Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LUIE HOND

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Luie Hond

Periode

1997 - 2007

Genre

Nederlandstalig, reggae, ska

Online

Officiële website

Luie Hond

Nederlandstalige reggaeband uit Leeuwarden die nogal eens met Doe Maar wordt vergeleken. In 2001 verschijnt de onder leiding van producer Erwin Musper (o.a. Van Halen) opgenomen debuut-single.
Volledige biografie...

Bezetting

Arjan Kiel   toetsinstrumenten
Johan Viswat   achtergrondzang, basgitaar
Wyno Bruinsma   gitaar, zang
Andries Van Wieren   drums
Joris Mous   gitaar, zang

Overige muzikanten

Marco Van Der Leest   basgitaar
Arjen Bras   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

2006   De Jeugd van Tegenwoordig

Biografie Luie Hond

Nederlandstalige reggaeband uit Leeuwarden die nogal eens met Doe Maar wordt vergeleken. In 2001 verschijnt de onder leiding van producer Erwin Musper (o.a. Van Halen) opgenomen debuut-single.

1997

Luie Hond wordt opgericht in Leeuwarden. De eerste paar jaar speelt de groep naast reggae ook country.

1999

Luie Hond De band brengt in eigen beheer de demo-cd Liever Live Dan Moe uit. Luie Hond wordt gevraag in het voorprogramma van Ilse DeLange door Nederland te touren.

Ilse DeLange

2000

Luie Hond Dit jaar verschijnen er twee eigen beheer cd-singles van Luie Hond: Alles Wat Ik Wil en Voedoe. Om een herkenbaarder geluid te ontwikkelen besluit de groep de country te laten voor wat het is en alleen nog maar Jamaicaanse muziek te maken. Grote voorbeelden zijn Bob Marley, Die Gummipuppen (volgens de groep de meest onderschatte Nederlandse ska-band ooit), Fishbone en The Skatalites. Luie Hond begint steeds meer naam te maken. Eén van de hoogtepunten is het optreden op het Bevrijdingsfestival in Utrecht

2001

Meer grote optredens volgen. Dit jaar speelt de band op Noorderslag, Metropolis, Bevrijdingsfestivals in Groningen en Leeuwarden en Lowlands. John van Luyn, programmeur van de Melkweg in Amsterdam, is dermate onder de indruk van de band dat hij ze maar liefst vier keer in deze zaal laat optreden. Een record. Luie Hond tekent een platencontract met major BMG. Onder leiding van producer Erwin Musper (o.a. Van Halen, David Bowie en Anouk) wordt in de Hilversumse Wisseloordstudio de single Jaloezie opgenomen. Op 1 november wordt de single gepresenteerd in theater Romein in Leeuwarden.

2002

Luie Hond behoort tot de eerste tien winnaars van een Essent Award en doet een succesvol optreden op het Noorderslag festival. In maart wordt begonnen met de opnamen van de tweede single Voedoe die op 20 juni verschijnt. Gitarist Arjen Bras en bassist Marco van der Leest verlaten de band in oktober. De Friese reggaeband zegt enkele optreden af en last een pauze in van enkele maanden om een nieuwe bassist en eventueel een tweede gitarist te zoeken.

2003

In januari is na de komst van bassist Johan Viswat de bezetting van Luie Hond weer compleet. In de zomer nemen Luie Hond en platenmaatschappij BMG afscheid van elkaar.

2004

Luie Hond In januari komt het debuutalbum uit bij AG Music. De productie is door de band zelf gedaan, waarbij Han Nuyten in de mixfase betrokken is. Het album wordt tevens op vinyl uitgebracht. Deze vinyl-versie wordt ook in een andere hoes gestoken. Voorafgaand aan het album verschijnt de single Zwart Meisje. Om de release te vieren organiseert de Friese band een Elfstedentocht, die op 23 januari van start gaat in Den Bosch en op 6 maart eindigt in Leeuwarden. De tweede single van het album heet Nummertje. In oktober komt de single De Bons Gekregen uit, inclusief een gabberversie en twee videoclips waaronder die bij de eerdere single Nummertje. Zanger/gitarist Joris Mous woont ondertussen al enige jaren in Amsterdam waar hij werkzaam is in de House Of Tattoos aan de Haarlemmerdijk.

2006

Luie Hond Om hun tweede album goed te promoten tekent Luie Hond een contract bij het label Play It Again Sam en boekingsbureau Agents After All. De single Poes In De Playboy en de bijbehorende videoclip zijn opgenomen met de Jeugd van Tegenwoordig. De productie van het album Met Liefde is in handen van de band samen met Rimer Veeman. In de zomer speelt Luie Hond onder meer twee keer tijdens Lowlands en op het festival Rock over Kiebitz in het Duitse Emmerich. De band wordt genomineerd voor de Friese Popprijs. De B-kant van de single Beter Af is het nummer Recht Je Rug opgenomen tijdens de Silent Sessie op Lowlands. In december is Luie Hond de grote winnaar tijdens de eerste editie van het Gala van de Friese Popmuziek. De band wint onder meer de Foreign Media Friese Popprijs van 2006. Daarnaast valt Luie Hond in de prijzen in de categorieën beste band/artiest, song van het jaar en beste album.

De Jeugd van Tegenwoordig

2007

Luie Hond Luie Hond speelt in januari op Noorderslag. Op uitnodiging van Mundial Productions, een organisatie die zich inzet voor de promotie van kunst en cultuur in de Oost-Afrikaanse regio, vertrekt Luie Hond op 30 mei voor een vijfdaagse uitwisseling naar Nairobi, Kenia. De band maakt daar kennis met muzikaal talent uit de sloppenwijken en geeft daarnaast workshops, neemt muziek op met Keniaanse muzikanten en doet een optreden als voorprogramma van Burning Spear tijdens het Sawa Sawa Festival in Nairobi. Na de zomer houdt de Friese reggaeband ermee op. Belangrijkste reden om te stoppen is het gebrek aan financiële middelen.

2008

Toetsenist Arjan Kiel werkt aan een opera samen met Jon Anderson, de zanger van de Britse symfonische rockgroep Yes. Daarnaast is hij fulltime actief als componist voor films, symfonieorkesten en koren. Gitarist Wyno Bruinsma en bassist Johan Viswat spelen in Bert Hadders en de Nozems.

Arjan Kiel Bert Hadders en de Nozems

Discografie Luie Hond

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Luie Hond

Audio/Video Luie Hond

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer