Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LITTLE THINGS THAT KILL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Little Things That Kill

Periode

2001 - heden

Genre

alternative, Grote Prijs van Nederland, pop, rock

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Eleven

Little Things That Kill

Little Things That Kill is een melodieuze, spirituele gitaarband uit Gelderland/Utrecht die vanaf 2002 als Eleven snel naam maakt in het clubcircuit. Eind 2003, al vroeg in hun carrière, wint Eleven de bandfinale van de Grote Prijs van Nederland. Na een korte periode buiten de schijnwerpers keert de band in ...
Volledige biografie...

Bezetting

Spif   basgitaar
Michel Haverkamp   gitaar, zang
Herman Ypma   drums
Antonie Fountain   gitaar, zang

Overige muzikanten

Daniel Pattipeilohy   basgitaar

Genoemd in de biografie van

2000   Martijn Groeneveld
2003   Gem
2003   zZz
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Little Things That Kill

Little Things That Kill is een melodieuze, spirituele gitaarband uit Gelderland/Utrecht die vanaf 2002 als Eleven snel naam maakt in het clubcircuit. Eind 2003, al vroeg in hun carrière, wint Eleven de bandfinale van de Grote Prijs van Nederland. Na een korte periode buiten de schijnwerpers keert de band in 2007 terug onder de naam Little Things That Kill en het eerste volledige album Secrets and Smokescreens.

2001

The Noise Fundamental wordt opgericht met Antonie Fountain (zang/gitaar), Herman Ypma (drums) en Michel Haverkamp (gitaar/zang) en Daniel Pattipeilohy (basgitaar). De groep werkt hard aan het schrijven van nummers. Na een paar optredens verlaat Pattipeilohy de band. Rond kerst wordt hij vervangen door Spif, die eigenlijk nog heel weinig ervaring heeft op basgitaar.

2002

De naam wordt omgedoopt tot Eleven. De band treedt op in het club- en festivalcircuit en staat ondermeer op Aaltjespop en Huntenpop. De eerste popprijs die Eleven wint is de Doorbraak Harderwijk. Eleven strandt daarna in de finale van de Music Awards Gelderland. In oktober wordt Beneath a Million Stars EP uitgebracht. De cd is in februari opgenomen met René de Vries (drummer van this beautiful mess, voormalig zanger/toetsenist van Rollercoaster 23), bekend van zijn werk aan platen van a balladeer, at the close of every day en This Beautiful Mess.

a balladeer at the close of every day Rollercoaster 23 this beautiful mess

2003

Little Things That Kill Eleven tekent in augustus een democontract bij Universal. Na twee maanden wordt het contract alweer ontbonden vanwege het ontslag van de A&R manager die Eleven tekende. 2003 is verder een heel goed jaar voor de band. Eleven doet een veertigtal concerten in zalen als Vredenburg, Hedon, Melkweg en Tagrijn, op festivals als Huntenpop, Appelpop en de Popronde 2003 en als voorprogramma van ondermeer Silkstone, Racoon, 16 Down en voor De Dijk in een uitverkocht Paradiso. Eleven wint zowel de Music Awards Gelderland als de bandcompetitie Het Uur U te Utrecht. Het nummer Falling wordt de openingstrack van Demontage 8 bij het muziekblad Fret. So Beautiful staat zowel op de Popronde 2003 CD als op de promotie-cd van Diesel U Music. Eleven wordt samen met o.a. Gem en zZz geselecteerd voor College Radio Songs, een compilatie in de serie Unsigned van het Nationaal Pop Instituut. Voor die cd neemt de band twee nummers op in de studio van Frans Hagenaars, de huisproducer van het label Excelsior. Vlak voor het verschijnen van College Radio Songs wint Eleven de Grote Prijs van Nederland (daarmee o.a. Jewel In The Mire en AnumberOne achter zich latend) en de Diesel U Music in de categorie Pop/Rock. Ook staat de band in de jaarfinale van de Buzz 3FM Award.

16Down AnumberOne De Dijk Gem Jewel in the Mire Racoon Silkstone zZz

2004

Little Things That Kill Het jaar wordt geopend met een optreden op Noorderslag, gevolgd door deelname aan de College Radio Tour van het Unsigned Project van het NPI. Na het afsluitende optreden van de tournee, op 11 maart in de Melkweg, wordt in de daaropvolgende maanden slechts incidenteel opgetreden. Op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade speelt Eleven op 15 mei op het Europe Day festival in Kiev. Samen met producers René de Vries en Martijn Groeneveld werkt Eleven aan opnames die leiden tot de tweede officiële EP She is Always Right. De cd telt 7 nummers, waaronder een uitgeklede pianoversie van Aurora.

2005

Na in anderhalve jaar tijd bijna 150 optredens te hebben gespeeld besluit de band zich voorlopig uit de schijnwerpers terug te trekken. De plaat She is Always Right is uiteindelijk met te veel druk en te weinig voorbereiding opgenomen. De band besluit dat ze zich nu gaan richten op een volledig album en een eventuele collectieve verhuizing naar Londen. In de zomer wordt begonnen met de eerste demo voor de nieuwe plaat. Deze wordt onder de naam North: United Kingdom in zeer beperkte oplage verspreid. Daarnaast heeft de band gesprekken met enkele Engelse managementbureaus.

2006

De band schrijft en arrangeert nieuw materiaal dat meer dansgericht is. De Londense plannen komen tijdelijk op een lager pitje te liggen. Incidenteel geeft de band optredens, maar de focus ligt op het schrijf- en opnameproces. Inmiddels is drummer Herman Ypma de vaste bassist voor Satellite7 geworden.

Satellite7

2007

Na anderhalf jaar werken aan een album (werktitel: Secrets and Smokescreens) doet de band in het voorjaar een tiental try-outs om het nieuwe songmateriaal en het nieuwe bandgeluid voor een breder publiek te testen. De bandnaam Eleven is dan al veranderd in Little Things That Kill. In juni worden de demo's afgerond en is de band klaar om in juli en augustus de plaat op te nemen bij René de Vries (producer van o.a. a balladeer, Benjamin Winter en The Spirit That Guides Us, en muzikant in Rollercoaster 23 en This Beautiful Mess) in Koog aan de Zaan.

a balladeer Rollercoaster 23 this beautiful mess

2009 - 2010

Naar aanleiding van ruwe albummixen wordt Little Things That Kill eind 2009 door Radio 3FM uitgeroepen tot Serious Talent. Het album Smokescreens is vanaf maart 2010 zowel digitaal als in cd-vorm te verkrijgen.

Discografie Little Things That Kill

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Little Things That Kill

Audio/Video Little Things That Kill

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer