Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAARTEN ENGELTJES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1984 - heden

Genre

countertenor, klassiek

Online

Officiële website

Maarten Engeltjes

In 1995 vraagt de Engelse dirigent sir David Willcocks aan Maarten Engeltjes de sopraansolo te zingen in de Coronation Anthems van Handel, een feit waaruit blijkt dat Willcocks het zangtalent van de elfjarige erkent. Ook een hoogtepunt in zijn jeugd is het vertolken van de sopraanpartij in het Miserere van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

countertenor

Genoemd in de biografie van

2010   Egon Kracht
2010   Eric Vaarzon Morel

Biografie Maarten Engeltjes

In 1995 vraagt de Engelse dirigent sir David Willcocks aan Maarten Engeltjes de sopraansolo te zingen in de Coronation Anthems van Handel, een feit waaruit blijkt dat Willcocks het zangtalent van de elfjarige erkent. Ook een hoogtepunt in zijn jeugd is het vertolken van de sopraanpartij in het Miserere van Allegri in de Dom van Riga. Kortom, de carrière van Engeltjes begint al op jonge leeftijd.

1984 - 1999

Maarten Engeltjes wordt in 1984 geboren te Elburg. Vanaf zijn vierde jaar zingt hij als jongenssopraan in diverse koren. Later is hij als sopraansolist te horen in werken als Magna Opera Domini van Karlsons, het Te Deum In C van Benjamin Britten en het Pie Jesu uit het Requiem van Andrew Lloyd Webber. Bij het krijgen van de baard in de keel besluit hij zijn zangcarrière te vervolgen als countertenor en neemt lessen bij de musicus Paul Hameleers.

2000 - 2002

Als zestienjarige maakt Engeltjes zijn debut als countertenor in de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach. Vanwege zijn succes volgen er al snel concerten in zowel binnen- als buitenland. Engeltjes zing niet alleen de altuspartij in werken van Bach, zoals de Hohe Messe, de Matthäus- en Johannes-Passion, het Weihnachtsoratorium en de cantates, maar ook in de oratoria van George Frederick Handel.

2003

Maarten Engeltjes neemt deel aan een masterclass gegeven door de Engelse countertenor Michael Chance. Deze masterclass wordt uitgezonden op de Nederlandse televisie.

2004

Samen met Michael Chance geeft Engeltjes een recital waarbij duetten van Purcell en Blow worden uitgevoerd. Het ensemble staat onder leiding van Gustav Leonhardt.

Gustav Leonhardt

2005 - 2006

Niet alleen met Leonhardt heeft Engeltjes gewerkt maar ook met de dirigenten William Christie, Ton Koopman, Phillipe Pierlot, Christina Pluhar, Gabriel Garrido, Peter Dijkstra, Reinbert de Leeuw, Jos van Veldhoven en Federico Sardelli. In oktober 2005 ontvangt Engeltjes, als jongste deelnemer aan het Concours International Chant Baroque de Chimay, drie prijzen: de tweede prijs, de Prix du Printemps Baroque du Sablon en de Prix du Festival des Arts de Nantes. In december 2005 zingt Maarten Engeltjes in Japan de alt solo's in de Messiah van Handel en het Weihnachtsoratorium van Bach onder leiding van Jos van Veldhoven.

Jos van Veldhoven Peter Dijkstra (3) Reinbert de Leeuw Ton Koopman

2007 - 2008

In 2007 wordt het debuutalbum van Maarten Engeltjes gepresenteerd met liederen van Henry Purcell, John Dowland en William Byrd. Hij wordt hierbij begeleid door Yasunori Imamura op luit en theorbe, Jory Vinikour op klavecimbel en het Mieneke van der Velden Viol Consort. Na zijn zangstudie bij Maria Acda, Manon Heijne en Michael Chance te hebben voltooid studeert Maarten Engeltjes cum laude met onderscheiding af aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

2009 - 2011

Naast oude muziek vertolkt Maarten Engeltjes ook rollen in moderne opera's zoals in 2009 bij de Nederlandse Opera de opera Adam In Ballingschap van Rob Zuidam. Ook in 2009 verschijnt zijn tweede album met alt cantates van Bach, begeleidt door de organist Vincent van Laar en het Concerto d'Amsterdam onder leiding van Klaas Stok.

Robert Zuidam Vincent van Laar

2012

In 2012 maakt Maarten Engeltjes een tournee door Zweden, Nederland en België. Samen met de Canadese sopraan Karina Gauvin, het Zweeds Radio Koor en het Vlaams barokorkest B'rock onder leiding van Peter Dijkstra geeft Engeltjes een concert op uitnodiging van Koning Albert in het Koninklijk Paleis.

2013

Maarten Engeltjes wordt gecoacht door de Duitse counter Andreas Scholl en de Amerikaanse counter Richard Levitt. Samen met luitist Mike Fentross geeft Engeltjes concerten met de titel French Air De Cour met werken van Michel Lambert, Robert De Visée, Constantijn Huygens en Rameau.

Constantijn Huygens Mike Fentross

2016

In april zingt Engeltjes aria's van Händel in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Hij treedt op met het Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolic.

Discografie Maarten Engeltjes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Maarten Engeltjes

Audio/Video Maarten Engeltjes

Video Maarten Engeltjes

Maarten Engeltjes, Counte...
Maarten Engeltjes, Countertenor Nisi Dominus Vivaldi: IV. Cum dederit delectis somnum
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Maarten Engeltjes, Countertenor Nisi Dominus Vivaldi: IV. Cum dederit delectis somnum

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer