Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LIL KLEINE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

15-10-1994 - heden

Genre

hiphop, Nederhop, rap, tekstschrijver

Lil Kleine

Lil Kleine is een jonge brutale Nederlandstalige rapper uit Amsterdam. Hij scoort begin 2013 zijn eerste hit met een bewerking van 'Ik voel me zo verdomd alleen'. Dankzij de hit 'Drank en drugs' (met Ronnie Flex) breekt hij in 2015 definitief door.
Volledige biografie...

Instrumenten

rap, tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1997   D-Men
2012   De Jeugd van Tegenwoordig
2013   Danny de Munk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Lil Kleine

Lil Kleine is een jonge brutale Nederlandstalige rapper uit Amsterdam. Hij scoort begin 2013 zijn eerste hit met een bewerking van 'Ik voel me zo verdomd alleen'. Dankzij de hit 'Drank en drugs' (met Ronnie Flex) breekt hij in 2015 definitief door.

In bezetting van

New Wave   rap

1994 - 2011

Lil' Kleine (echte naam: Jorik Scholten) wordt op 15 oktober 1994 geboren op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Op zijn eerste jaar wordt hij geopereerd aan een vorm van leukemie in zijn rug. Hij groeit op op de Wallen en verhuist na de scheiding van zijn ouders op zijn zevende met zijn vader naar Amsterdam-Oost. Lil' Kleine schrijft zich in bij castingbureaus en begint met dansen, acteren en rappen. Hij speelt de bijrol van Emile in de speelfilm Diep (Simone van Dusseldorp, 2005) en heeft in 2007 een kleine rol in een aflevering in het tweede seizoen van de televisieserie Van Speijk. In zijn tienerjaren raakt hij bevriend met de hiphopcrew D-Men in Diemen. D-Men-rapper Lange Frans (Frans Frederiks) neemt Lil' Kleine onder zijn hoede. Lange Frans neemt zijn protegé mee naar diverse optredens, onder meer naar grote shows als De Vrienden Van De Amstel Live. Lil' Kleine verhuist van Oost naar de Amsterdamse Jordaan. Op zijn twaalfde heeft de rapper een platencontract op zak. Het Jeugdjournaal wijdt er een item aan. "Ik wil heel bekend worden, echt waar," zegt de jonge Scholten.

D-Men Lange Frans

2012 - 2013

De rapper vormt samen met Spacekees het duo ZoVaderZoZoon. Ter gelegenheid van zijn optreden op Appelsap op 22 juli 2012 brengt Lil' Kleine in samenwerking met Appelsap, schoenenwinkel Patta en rapper Faberyayo (De Jeugd Van Tegenwoordig) de vijf tracks tellende EP Tuig Van De Richel uit. De producties zijn van SABeats, Yung Felix, Meneer de Eel en FS Green. De raps vallen op vanwege de ruige, directe teksten. 'Roken, drinken, vechten, stelen, het kan me allemaal geen ene kankermoer schelen,' rapt Lil' Kleine in het titelnummer. Hij verzorgt het voorprogramma tijdens de clubtournee van Lange Frans en levert een gastbijdrage op de single Het Leven Is Een Melodie van zangeres Brett dat als titelsong te horen is in de jeugdfilm De Groeten Van Mike! (Maria Peters, 2012). Lil' Kleine's carrière komt in een stroomversnelling dankzij deelname in februari 2013 aan de achtste aflevering van het televisieprogramma Ali B Op Volle Toeren. Ali B koppelt hem in de uitzending aan zanger Danny de Munk. De Munk neemt met producer Eric van Tijn (Fluitsma & Van Tijn) een versie op van Tuig Van De Richel en Lil' Kleine steekt samen met zanger/producer Brownie en Ali B de hitsingle Ik Voel Me Zo Verdomd Alleen... uit 1984 in een nieuw jasje. De nieuwe versie van Tuig Van De Richel behaalt de eerste plaats van de Nederlandse iTunes. Zo Verdomd Alleen komt terecht op de derde plaats. Op 5 mei 2013 is de rapper een van de optredende artiesten op het Museumplein tijdens de kampioenshuldiging van voetbalploeg Ajax. Op 10 augustus staat hij op het festival Dutch Valley in Spaarnwoude en in het najaar speelt hij een rol in de dramaserie Van God Los. Lil' Kleine heeft zijn bijbaan als loodgieter ondertussen opgezegd en volgt een opleiding aan de Herman Brood Academie.

Ali B Danny de Munk De Jeugd van Tegenwoordig Fluitsma & Van Tijn FS Green SpaceKees

2015

Lil' Kleine levert een bijdrage aan het album New Wave van het label Top Notch. Op het album werken verschillende Nederlandse rappers samen. De single Drank & Drugs (een samenwerking met Ronnie Flex geproduceerd door Jack $hirak) wordt een grote zomerhit. Binnen vier weken heeft de opmerkelijke videoclip meer dan 4 miljoen views op YouTube bereikt. Onder scholieren is het nummer enorm populair, dit tot ongenoegen van veel ouders. Vooral de passage "alle tieners zeggen ja tegen MDMA" valt niet bij alle opvoeders in de smaak.
De rapper is ook als acteur te zien in de speelfilm Prins van Sam de Jong.

New Wave Ronnie Flex

2016

Zijn debuutalbum WOP! verschijnt in februari en bereikt direct de eerste plaats in de Album Top 100. Het album is ook populair op de streamingdiensten. 24 uur na het verschijnen op Spotify staat de teller al op 1,5 miljoen streams. Op WOP! werkt Lil Kleine opnieuw samen met Ronnie Flex en producer Jack $hirak.

2017

Ook het album 'Alleen' dat eind mei verschijnt staat direct bovenaan alle hitlijsten. In juni voegt hij nog eens tien nummers toe aan het album. Het titelnummer is de eerste hitsingle van het album en geproduceerd door Jack $hirak ('Drank en drugs').

2018 - 2019

Hij debuteert als coach in The Voice of Holland. In mei 2019 geeft Lil Kleine als eerste Nederlandse rapper een soloconcert in de Amsterdamse Ziggo Dome.

2020

Er is veel kritiek op zijn optreden als coach in The Voice of Holland. Wanneer hij inhoudelijk commentaar weigert te geven na een rap-act, krijgt hij het aan de stok met Anouk. Zijn album 'Jongen van de straat' dat in maart verschijnt, is een groot succes. Hij breekt op Spotify het record van het meest gestreamde album in 24 uur tijd en komt op één binnen in de Album Top 100. Op het album staan opvallende samenwerkingen met de Brits-Nigeriaanse artiest Maleek Berry en de Nigeriaanse zanger en songwriter WizKid.

Anouk

Discografie Lil Kleine

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Lil Kleine

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer