Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LOUIS SOMER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1901 - 1966

Genre

klassiek

Biografie Louis Somer

Louis Somer werd geboren in Assen op 13 mei 1901 en overleed op 6 augustus 1966. Opleiding Hij kreeg zijn eerste vioollessen van E. Clemens Schröner en studeerde vervolgens viool bij Alexander Schmuller en harmonie bij Bernard Zweers aan het Conservatorium van Amsterdam. Een staatsstipendium stelde hem vervolgens in staat zijn studie ...
Volledige biografie...

Biografie Louis Somer

1901 - 1966

Louis Somer werd geboren in Assen op 13 mei 1901 en overleed op 6 augustus 1966.


Opleiding

Hij kreeg zijn eerste vioollessen van E. Clemens Schröner en studeerde vervolgens viool bij Alexander Schmuller en harmonie bij Bernard Zweers aan het Conservatorium van Amsterdam. Een staatsstipendium stelde hem vervolgens in staat zijn studie te voltooien bij Bram Eldering in Keulen en Lucien Capet in Parijs.


Activiteiten

Louis Somer was van 1925 tot 1927 eerste concertmeester van het Philharmonisch Orkest in Stuttgart en van 1930 tot 1933 was hij concertmeester van het KRO-radio-orkest in Hilversum. Van 1946 tot 1959 was hij eerste concertmeester van de Groninger Orkest Vereniging. Als solist speelde Somer met de meeste Nederlandse orkesten. Hij introduceerde Nederlandse muziek in Parijs en was medeoprichter en leider van het Gronings Strijkkwartet. Hij trad op met o.a. Theo van der Pas, Gerard Hengeveld, George van Renesse en Felix de Nobel. Daarnaast was hij leraar aan het Conservatorium van Groningen.


Composities

Als componist is Somer hoofdzakelijk autodidact. Voor orkest schreef hij o.a. Passacaglia en fuga (1941), Divertimento concertante, een Burlesque voor piano en orkest (1952) en het Vioolconcert (1951) dat op 18 januari 1952 in Groningen in première ging. Verder componeerde hij strijkkwartetten, een pianotrio en andere kamermuziek.


Prijzen

In 1954 kreeg Louis Somer de Culturele Prijs van de Provincie Groningen voor het declamatorium Novemberland voor spreekstem en strijkkwartet.

Felix de Nobel

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Louis Somer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer