en de derde bevat voorbeelden van Liesbeth List als actrice (in o.a. De Liefdeswacht uit 1974 met Ramses Shaffy en de televisiefilm Een Heel Dun Laagje Goud uit 1977 met Robert Long). Op de vierde en vijfde dvd staan 62 fragmenten uit diverse binnen- en buitenlandse televisieprogramma's, vanaf het allereerste optreden voor de televisie in 1964 tot en met Het Is Over in 2008.

2009

Tijdens de uitreiking van John Kraaijkamp Musical Awards 2009, op 8 juni tijdens een live op televisie uitgezonden gala in Hilversum, wint Liesbeth List voor de tweede keer voor haar titelrol in Piaf een prijs in de categorie Beste Vrouwelijke Hoofdrol In Een Kleine Musical. Piaf wint ook in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol In Een Kleine Musical (Esther Roord) en krijgt de ANWB Publieksprijs. Het album Verloren En Gewonnen bevat liedjes die speciaal voor Liesbeth zijn geschreven door onder anderen Frank Boeijen, Huub van der Lubbe (De Dijk), Henk Hofstede en Maarten Peters. De cd wordt op 16 november gepresenteerd in Carré tijdens een eenmalig benefietconcert ten bate van de Carolien Bijl Stichting. Tijdens die avond wordt medewerking verleend door Stef Bos, Margriet Eshuijs, Freek de Jonge, Frank Boeijen, Huub van der Lubbe, Maarten Peters en Han Kooreneef.

De Dijk Frank Boeijen Freek de Jonge Han Kooreneef Henk Hofstede Maarten Peters Margriet Eshuijs Stef Bos

2010 - 2011

Op 8 mei 2010 treedt de zangeres voor het eerst op in Curaçao, haar aangepaste begeleidingsband bestaat uit Ruud de Grood (piano), Peter van Benthem (gitaar), Mark Eshuis (drums) en Jurre Hogervorst (bas). Liesbeth List Intiem is een theaterprogramma uit 2006 samen met biograaf/verteller Alex Verburg en pianist Ton Snijders. Deze huiselijke voorstelling voor kleinere zalen wordt vanaf september 2010 voortgezet, te beginnen met twee optredens in de Goudse Schouwburg te Gouda op 7 en 9 september.

2012

De drie maanden durende jubileumtournee 70 Jaar Liesbeth is meteen haar afscheidstournee. De tournee eindigt op 20 maart in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam. List wordt begeleid door Peter van Benthem, Peter Maas (piano), Lené te Voortwis (bas), Florian Hoefnagels (drums) en Christian Grotenbreg (toetsen en saxofoon).

2013

Liesbeth List krijgt de Radio 5 Nostalgia Oeuvreprijs, de prijs voor een artiest/componist die gedurende lange tijd van grote betekenis is geweest voor de lichte muziek. De prijs bestaat uit onder meer een geldbedrag van 5.000 Euro, dat bestemd is voor een door de ontvanger te kiezen goed doel. De feestelijke uitreiking is op 2 april in het DeLaMar Theater in Amsterdam waar de zangeres ook optreedt.

2014

Samen met actrice Annemarie Oster is Liesbeth List te zien in het theaterprogramma 'Tandem'. De televisieserie 'Ramses' van Michiel van Erp is een groot succes. In de dramaserie vertolkt actrice Noortje Herlaar de rol van de jonge Liesbeth. In de decembermaand geeft List enkele kerstconcerten samen met het strijkorkest Maximillecorde, o.l.v. dirigent Max Smeets, soul & gospelzanger Dennis LeGree en bariton Hans Peter Herman.

2015

Op het album 'Echo' zingt Liesbeth List nummers uit het repertoire van Ramses Shaffy. Het nummer 'Ik betaal' is een opvallende samenwerking met rapper Typhoon.

Typhoon

2016

Uit handen van minister-president Mark Rutte en zijn Vlaamse collega Geert Bourgeois ontvangt Liesbeth List de prijs voor het beste Nederlandstalige lied in Nederland en Vlaanderen sinds 1945. 'Pastorale' eindigt bovenaan in de eerste editie van de Lage Landenlijst, een samenwerking tussen NPO Radio 5 en de Vlaamse radiozender VRT 1.

2017

In augustus maakt de zangeres bekend zich terug te trekken uit het openbare leven. Ze lijdt naar eigen zeggen aan een vorm van dementie, een gevolg van hersenletsel uit het verleden. Wel is ze 2 oktober aanwezig bij de première van een musical over haar leven.

2020

Liesbeth List overlijdt op woensdag 25 maart op 78-jarige leeftijd.

Discografie Liesbeth List

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Liesbeth List

Audio/Video Liesbeth List

Video Liesbeth List

Liesbeth List - Terug bij...
Liesbeth List - Terug bij Jou (2005)
Liesbeth List m.m.v. The ...
Liesbeth List m.m.v. The Buffoons - Net Als Zij (1974)
Liesbeth List m.m.v. The ...
Liesbeth List m.m.v. The Buffoons - Terug bij Jou (1970)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Liesbeth List m.m.v. The Buffoons - Terug bij Jou (1970)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer