Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LIZA FERSCHTMAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Liza Ferschtman

Periode

1979 - heden

Genre

De Nederlandse Muziekprijs, klassiek, viool

Online

Officiële website

Liza Ferschtman

Liza Ferschtman is één van de meest gevierde Nederlandse violistes van deze tijd. Ze heeft een opvallende podiumuitstraling en een zeer gevarieerd repertoire. Ze treedt op als soliste met gerenommeerde orkesten en ook met kamermuziek. Het Delft Kamermuziek Festival staat sinds 2008 onder haar leiding. Haar vaste partners in duo-bezettingen ...
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Biografie Liza Ferschtman

Liza Ferschtman is één van de meest gevierde Nederlandse violistes van deze tijd. Ze heeft een opvallende podiumuitstraling en een zeer gevarieerd repertoire. Ze treedt op als soliste met gerenommeerde orkesten en ook met kamermuziek. Het Delft Kamermuziek Festival staat sinds 2008 onder haar leiding. Haar vaste partners in duo-bezettingen zijn de pianisten Bas Verheijden en Inon Barnatan.

1979

Liza Ferschtman wordt geboren in Hilversum in een muzikaal gezin van Russische komaf. Haar moeder is pianiste en haar vader cellist in het Koninklijk Concertgebouworkest. Vaak wordt haar bewogen, gepassioneerde speelstijl als een bewijs van haar Russische afkomst gezien.

1984 - 1990

Slechts vijf jaar oud start Ferschtman met vioollessen bij Philip Hirschhorn. Op 9-jarige leeftijd wordt Ferschtman aangenomen in de jong-talentklas van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag waar ze les krijgt van Qui van Woerdekom.

1991 - 1998

Op haar twaalfde neemt Ferschtman voor het eerst deel aan de Holland Music Sessions en volgt masterclassses van onder meer Eduard Schmieder,Yvry Gitlis, Igor Oistrach en Aaron Rosand. Ze studeert aan het Conservatorium in Amsterdam bij Herman Krebbers en Alla Kim. Ze behaalt eerste prijzen op de Iordens Viooldagen (1994), het Herman Krebbers Concours (1995) en op het nationaal vioolconcours Oscar Back (1997) waar haar ook de prijs voor het verplichte werk wordt uitgereikt.

Herman Krebbers

1998 - 2000

Liza Ferschtman ontvangt de prestigieuze Philip Morris Finest Selection Award. Ze wordt uitgenodigd om te studeren aan het Curtis Institute of Music in Philadelphia bij Ida Kavafian en Victor Danchenko. In 1999 maakt Liza Ferschtman haar officiële debuut in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in de serie Jonge Nederlanders. Sindsdien is ze daar jaarlijks te beluisteren.

2000 - 2001

In november maakt Ferschtman op initiatief van Nobuko Imai en Walter van Hauwe als concertmeester en soliste een tournee door Japan met de East West Baroque Academy. Onder leiding van Herman Krebbers bereidt Liza Ferschtman zich voor op het Koninklijk Elisabeth Concours 2001 te Brussel. Ze bereikt als eerste Nederlandse violiste in vijftig jaar de demifinale. In februari debuteert zij bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest onder leiding van Leonard Slatkin in het vioolconcert van Felix Mendelssohn.

Nobuko Imai Walter van Hauwe

2002 - 2003

In augustus treed Ferschtman op tijdens het Prinsengrachtconcert in Amsterdam. Zij vormt een duo met pianist Inon Barnatan, die net als zijzelf een indrukwekkende internationale reputatie opbouwde. Zij vervolgt haar studie bij David Takeno in Londen. In 2003 wint Ferschtman de tweede prijs van het internationale vioolconcours in Sion (Zwitserland); de aanwezige kinderjury kende haar de eerste prijs toe.

2005 - 2006

Met pianist Bas Verheijden maakt ze haar debuut-cd. Deze dubbelcd wordt in het muziektijdschrift Luister van maart met een 10 beoordeeld. Dit seizoen voert Ferschtman met Barnatan in het Concertgebouw in Amsterdam alle Beethoven-sonates uit. In april 2006 geeft Ferschtman haar recitaldebuut in New York met Barnatan. Dit is zo'n groot succes dat ze onmiddellijk weer wordt uitgenodigd voor 2008. In november ontvangt ze de Nederlandse Muziekprijs, een van de belangrijkste staatsprijzen voor jonge musici.

Bas Verheijden

2007 - 2008

Liza Ferschtman is dit jaar ambassadeur van de Klassieke Muziekweek. Ze wordt gevraagd als nieuw artistiek leider van het Delft Kamermuziek Festival in 2008, dat zich onder leiding van Isabelle van Keulen heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste muzikale zomerevenementen van Nederland. Ferschtman vaart geen andere koers dan Van Keulen: de programmering blijft een mix van bekend en minder bekend repertoire, met de nadruk op de klassieke en romantische periodes en een enkel uitstapje naar muziek uit een recenter verleden. Ferschtman maakt tevens haar recitaldebuut in Washington.

Isabelle van Keulen

2009

In maart maakt Liza Ferschtman haar debuut in de Musikverein in Wenen met de Wiener Concert-Verein onder leiding van Jan Willem de Vriend. Ferschtman en Barnatan nemen de Beethoven-sonates mee op tournee naar Italië. Daarnaast speelt ze met de Brandenburgische Philharmonie in Frankfurt a/d Oder vioolconcerten van de Nederlandse 19e-eeuwse componist Julius Röntgen.

Jan Willem de Vriend Julius Röntgen

2011

De solo-cd van Liza Ferschtman met werken van Bach en Eugène Ysaye is genomineerd voor de Edison Publieksprijs.

2013

In mei voert Ferschtman op uitnodiging van het Muziekgebouw aan 't IJ de complete solo werken van Bach uit. Hierbij vertelt zij uitgebreid over de werken en hun betekenis.

2014

Op 3 april gaat de dansvoorstelling Smell of Bliss in première in het Chassé Theater in Breda. Hierin gaat Ferschtman de confrontatie aan met de dansers van LeineRoebana. Naast ijkpunten uit de westerse canon (Bach, Bartók) voor viool speelt Ferschtman een stuk van de Indonesische componist Iwan Gunawan (Ghost Track). Ook verschijnt een solo cd met werken van Biber, Bartok, Berio en Bach. Ferschtman maakt tevens haar debuut bij verschillende orkesten zoals de BBC National Orchestra of Wales, de London Philharmonic, Staatskapelle Weimar, de Philharmonie Essen en het Symfonie Orkest van Vlaanderen.

Discografie Liza Ferschtman

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Liza Ferschtman

Audio/Video Liza Ferschtman

Video Liza Ferschtman

Liza Ferschtman - Bruch
Liza Ferschtman - Bruch
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Liza Ferschtman - Bruch

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer