Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LORI SPEE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

01-09-1946 - heden

Genre

muziektheater, pop, zang

Online

Officiële website

Lori Spee

Zangeres, actrice en presentatrice, die met haar eerste single How Many Times aan het begin van haar carrière een grote hit scoort. Vanaf 1992 werkt ze intensief samen met Herman van Veen van wie ze onder meer vertaalde liedjes op plaat zet.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Biografie Lori Spee

Zangeres, actrice en presentatrice, die met haar eerste single How Many Times aan het begin van haar carrière een grote hit scoort. Vanaf 1992 werkt ze intensief samen met Herman van Veen van wie ze onder meer vertaalde liedjes op plaat zet.

1974

De op 1 september 1946 in Oklahoma geboren zangeres, componist en tekstschrijfster woont sinds 1970 met haar Limburgse echtgenoot in Geleen en pakt daar na enkele jaren haar zangcarrière weer op met hulp van studio-eigenaar Jan Theelen en zanger Gé Titulaer.

1980

In februari treedt Spee op in het tv-programma Music Gallery. Het betekent de start van haar carrière.

1981

Samen met de zangeress Suzanne Michaels (Rainbow Train) en zanger Wim Hogenkamp vertegenwoordigt Lori Spee Nederland tijdens het Knokke Festival. Knokke is geen succes omdat de jury niet accepteert dat het trio optreedt met een achtergrondkoor.

Rainbow Train Wim Hogenkamp

1982

Haar debuutalbum Behind Those Eyes levert een Edison en een Gouden Plaat op. In augustus en september treedt de zangeres op met het Brabants Orkest. In oktober komt het tweede album Dreamland uit. Het titelstuk van het album wordt gebruikt als hoofdthema voor de speelfilm Ademloos van Mady Saks, waarin Monique van de Ven de hoofdrol speelt.

1983

Spee ontvangt in januari de Pall Mall Export Prijs voor haar gehele oeuvre. Vele optredens volgen, waaronder theatertournees door Nederland en België. Ze presenteert het Amerikaanse tv-programma Holland On Satellite en krijgt de hoofdrol in de Engelse televisieserie/cursus Take It Easy, een produktie van de BRTN. Voor haar derde album Intuition krijgt ze opnieuw een Edison.

1985

Op verzoek van het Internationaal Olympisch Comité neemt de zangeres het nummer Let The Nations Play op. Ook presenteert zij voor de NCRV haar eigen televisieshow Oh Lori.

1986

Het album One Step komt uit, met daarop een duet met Procol Harum's zanger Gary Brooker: Two Fools In Love. Verder is de zangeres als redactrice en presentatrice werkzaam bij het televisieprogramma Holland Today, dat te zien is op het Amerikaanse CNN. Vanaf januari presenteert ze bij de NCRV op Nederland 2 Oh Lori, haar eigen muziekprogramma waarin voornamelijk romantische liedjes centraal staan. De meeste gasten worden begeleid door de Los Vast Band onder leiding van Jan Rietman.

Jan Rietman

1992

In juni gaat de zangeres samenwerken met Herman van Veen. Ze staat hem bij tijdens de opnames van diens jubileum-cd You Take My Breath Away. Daarop staat onder meer een duet van Van Veen en Spee: Hey, That's No Way To Say Goodbye. Spee vertaalt Van Veens liedjes, dialogen en conferences voor hem in het Engels.

Herman van Veen

1993

In juli verschijnt Inside The Walls Of Love. Daarop staan twaalf nieuwe songs, allen door Spee gezongen, geschreven, gecomponeerd en geproduceerd, terzijde gestaan door co-producer Franck van der Heijden en 'executive producer' Mark Derksen.

1994 - 1995

De zangeres en haar band gaan op theatertournee. Spee is daarnaast nauw betrokken bij de voorbereidingen en de tour van Herman van Veen door Canada en de Verenigde Staten. Spee vertaalt de teksten voor zowel de theatervoorstelling als de cd My Cat And I van Herman van Veen. De single I Saw A Light wordt opgenomen in de New River Studios te Fort Lauderdale, Floria met A.J. Wright en The New Baptist Church Choir of North Miami.

1997

De plaat Promises verschijnt. Op het album staan liedjes van Herman van Veen, vertaald en gezongen door Lori Spee. Daarnaast bevat de plaat het door Spee geschreven nummer Butterfly, de titelsong voor Van Veens speelfilm Nachtvlinder, die in 1999 in première moet gaan. De cd wordt opgenomen met Amerikaanse muzikanten in een studio in Miami, Florida. De productie is in handen van Lester Mendez, die eerder met Gloria Estefan en Julio Iglesias werkte. De plaat wordt uitgebracht door Epic, bij wie Lori een contract tekent voor drie albums. In oktober begint de zangeres aan een tournee langs de Nederlandse theaters. Naast vele stukken van de Promises-cd brengt ze ook favoriete nummers ten gehore uit haar overige repertoire.

1998

Halverwege april verschijnt de plaat Talk To Me. Het is een live-cd met opnamen uit de theatertournee, die volgde op het album Promises. Ze is op dit album voor het eerst Nederlandstalig te horen in het nummer Anders Anders. Dat nummer wordt als single uitgebracht. Op de plaat staan ook twee songs die ze opneemt met gitarist Lex Bolderdijk: How Many Times en Dreamland. Samen met Herman van Veen zingt ze mee in kerken tijdens kerstshows.

Lex Bolderdijk

1999

Spee zingt niet alleen het titelnummer van Herman van Veens speelfilm Nachtvlinder, maar speelt ook de rol van moeder Mogèn. Andere rollen zijn er voor onder meer Babette van Veen, Ramses Shaffy, Jules Croiset, Karin Bloemen en Frits Lambrechts. Lori Spee zingt mee op de cd-single Avinu Malkeinu van de a capellagroep Intermezzo.

2003

Tijdens muziektheaterproductie The First Lady kruipt Lori Spee in de huid van Jacqueline Kennedy. De zangeres/actrice vertelt en zingt in de eerste persoon het verhaal van de vrouw van John F. Kennedy. De regie is in handen van Herman van Veen. Lori Spee reist in novembernaar de Verenigde Staten voor een aantal voorstellingen in Fort Lauderdale, Florida. Ze is ook een van de spelers in Van Veens muziektheaterproductie Chopin, Een Nooit Gebeurd Verhaal.

2004 - 2005

Liedjes van The First Lady verschijnen in voorjaar 2004 op de gelijknamige cd. De voorstelling gaat op tournee door Nederland en België en is ook te zien tijdens De Aardklop Festival in Zuid-Afrika. The First Lady wordt genomineerd voor de ANWB publieksprijs. In augustus staat de voorstelling op het prestigieuze Edinburgh International Festival in Schotland. Lori Spee vertaalt het Nederlandse script voor Santa Meets The Dragon, in opdracht van het Internationale theaterproductie en -promotiebureau In The Wings. In december 2004 wordt deze kerstvoorstelling enkele weken uitgevoerd in het Beacon Theatre op Broadway. The First Lady is in september 2005 te zien in Sadler's Wells te Londen. Optredens in Bern, Linz en Wenen volgen.

2006

In het voorjaar schrijft Lori Spee de proloog voor een nieuwe versie van Prokofievs Peter En De Wolf, geproduceerd door In The Wings. In april is het klassieke muzieksprookje te zien in het Hackney Empire te Londen.

2007 - 2009

De zangeres werkt thuis in haar eigen studio aan nieuwe liedjes, tot in maart 2008, wanneer bij haar echtgenoot kanker wordt geconstateerd en ze hem bijstaat bij de behandeling en verzorging tot aan zijn overlijden in augustus 2009.

Discografie Lori Spee

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lori Spee

Audio/Video Lori Spee

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer