Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LOUIS STOTIJN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

26-08-1918 - 09-04-2013

Genre

dirigent, fagot, klassiek

Louis Stotijn

Fagottist en dirigent Louis Stotijn komt uit een bekende muzikale Nederlandse familie, waartoe ook neven Jaap (hobo) en Herman (contrabas) en broer Constant (hobo, cello en pauken) behoren. Ook hoboïst Haakon, mezzosopraan Christianne en contrabassist Rick zijn allen telg van deze familie.
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent, fagot

Biografie Louis Stotijn

Fagottist en dirigent Louis Stotijn komt uit een bekende muzikale Nederlandse familie, waartoe ook neven Jaap (hobo) en Herman (contrabas) en broer Constant (hobo, cello en pauken) behoren. Ook hoboïst Haakon, mezzosopraan Christianne en contrabassist Rick zijn allen telg van deze familie.

1918

Louis Stotijn wordt op 26 augustus 1918 in Den Haag geboren. Zijn vader Constant Stotijn, violist en pianist bij het Residentie Orkest, geeft Louis Stotijn viool- en pianoles. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag krijgt Stotijn fagotles van Jacq. Poons.

1938

In 1938 speelt Stotijn zowel fagot als viool bij het toenmalige Nederlands Kamerorkest onder leiding van dirigent Otto Glastra van Loon.

1939

Louis Stotijn studeert af aan het Koninklijk Conservatorium en ontvangt het einddiploma fagot met onderscheiding.

1941

De muzikant wordt benoemd tot solofagottist bij het Residentie Orkest.

Residentie Orkest

1946

De fagottist gaat directielessen nemen bij Hermann Scherchen en later bij Carl Schuricht.

1952

Stotijn valt in voor de zieke dirigent Willem van Otterloo en dirigeert het Residentie Orkest bij de uitvoering van het ballet Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky. Wegens succes krijgt Stotijn in 1953 een aanstelling als assistent dirigent en zal het orkest tot 1960 86 maal dirigeren.

Willem van Otterloo

1955

Louis Stotijn wordt dirigent van het Conservatorium orkest in Den Haag en docent orkestdirectie. Hij volgt in 1955 zijn neef, muziekpedagoog Jaap Stotijn, op als dirigent van de Koninklijke Orkestvereniging Symphonia te Rotterdam, een functie die hij tot 1966 zal vervullen.

Jaap Stotijn

1960

Stotijn wordt dirigent van de Philips Orkestvereniging (later Philips Symfonie Orkest of PSO) en zal dit tot 1987 blijven.

1961

Om zich helemaal aan het dirigeren te gaan wijden, neemt Stotijn afscheid als fagottist van het Residentie Orkest. Na in 1963 te zijn aangesteld als muzikaal leider van het Nederlands Dans Theater maakt hij vele reizen met dit orkest. Louis Stotijn krijgt van het Ministerie van CRM de opdracht een orkest te formeren om zodoende de voorstellingen van het Nederlands Ballet en het Nederlands Dans Theater te begeleiden. Dit wordt het Nederlands Balletorkest.

1969

Louis Stotijn gaat voor drie jaar aan de slag als dirigent van het Eindhovens Barokensemble.

1977

Vanaf 1977 dirigeert Stotijn het Nederlands Studenten Orkest waarmee hij met zijn laatste tournee in 1985 Londen en Cambridge bezoekt. Evenals met het Zeeuws Orkest heeft Stotijn veel succes in zowel binnen- als buitenland.

1987

Louis Stotijn draagt het dirigentschap van het Philips Symfonie Orkest over aan zijn leerling Jules van Hessen. Speciaal voor dit afscheid componeert Roel van Oosten een stuk voor twee orkestgroepen Zig Zag.

Jules van Hessen Roel van Oosten

2013

Op 9 april overlijdt Louis Stotijn op 94-jarige leeftijd te Den Haag.

Discografie Louis Stotijn

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Louis Stotijn

Audio/Video Louis Stotijn

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer