Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAARTEN BON

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Maarten Bon

Periode

20-08-1933 - 19-10-2003

Genre

componist, hedendaags, klassiek, piano

Online

Officiële website

Maarten Bon

Maarten Bon is pianist, componist en arrangeur. Als solist en begeleider is hij regelmatig te horen op de radio en op recitals in Frankrijk, Italië, Duitsland, Engeland, Spanje en de Verenigde Staten. Ook doceert hij bijvak piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij richt het Amsterdam Piano Quartet ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano

Genoemd in de biografie van

1940   Willem Frederik Bon

Biografie Maarten Bon

Maarten Bon is pianist, componist en arrangeur. Als solist en begeleider is hij regelmatig te horen op de radio en op recitals in Frankrijk, Italië, Duitsland, Engeland, Spanje en de Verenigde Staten. Ook doceert hij bijvak piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij richt het Amsterdam Piano Quartet (later Quintet) op, en beheert de muzikale nalatenschap van zijn grootvader Johannes Jacobus Raaff en van zijn broer Willem Frederik Bon (1940-1983). Als componist schept Maarten Bon een bescheiden oeuvre. Als arrangeur maakt hij fameus geworden bewerkingen van 'Le Sacre du Printemps' en 'Pétrouchka' van Igor Stravinsky, maar ook 'Fünf Orchesterstücke opus 16' van Arnold Schönberg en 'Jeux' van Claude Debussy. "Het gaat er om of de muziek die je schrijft interessant genoeg lijkt om uit te voeren. Daarbij speelt het absoluut geen rol of de uitvoerenden iets van mijn persoonlijk leven weten, bij wie ik gestudeerd heb, wat ik doe om aan de kost te komen, waar en wanneer ik geboren ben, etcetera." (Maarten Bon, 2002).

1933

Maarten Bon wordt op 20 augustus geboren in Amsterdam.

1940

Zijn eerste pianolessen krijgt Maarten Bon van zijn grootvader van moederskant, de componist Johannes Jacobus Raaff. Ook zijn broer en zussen maken carrière in de muziek: Willem Frederik Bon is componist en dirigent, Marja Bon pianiste en Charlotte Bon violiste.

Charlotte Bon Marja Bon Willem Frederik Bon

1950 - 1958

Maarten Bon studeert piano bij Net Cornelis, Herman Sachs en op het Muzieklyceum in Amsterdam bij Jaap Spaanderman en Theo Bruins. Daarna gaat hij naar Parijs en studeert hij bij Noëmie Perugia (accompagnement de chant), Magda Tagliaferro en Jean-Jacques Painchaud, daarna in Nederland bij Maria Stroo. Tevens heeft hij fagotlessen van Anton Muhlenbaumer en Brian Pollard en vioollessen van Dick van der Veen. Compositie studeert hij tenslotte bij Carel Porcelijn, Herman Sachs, Theo Bruins en Kees van Baaren.

Kees van Baaren Theo Bruins

1959 - 1970

Met zijn vrouw, violiste Jeannelotte Hertzberger, vormt Maarten Bon een viool/pianoduo. Hij is pianist bij het Kunstmaandorkest en bij balletklasjes, begeleider bij de Stichting Schoolconcert en bij verschillende proefspelen.

1970 - 1993

Als pianist-begeleider is Bon verbonden aan de NOS en het Radio Filharmonisch Orkest.

1976 - 1981

Maarten Bon koestert het ambitieuze plan om van Igor Stravinsky's 'Sacre du Printemps' een bewerking voor 4 piano's te maken. Hoewel Stravinsky in zijn testament bewerkingen van dat werk had verboden, geven diens erfgenamen Bon toestemming voor een exclusieve realisatie. Voor dat doel formeert Bon in 1981 een pianokwartet dat bestaat uit zijn zus Marja Bon, Gerrit Hommerson, Ronald Brautigam en hemzelf. Met zijn spectaculaire Sacre-arrangement verwerft Bon zijn grootste bekendheid. Het succes spoort hem aan tot meer Stravinsky-bewerkingen.

Ronald Brautigam (2)

1984

'Whistle for a friend' voor fluit solo (1980) wordt tijdens een compositieconcours voor voor blaasinstrumenten bekroond in Ancona, Italië.

1990

Bon formeert het Amsterdam Piano Quartet, samen met Gerard Bouwhuis, Sepp Grotenhuis en Yoke Abe, voor de uitvoering van de 'Sacre' in New York.

Gerard Bouwhuis

1998

Het Amsterdam Piano Quartet wordt uitgebreid tot Quintet met Ellen Corver. Dit ensemble treedt - behalve in Europa - op in o.a. de Verenigde Staten, Canada en Japan, met zowel originele kwintetcomposities als bewerkingen zoals 'Pétrouchka' van Stravinsky.

Ellen Corver

2003

Maarten Bon overlijdt op 19 oktober in Amsterdam.

Discografie Maarten Bon

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Maarten Bon

Audio/Video Maarten Bon

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer