Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LUCETTE VAN DEN BERG

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Lucette van den Berg in 2005

Genre

jiddisch, wereldmuziek, zang

Online

Website

Lucette van den Berg

Lucette van den Berg is een klassiek opgeleide sopraan uit Zwolle. Ze is gespecialiseerd in zowel traditioneel als hedendaags Jiddisch repertoire. De zangeres is veelvuldig te zien op grote festivals en in zalen als Het Concertgebouw te Amsterdam, Muziekcentrum Enschede en het Congress for Jewish Culture in New York. Onder ...
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Overige muzikanten

Reinout Vrijhoef   gitaar

Biografie Lucette van den Berg

Lucette van den Berg is een klassiek opgeleide sopraan uit Zwolle. Ze is gespecialiseerd in zowel traditioneel als hedendaags Jiddisch repertoire. De zangeres is veelvuldig te zien op grote festivals en in zalen als Het Concertgebouw te Amsterdam, Muziekcentrum Enschede en het Congress for Jewish Culture in New York. Onder de naam Lucette maakt ze ook popmuziek met het project Kreukelzone van Satijn. Daarnaast geeft ze zangles, zangworkshops en Jiddische-liedworkshops.

1996 - 2004

In 1996 wint Lucette van den Berg de tweede prijs bij het Euregio Vocalistenconcours Oude IJsselstreek te Terborg. De jury prijst de zangeres om haar poëtische kracht en bijzondere stemgeluid. Van den Berg vertolkt rollen in opera's van Leonard Bernstein, Albert Lortzing, Wolfgang Amadeus Mozart, Giacomo Puccini en Kurt Weill. Zij werkt mee aan radio-opnamen voor de KRO en AVRO en de Duitse omroep WDR. Solo treedt ze op met verschillende liederprogramma's, waaronder een serie met Duitse laatromantiek en liederen van Frédéric Chopin. In de Duitse stad Weimar volgt de zangeres masterclasses in het Jiddische lied bij zangeres Adrienne Cooper en klezmerzanger en multi-instrumentalist Michael Alpert (o.a. bekend van de band Brave Old World). In Weimar komt ze ook in contact met de Jiddische dichteres en componiste Beyle Schaechter-Gottesman (Wenen, 7 augustus 1920). Traditiegetrouw worden Jiddische liederen mondeling overgeleverd en ook Van den Berg maakt zich op deze wijze vertrouwd met het repertoire van Schaechter-Gottesman. De zangeres begint op te treden met Jiddisch repertoire, vanaf 2003 met gitarist Reinout Vrijhoef (28 december 1983) als vaste begeleider. In november 2004 gaat de zangeres de Farmsound Studio te Heelsum in om haar eerste album op te nemen.

2005

Lucette van den Berg in 2005 Op 24 maart presenteert Lucette van den Berg de debuut-cd Zing Shtil: Yiddish Songs, met een optreden in Schouwburg Odeon in haar woonplaats Zwolle. Op de cd verstrengelt ze de thema's natuur en verlangen, zowel wat betreft de melodieën als de liedteksten. Weemoed, afscheid, hoop en liefde wisselen elkaar af. Meerdere liederen zijn gecomponeerd door Beyle Schaechter-Gottesman. De zangeres gaat met het programma Zing Shtil op tournee en is onder meer te zien in de Synagoge van Kampen en het Stedelijk Museum Zwolle, op het Doedans Festival 2005 in Biddinghuizen en in Het Concertgebouw te Amsterdam. Op 20 oktober is ze te gast tijdens de maandelijkse Kavehoyz van het Congress for Jewish Culture in New York.

2006

Onder enkel haar voornaam Lucette treedt de zangeres ook op met het popproject Kreukelzone van Satijn, waarbij ze persoonlijk getinte Nederlandstalige teksten zingt. Tijdens dit project wordt ze begeleid door Peter Schön (piano), Arie den Boer (drums), Marimba Charly Angenois (bas en contrabas) en Marco Hijl (saxofoon en dwarsfluit). Het programma Friling is geheel gewijd aan de in New York woonachtige componiste, haar vriendin en mentor Beyle Schaechter-Gottesman, en een muzikale reis naar het moderne New York. De meeste liederen ademen een weemoedige sfeer en zijn doortrokken van de Joodse ziel (neshome/nesjomme). Van den Berg gaat op tournee met Friling en is zowel in haar woonplaats Zwolle te zien, in het Stedelijk Museum en in de synagoge, als in de Synagoge Delft en op het festival Jiddische Muziek in Muziekcentrum Enschede op 26 november.

2007

Friling trekt door het land en is onder meer te horen in Santpoort, Amsterdam, op de dodenherdenking te Vierhouten en in Oirschot. Op 10 en 12 juli maakt Lucette van den Berg opnamen voor de cd-versie van Friling. De muzikanten die op het album mee spelen zijn Caspar Terra (klarinet), Carel den Hartog (viool) en Coos Lettink (accordeon) van het trio C Tot De Derde, vaste begeleider Reinout Vrijhoef en Joke Bakker (contrabas en cello). De cd-presentatie vindt op 28 oktober plaats in het Sholem Aleichem Centre in New York, schuin tegenover het huis van componiste Beyle Schaechter-Gottesman. De zangeres blijft in New York voor een optreden op 1 november in Mo Pitkin's aan 34 Avenue. Terug in Europa zingt Van den Berg tijdens een concert in het Duitse Ahaus ter herdenking van de Kristallnacht.

2008

Lucette van de Berg is artistiek directeur van de eerste aflevering van het Jiddisch Festival Leeuwarden dat van 15 tot en met 20 april in die stad plaatsvindt. Naast het organiseren en samenstellen van het festival, neemt ze ook de liedworkshop voor haar rekening samen met Alan Bern (piano, accordeon). Een half jaar na het festival verschijnt het boekje Yesoymim/Weesbern waarin 21 door Lucette geselecteerde Jiddische gedichten zijn vertaald in het Fries. Het boekje gaat vergezeld van een cd met vier liedjes die speciaal door Alan Bern voor dit project zijn geschreven. Op 30 en 31 augustus geeft de zangeres haar jaarlijkse zangworkshop Jiddisch Lied tijdens festival Doe Dans in Biddinghuizen. In het najaar doet Van den Berg gezamenlijke uitvoeringen van Jiddische volks- en theaterliedjes met de klezmerband Shtetl Band Amsterdam. Net als een jaar eerder treedt de zangeres op tijdens het herdenkingsconcert van de Kristallnacht in Ahaus. Ze sluit het jaar af met een optreden op het festival Jiddische Muziek in Enschede op 20 december.

2010

Samen met leden uit de Shtetl Band Amsterdam doet de zangeres een Nederlandse tournee met het programma KlezmerNL.

Shtetl Band Amsterdam

2011

Een van de concerten in 2011 met uitvoeringen van klassieke werken is in februari als solist samen met Christelijk Streekkoor Otterloo in de Oude Kerk te Ede. De zangeres sluit op 24 december het concertjaar af in het Beauforthuis te Austerlitz met een optreden tijdens een avond met Jiddische en Arabische muziek met de Shtetl Band Amsterdam en Ismalia.

2012

Lucette van den Berg gaat in april de studio in voor opnamen van een volgend album. In haar programma A Shtim Fun Harts zingt ze over de veerkracht van het hart en de liefde voor het leven. Ze wordt daarbij begeleid door haar vaste gitarist Reinout Vrijhoef. Het duo speelt onder meer in het Franse Deauville (mei) en Centre Medem te Parijs (juni). Andere hoogtepunten dit jaar zijn een optreden met rabbijn Awraham Soetendorp in Synagoge Den Haag (mei) en een concert tijdens de opening van Synagoge Elburg in het bijzijn van prinses Máxima (juni). Naast Jiddisch repertoire vertolkt de zangeres ook klassieke composities, zoals tijdens een concert met organist Ab Weegenaar waarbij ze aria's zingt van onder anderen Johann Sebastian Bach en Felix Mendelssohn Bartholdy in de Bovenkerk te Kampen (augustus). De titel van haar vijfde album Benkshaft betekent verlangen. De cd bevat door de zangeres zelf geschreven liedjes en bijdragen van componist en dichter Mikhoel Felsenbaum. Het Amerikaanse label Dot Time Records zorgt voor wereldwijde distributie. De presentatie van Benkshaft is op 25 november in Synagoge Zwolle.

Discografie Lucette van den Berg

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lucette van den Berg

Audio/Video Lucette van den Berg

Video Lucette van den Berg

A kleyn viglid far a groy...
A kleyn viglid far a groyse libe by Lucette van den Berg
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
A kleyn viglid far a groyse libe by Lucette van den Berg

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer