Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LOUIS ZIMMERMANN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

19-07-1873 - 06-03-1954

Genre

klassiek, viool

Louis Zimmermann

De violist Louis Zimmermann mag de vioolsolo's spelen tijdens de Engelse première van Ein Heldenleben van Richard Strauss. Een grote eer, aangezien de componist zich op het podium bevindt.
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Genoemd in de biografie van

1910   Paul van Kempen

Biografie Louis Zimmermann

De violist Louis Zimmermann mag de vioolsolo's spelen tijdens de Engelse première van Ein Heldenleben van Richard Strauss. Een grote eer, aangezien de componist zich op het podium bevindt.

1873

Louis Johann Heinrich Zimmermann wordt op 19 juli 1873 te Groningen geboren. Zijn eerste vioollessen krijgt hij van zijn vader Heinrich Christian Ludwig Zimmermann, muziekleraar en lid van het Groninger Harmonie Orkest. Zijn lessen vervolgt hij bij Christiaan Poortman.

1890

Op zijn zeventiende vertrekt Louis Zimmermann naar Leipzig om in de leer te gaan bij de Tsjechische componist en violist Hans Sitt en voor muziektheorie bij de Duitse componist Carl Reinecke. In Brussel volgt hij vioollessen bij de Belgische violist en componist Eugène Ysaÿe.

1899

Mede door zijn ervaring als concertmeester in Darmstadt wordt Louis Zimmermann aangesteld als tweede concertmeester van het Concertgebouworkest te Amsterdam.

Koninklijk Concertgebouworkest

1902

Tijdens de Engelse première van Ein Heldenleben van Richard Strauss neemt Zimmermann de vioolsolo's voor zijn rekening.

1904

Een succesvol optreden van Louis Zimmermann in Londen wordt beloond met een functie van leraar aan de Royal Academy of Music in Londen, welke Zimmermann voor zes jaar zal vervullen.

1911

Louis Zimmermann wordt eerste concertmeester van het Concertgebouworkest, een functie die hij dertig jaar, tot 1940, zal vervullen. Ook wordt hij aangesteld als hoofdleraar aan het Amsterdamsch Conservatorium. Daarnaast is Zimmermann niet alleen actief als violist maar ook als componist. Zo componeert hij, naast een vioolconcert en een strijkkwartet, ook de variaties op Al is ons prinsesje nog zo klein voor viool en orkest.

1931

Op 29 november 1931 geeft Louis Zimmermann samen met het Concertgebouworkest een uitvoering van het vioolconcert van Ludwig van Beethoven.

1940

Zimmermann neemt afscheid van zijn functies als concertmeester en docent en gaat met pensioen.

1943

Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag vertolkt Zimmermann op 19 juli 1943 de solopartij in het vioolconcert van Johannes Brahms in het Concertgebouw te Amsterdam. Ook wordt hij benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, Officier in de Leopoldsorde, ridder in het Legioen van Eer en Officier de l'Instruction Publique.

1954

Op 80-jarige leeftijd overlijdt Louis Zimmermann 6 maart 1954 te Amsterdam.

Discografie Louis Zimmermann

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Louis Zimmermann

Audio/Video Louis Zimmermann

Video Louis Zimmermann

Henri Vieuxtemps - Reveri...
Henri Vieuxtemps - Reverie op 22 no 3 Louis Zimmermann - violin Willem Mengelberg
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Henri Vieuxtemps - Reverie op 22 no 3 Louis Zimmermann - violin Willem Mengelberg

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer