Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LUCAS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Lucas

Periode

1995 - 2002

Genre

Britpop, pop

Pseudoniemen

Travis

Lucas

Formatie uit Bolsward, voorheen Travis geheten, die jaren zestig gitaarpop à la Byrds en Beatles combineert met de melodieuze powerpop van The Posies en Teenage Fanclub. Het groepsgeluid komt, mede door de productie van Frans Hagenaars, dicht in de buurt van Excelsior-groepen als Daryll-Ann, Caesar en Simmer.
Volledige biografie...

Bezetting

Johan Kramer   basgitaar
Egbert Van Der Werff   zang
René Monsma   drums, gitaar, zang
Michel Scheltema   gitaar

Overige muzikanten

Thijs De Boer   drums

Biografie Lucas

Formatie uit Bolsward, voorheen Travis geheten, die jaren zestig gitaarpop à la Byrds en Beatles combineert met de melodieuze powerpop van The Posies en Teenage Fanclub. Het groepsgeluid komt, mede door de productie van Frans Hagenaars, dicht in de buurt van Excelsior-groepen als Daryll-Ann, Caesar en Simmer.

1995

In Bolsward wordt de formatie Travis opgericht, vernoemd naar de hoofdpersoon uit de cultfilm Paris Texas. Zanger Egbert van der Werff, gitarist Thijs de Boer, bassist Johan Kramer en gitarist Hans Lotstra hebben er dan al twee jaar opzitten onder de bandnaam The Palomines, terwijl Egbert en Thijs ook in Wiegels Wjukkelmasjine actief zijn geweest. Op de eerste Travis-demo (No.1 In Dallas, Texas), die opgenomen is op Texel, laat de groep horen beïnvloed te zijn door jaren zestig grootheden als The Byrds en The Beatles enerzijds en melodieuze powerpopbands uit de jaren negentig als Teenage Fanclub en The Posies anderzijds.

1996

Gitarist/zanger Hans Lotstra verlaat de band om een wereldreis te gaan maken en Michel Scheltema (gitaar) en René Monsma (zang/gitaar) komen de groep versterken. De Friese platenmaatschappij Marista is enthousiast over de eerste demo en zegt toe de eerste cd van de groep uit te brengen. Ook omroep Friesland en popblad Freeze zijn enthousiast over Travis.

1997

Het eerste album Wicki Purrs, zo genoemd omdat de kat van Thijs, Wicki genaamd, altijd gaat spinnen als zijn baasje muziek maakt, wordt onder productionele leiding van Frans Hagenaars (Excelsior Records) opgenomen. De groep is te zien in het voorprogramma van Johan, Treble Spankers, Simmer, Reef en The Jayhawks en is tevens te gast bij het radio 3 programma Leidsekade Live. De elf nummers tellende debuut-cd wordt door de diverse Nederlandse muziekbladen goed onthaald.

Frans Hagenaars Johan Simmer The Treble Spankers

1998

Travis speelt op het Noorderslag festival in Groningen waar het haar single Susie's Star kan presenteren. Daarnaast is de groep te gast bij Veronica-Live. Travis speelt op het Frozenland festival in Leeuwarden twee nummers samen met het Frysk Jeugdorkest en met producer Stephen Mills wordt in juli een demo opgenomen. Ken Strinfellow (The Posies) biedt aan een volgende cd van de groep te willen produceren.

1999

In de week van de Nederlandse popmuziek is een optreden van Travis in zijn geheel op radio 3 te beluisteren. In mei duikt de groep, opnieuw met producer Frans Hagenaars, de studio in voor de opnames van een nieuw album. Door de toenemende populariteit van het Schotse Travis in Nederland, besluit de Nederlandse Travis haar naam te veranderen. De groep gaat verder als Lucas.

2000

Lucas De eerste cd van Lucas, Undesired Lonely Stories, wordt op 14 januari aan het publiek gepresenteerd in Theater Romein te Leeuwarden. Muzikaal gezien is Lucas ook een voortzetting van Travis: goed in het gehoor liggende popliedjes met een scherp randje, voorzien van meerstemmige zangpartijen. Drummer Thijs de Boer verlaat de band en wordt vervangen door voormalige gitarist Monsma.

2002

Lucas gaat uit elkaar en gaat gedeeltelijk en kortstondig over in The Printers.

The Printers

2004

Met zijn project William Seen's Transport Music speelt Egbert van der Werff in december in Paradiso tijdens de finale singer/songwriters van Grote Prijs van Nederland.

William Seen's Transport Music

Discografie Lucas

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lucas

Audio/Video Lucas

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer