Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LOU LICHTVELD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

In het tv-programma Literatuur (VPRO) in 1985

Periode

07-11-1903 - 10-07-1996

Genre

componist, klassiek

Biografie Lou Lichtveld

Lodewijk (Lou) Alphonsus Maria Lichtveld werd op 7 november 1903 in Paramaribo geboren. Hij overleed in op 10 juli 1996 in Amsterdam. Het grootste deel van zijn jeugd bracht Lichtveld in Suriname door. In 1921, nadat hij in Suriname de onderwijsakte had behaald, kwam hij naar Nederland. Hij studeerde muziek en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Biografie Lou Lichtveld

1903 - 1996

Lodewijk (Lou) Alphonsus Maria Lichtveld werd op 7 november 1903 in Paramaribo geboren. Hij overleed in op 10 juli 1996 in Amsterdam.

Het grootste deel van zijn jeugd bracht Lichtveld in Suriname door. In 1921, nadat hij in Suriname de onderwijsakte had behaald, kwam hij naar Nederland. Hij studeerde muziek en Nederlands in Amsterdam.

Lichtveld werkte als onderwijzer, organist, recensent bij De Maasbode, verslaggever en kunstredacteur bij De Telegraaf, schrijver en diplomaat. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1932-1938) was hij in Spanje. Met zijn tweede vrouw, de Duitse beeldhouwster Lili Cornils verbleef hij twee jaar in Mexico. Tijdens de oorlog was hij in Nederland en actief in het Nederlandse kunstenaarsverzet. In 1949 keerde Lichtveld terug naar Suriname. Van 1949 tot 1951 was hij de Surinaamse minister van Onderwijs en Volksgezondheid, ook werd hij voorzitter van de Surinaamse Rekenkamer en directeur van het Bureau Volkslectuur. In 1961 ging hij als gevolmachtigd minister naar de Nederlandse Ambassade in Washington en werkte bij de Verenigde Naties. In 1962 kreeg hij een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Na zijn pensionering woonde hij tot 1986 op Tobago, waar hij een museum beheerde. Na zijn terugkomst in Europa woonde hij afwisselend in Italië en Nederland.

Lichtveld maakte in de redactie van het literair tijdschrift De Gemeenschap kennis met enkele pioniers van de Amsterdamse Filmliga, waarvoor hij filmbegeleidingen zou gaan verzorgen. Daaronder waren cineasten als Joris Ivens, Mannus Franken en Jan Hin. Hij componeerde muziek voor Joris Ivens vroege geluidsproductie 'Philips Radio' (1931) en in dezelfde periode voor een geluidsversie van 'Regen' (1932).

In 1923 debuteerde Lichtveld onder het pseudoniem Albert Helman met de dichtbundel 'De glorende dag'. Zijn grootste succes boekte hij met de roman 'De stille plantage' (1931), waarin de ondergang van een suiker- en tabaksplantage in Suriname wordt beschreven. Helman liet een omvangrijk literair oeuvre na dat naast romans en verhalen uit gedichten, toneelwerken, essays, biografieën en vertalingen bestaat. De roman 'De laaiende stilte' (1952) wordt in 1953 bekroond met de Vijverbergprijs.
Twee jaar na zijn overlijden verscheen over hem 'Kijk vreesloos in de spiegel; Albert Helman 1903-1996' van Michiel van Kempen.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lou Lichtveld

Audio/Video Lou Lichtveld

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer