LIMBURGS SYMFONIE ORKEST
Limburgs Symfonie Orkest
Het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) is gevestigd in Maastricht en treedt op in de grotere steden van de provincie Limburg. In zijn huidige vorm bestaat het orkest sinds 1955. De rechtstreekse voorganger, het Maastrichts Stedelijk Orkest, gaf zijn eerste concert echter al in 1883. Daarmee is het Limburgs Symfonie Orkest ...
Genoemd in de biografie van
1949
André Rieu
1952
Jos van Veldhoven
1972
Louis Toebosch
1993
Irene Maessen
2002
Ruud van Eeten
2008
Bart Visman
2009
Gwyneth Wentink
2012
Geert Smits
2012
Robbert Muuse
Biografie Limburgs Symfonie Orkest
Het Limburgs Symfonie Orkest (LSO) is gevestigd in Maastricht en treedt op in de grotere steden van de provincie Limburg. In zijn huidige vorm bestaat het orkest sinds 1955. De rechtstreekse voorganger, het Maastrichts Stedelijk Orkest, gaf zijn eerste concert echter al in 1883. Daarmee is het Limburgs Symfonie Orkest het oudste nog spelende symfonieorkest van Nederland. Naast symfonisch repertoire verzorgt het LSO begeleidingen bij Opera Zuid. Ook werkt het orkest samen met diverse koren en heeft het een uitgebreid educatief programma ontwikkeld. Het LSO valt geregeld te horen op andere Nederlandse podia en in de Euregio (Duitsland, België). Het Limburgs Symfonie Orkest profileert zich in een breed repertoire waarin ook minder bekend werk en hedendaagse muziek een plaats vinden. Het orkest treedt op met gastdirigenten als Anthony Hermus, Martin Sieghart, Paul Goodwin en Rudolf Werthen. Tot de solisten in recente seizoenen behoren Simone Lamsma, Quirine Viersen, Ralph van Raat, Ronald Brautigam en Severin von Eckardstein.
1883 - 1929
Op 2 september geeft het Maastrichts Stedelijk Orkest (MSO) z'n eerste concert in het Stadspark van Maastricht. Gedurende de eerste dertig jaar wordt het orkest geleid door de Duitse componist-dirigent Otto Wolf. Zijn opvolger is de geboren Limburger Henri Hermans.
1930 - 1948
Het MSO sluit een overeenkomst met de KRO. Deze omroep zendt in de jaren dertig geregeld concerten uit die het orkest een ruimere bekendheid geven. Dirigent Henri Hermans draagt het orkest in 1947 over aan Paul Hupperts.
1949 - 1954
André Rieu senior begint aan zijn lange loopbaan als chef-dirigent (tot 1980). In de omgang met orkestleden is hij niet onomstreden. Het chefschap van Rieu wordt op de LSO-website omschreven als "rijk aan conflicten, veranderingen van structuur, nederlagen, maar ook een met successen en belangrijke gebeurtenissen in muziekhistorisch opzicht."
1955
Op 13 juli wordt het gemeentelijke Maastrichts Stedelijk Orkest omgezet in een zelfstandige stichting. De naam verandert in Limburgs Symphonie Orkest (vanaf 2007 luidt de spelling Limburgs Symfonie Orkest).
1982 - 1990
Het Limburgs Symfonie Orkest dreigt bij een bezuinigingsoperatie te worden opgeheven, maar gaat in afgeslankte vorm verder. Ed Spanjaard begint aan een periode als vaste gastdirigent. Vanaf 1988 staat Salvador Mas Conde aan het roer. De artistieke reputatie van het LSO groeit. Meer dan voorheen treedt het orkest op met gastdirigenten en solisten van naam.
1992 - 1999
Het LSO vestigt zich in het nieuwe Theater aan het Vrijthof. Opnieuw overleeft het plannen tot fusie of opheffing. Dirigent Salvador Mas Conde wordt na zijn vertrek in 1994 opgevolgd door Shlomo Mintz (1995) en Junichi Hirokami (1998).
2001 - 2005
Ed Spanjaard wordt benoemd tot chef-dirigent en artistiek adviseur. Tot de hoogtepunten van zijn chefschap behoort de concertante uitvoering in 2002 van Claude Debussy's opera 'Pelléas et Mélisande', die ook internationaal de aandacht trekt.
2008
Het Limburgs Symfonie Orkest viert op 2 september zijn 125ste verjaardag met een galavoorstelling in aanwezigheid van koningin Beatrix.
2013
In april fuseren het Limburgs Symfonie Orkest en Het Brabants Orkest tot philharmonie zuidnederland.
Discografie Limburgs Symfonie Orkest
Albums | Singles | Compilaties | Overig | Gastbijdragen
Otto Ketting - Otto Ketting
Act | Limburgs Symfonie Orkest |
Type en jaar | CD, 2000 |
Label | Composers Voice, CV 96 |
dirigent | Lucas Vis |
solist | Jacob Slagter |
solist | Vera Beths |
muzikant | Limburgs Symfonie Orkest |
Bijzonderheden | met Claron Mc Fadden in 'Trois Mélodies' (Ravel) en 'Summermoon', Vera Beths in 'Capriccio' en Jacob Slagter in 'Cheops' |
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.
Audio/Video Limburgs Symfonie Orkest
Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen