Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LUDWIG OTTEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ludwig Otten

Periode

24-02-1924 - 09-04-2016

Genre

hedendaags

Biografie Ludwig Otten

Ludwig Otten werd op 24 februari 1924 geboren in Zandvoort. Opleiding Hij ontving zijn beroepsopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij piano studeerde bij Johanna Wagenaar en muziektheorie bij Martin Lürsen. Verder studeerde hij bij Sem Dresden en Henk Badings. Activiteiten Vanaf 1952 werkte Otten als piano- en theorieleraar ...
Volledige biografie...

Biografie Ludwig Otten

1924

Ludwig Otten werd op 24 februari 1924 geboren in Zandvoort.


Opleiding

Hij ontving zijn beroepsopleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij piano studeerde bij Johanna Wagenaar en muziektheorie bij Martin Lürsen. Verder studeerde hij bij Sem Dresden en Henk Badings.


Activiteiten

Vanaf 1952 werkte Otten als piano- en theorieleraar aan de Deventer Muziekschool. In 1970 werd hij benoemd tot leraar theoretische vakken aan het Rotterdams Conservatorium.


Composities

Otten schreef voornamelijk kamermuziek voor diverse bezettingen, enige orkestwerken en muziek voor koperensembles. Hij ontving verschillende opdrachten, ondermeer van het Rijk en van de Johan Wagenaarstichting, alsmede een stipendium. Tussen 1972 en 1982 werd hij, mede door omstandigheden van professionele aard, genoodzaakt de pen neer te leggen. In zijn strikt tonale stijl toont Otten een voorliefde voor het gebruik en de vermenging van kerktoonsoorten, voor ostinate figuren, een heldere structuur, een volle klank en (vooral in de latere werken) grote melodiebogen. In de doorgaans heersende homofonie treft men soms fugati en andere polyfone elementen. De eis van eenvoudige speelbaarheid heeft duidelijke invloed op het gebruik der instrumenten en zangstemmen, maar de componist streeft er zoveel mogelijk naar zijn werk toch niet 'kinderlijk' te doen klinken. Ludwig Otten is, wat zijn compositorische activiteit betreft, niet aangesloten bij enige groepering of richting. In het algemeen wordt zijn werk gekenmerkt door 'Spielfreudigkeit' en zeker niet door 'progressiviteit'. Hij heeft een onversneden bewondering voor het werk van Maurice Ravel en voor dat van de auteur W.F. Hermans.


Prijzen

Aan Otten werd de prijs De Gulden Adelaar van de Stad Deventer toegekend.

Ludwig Otten
1992

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ludwig Otten

Audio/Video Ludwig Otten

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer