Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

LUL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Lul in 1989

Periode

1987 - 1994

Genre

alternative, indie

Lul

Van oorsprong Fries trio, dat met een mengeling van hardcore-punk en experimentele pop in heel Europa furore maakt.
Volledige biografie...

Bezetting

Fritz De Jong   drums, zang
Empee Holwerda   gitaar, zang
Klaas Schippers   basgitaar, zang

Overige muzikanten

Sytse J. van Essen   gitaar

Genoemd in de biografie van

1988   It Dockumer Lokaeltsje
1996   Solbakken

Biografie Lul

Van oorsprong Fries trio, dat met een mengeling van hardcore-punk en experimentele pop in heel Europa furore maakt.

1987

Lul wordt opgericht door Maarten Pieter Holwerda (kortweg Empee, ex-Daz Probläm), Klaas Schippers, Fritz de Jong en Sytse J. van Essen. De Jong en Van Essen spelen dan al twee jaar in It Dockumer Lokaeltsje, een voornamelijk Friestalige groep die absurdistische, onstuimige muziek maakt. Lul leidt de inschrijvingscommissie van de Kleine Prijs van Sneek om de tuin met een demo die nummers van favoriete obscure groepen zoals Phantom Tollbooth bevat en weet juli '87 zelfs de prijs te winnen, met repertoire dat in anderhalve maand geschreven en ingestudeerd is. Uit invloeden die variëren van Wire en This Heat tot Amerikaanse hardcore-punk vormt Lul een overrompelend geluid, dat in een recensie van de Kleine Prijs-finale omschreven wordt als 'een kaleidoscopische kakofonie van rauwe punkjazz, zevenkwarts duetten, minimalisme, rap en speedcore'.

It Dockumer Lokaeltsje

1988

In februari verschijnt het album Inside Little Oral Annie, opgenomen in het Friese Bitgum en Eindhoven, geproduceerd door de band en Henk Janssen. VPRO-radio zendt eind januari een sessie van Lul uit. De groep vestigt zich in Amsterdam, zonder Van Essen, die de band verlaat (en later opduikt in de skapunk-groep Klinkhamer), en treedt veel op in Nederland en de rest van Europa. It Dockumer Lokaeltsje wordt opgeheven.

Henk Janssen (1) It Dockumer Lokaeltsje Klinkhamer

1989

Lul in 1989 Begin van het jaar verschijnt het album Autolocation, dat de VPRO- radiosessie bevat. In de eerste oplage is een 12"-EP bijgevoegd, waarop onder meer een cover van Joy Division's Colony te vinden is. De andere helft van de plaat is in Eindhoven opgenomen met Theo van Eenbergen ('Theo van Rock'), de geluidsman van Henry Rollins. In augustus verschijnt Colony op 7" single.

Theo van Eenbergen

1990

Met Theo van Eenbergen neemt Lul het album Hail The Frisians Free op, dat in november verschijnt en wordt voorafgegaan door de single Spurwing Plover. De CD bevat een cover van The Gang Of Four's Anthrax.

1991

Schemer verzamelt Lul's eerste platen, op de CD Ueberlocation. Naast Inside Little Oral Annie, Autolocation en de Colony-12" zijn twee speciaal voor de VPRO opgenomen nummers toegevoegd: de Neil Young-cover Words en Rudy Can't Fail, over voetballer Ruud Gullit.

1993

Na onenigheid met Schemer over het uitbrengen van een nieuwe plaat, tekent Lul bij Konkurrel, waarop in het voorjaar Love Thy Tiny Sums verschijnt, geproduceerd door Charles Hayward (This Heat), al langer een held van de groep.

1994

Drummer Fritz de Jong vertrekt, waarna Lul wordt opgeheven. Holwerda en Schippers werken mee aan de VPRO-TV-programma's TV-Nomaden en Waskracht! (waarbij ze zowel Dennie Christian als bekende politici aan de tand voelen), en beginnen in 1996 een nieuwe groep, Solbakken.

Solbakken

Discografie Lul

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Lul

Audio/Video Lul

Video Lul

LUL - Fa Onrust 1989
LUL - Fa Onrust 1989
LUL - Greeny Duck
LUL - Greeny Duck
LUL - B.M. Silverlake
LUL - B.M. Silverlake
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
LUL - Greeny Duck

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer