Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LUC SUER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1961 - heden

Genre

engineer, producer, zang

Luc Suèr

Luc Suèr begint zijn carrière als producer en geluidstechnicus bij de Amsterdamse gitaargroep Fatal Flowers. Nadat de Flowers uit elkaar zijn gegaan en er in de studio van de band steeds minder werk is, richt Suèr zijn blik op het buitenland. Begin jaren negentig tourt hij als geluidstechnicus met Sonic ...
Volledige biografie...

Instrumenten

engineer, producer, zang

Genoemd in de biografie van

1958   Martin Cramer
1989   Jack Of Hearts
1989   Spo Dee O Dee
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Luc Suèr

Luc Suèr begint zijn carrière als producer en geluidstechnicus bij de Amsterdamse gitaargroep Fatal Flowers. Nadat de Flowers uit elkaar zijn gegaan en er in de studio van de band steeds minder werk is, richt Suèr zijn blik op het buitenland. Begin jaren negentig tourt hij als geluidstechnicus met Sonic Youth en werkt hij in de daaropvolgende jaren met internationale acts als Beck, Sean Lennon en Yo La Tengo. Luc Suèr woont en werkt tegenwoordig in de Verenigde Staten.

In bezetting van

Awacs   zang

1961

Luc Suèr wordt geboren op 29 november in Nieuwer Amstel.

1979 - 1987

Na de middelbare school (VWO) begint Suèr in 1979 aan een studie aan de TU in Delft, richting Industieel Ontwerpen. Tijdens zijn studie begin hij steeds meer tijd aan muziek te besteden. Luc Suèr speelt gitaar en drums en is tussen 1982 en 1983 zanger in de band AWACS. Hij komt in contact met muzikanten als Marco Braam, Erwin Wolters, Richard Janssen en Henk Jonkers en na een jaar stopt hij met zijn studie om zich volledig op de muziek te kunnen richten. Hij wordt door Richard Janssen (de latere zanger van Fatal Flowers) gevraagd het geluid te regelen bij een optreden. Kort daarna wordt Suèr door vriend en geluidsman Martin Cramer gevraagd of hij hem kan helpen met de wekelijkse optredens in kraakpand Weijers, waar hij zij eigen geluidssysteem installeert en het geluid doet. Voordat hij het in de gaten heeft is hij plotseling monitorman voor de, naar eigen zeggen, luidste punkrock optredens die hij ooit heeft meegemaakt. Wanneer de Fatal Flowers worden opgericht is het eigenlijk niet meer dan logisch dat Luc Suèr hun geluidsman wordt. In feite leert hij het vak van geluidstechnicus/producer bij deze jonge veelbelovende gitaarband uit Amsterdam. Ook doet Suèr in deze jaren het live geluid van andere Nederlandse bands zoals World War Rockers, Jack of Hearts, Claw Boys Claw, Sjako!, The Landlords, Chicas del Rock en later Shine. Daarnaast is Luc Suèr ook werkzaam in de DDL-studio van de Fatal Flowers aan de Brouwersgracht in Amsterdam. Samen met producer/technicus Martin Cramer is Suèr nauw betrokken bij het opzetten van deze studio, die niet alleen door de Flowers wordt gebruikt maar ook wordt verhuurd aan andere bands en muzikanten.

Awacs Chicas del Rock Claw Boys Claw Fatal Flowers Jack Of Hearts Shine Sjako! The Landlords World War Rockers

1987 - 2005

Wanneer de Fatal Flowers uit elkaar gaan, brengt Suèr steeds minder tijd door in de DDL studio's. In 1987 gaat hij werken voor Protone, een bedrijf dat professionele geluidsapparatuur verhuurt. Via Protone, en met name geluidstechnicus Peter van der Velde, komt hij in contact met de Amerikaanse band Sonic Youth, waarmee hij in 1990 voor het eerst op tournee gaat. Via Sonic Youth komt Suèr ook in contact met vele andere internationale acts zoals Redd Kross, Yo La Tengo, Beck en Sean Lennon. Ook tourt hij met (internationale) acts als Defunkt, Radio Futura en Cibo Matto. Bovendien werkt hij als engineer mee aan de albums van de volgende bands: Antic Hay - 'At Dawn' (1990), Lotz of Music - 'Puasong Dafriek' (1994), Five Up High - 'Five Up High' (1994, ook co-producer), Two Dollar Guitar - 'Train Songs' (1997) en 'Weak Beats and Lame Ass Rhymes' (1999, ook als co-producer), Hungry Ghosts - 'Alone Alone' (1999, ook als co-producer) en Christina Rosenvinge - 'Frozen Pool' (2000). In 1997 gaat Luc Suèr naar New York en in 2000 vertrekt hij naar Durham, North Carolina, waar hij anno 2005 nog steeds woont. Tussen 2002 en 2003 studeert Suèr aan de Randy Potter School of Piano Technology, richting pianostemmen. In februari 2003 trouwt Suèr met Laura Ballance, Superchunk-bassiste en medeoprichtster (naast Mac McCaughan) van het platenlabel Merge Records. Tegenwoordig doet Luc Suèr alleen nog het live geluid van bands waaronder Sonic Youth en Medeski Martin & Wood.

Discografie Luc Suèr

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Luc Suèr

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer