Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAARTEN PETERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1959 - heden

Genre

arrangeur, componist, gitaar, producer, sessiemuzikanten, tekstschrijver, zang

Online

Officiële website

Maarten Peters

Maarten Peters speelt twee jaar in de Frank Boeijen Groep. Hij brengt zelf enkele platen uit en gaat later spelen in de band van zijn partner Margriet Eshuijs. Daarnaast schrijft hij voor artiesten als Rob de Nijs, Liesbeth List, Manuela Kemp en Willeke Alberti.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, gitaar, producer, tekstschrijver, zang

Genoemd in de biografie van

1997   Rob de Nijs
2009   Liesbeth List

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

22-9-21, Schouwburg Cuijk, Cuijk
23-9-21, Kunstmin Schouwburg, Dordrecht
24-9-21, Westlandtheater De Naald, Naaldwijk
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Maarten Peters

Maarten Peters speelt twee jaar in de Frank Boeijen Groep. Hij brengt zelf enkele platen uit en gaat later spelen in de band van zijn partner Margriet Eshuijs. Daarnaast schrijft hij voor artiesten als Rob de Nijs, Liesbeth List, Manuela Kemp en Willeke Alberti.

In bezetting van

Frank Boeijen   gitaar
Maarten Peters and The Dream   componist, tekstschrijver, zang
Margriet Eshuijs   arrangeur, componist, gitaar, producer

1959

Maarten Peters wordt geboren op 3 december 1959 in Nijmegen.

1970

Maarten Peters gaat op 11-jarige leeftijd gitaar spelen. Hij is meteen bezeten door het instrument en muziek in het bijzonder. Het jonge ventje heeft talent en specialiseert zich in het zogenaamde fingerpicking stijl. In zijn pubertijd speelt hij in diverse bandjes in het jongerencircuit.

1978 - 1983

Peters studeert in Nijmegen twee jaar aardrijkskunde en geschiedenis. Hij verlaat zijn studio vroegtijdig, werkt in een autosloperij en geeft 's avonds gitaarles. Hij schrijft eigen liedjes en treedt op in locale jongerencentra.

1984

In Nijmegen en omstreken is de ster van Peters rijzende. Als de Frank Boeijen Groep om een gitarist verlegen zit, wordt Maarten Peters gevraagd om die plek op te vullen. Hij vervangt Wil Theunissen. Aanvankelijk is de afspraak dat hij twee weken bij de band komt spelen, maar dat worden twee jaar.

Frank Boeijen

1985

Naast de drukke agenda die hij heeft met de Frank Boeijen Groep formeert hij de band Maarten Peters And The Dream.

Maarten Peters and The Dream

1986

Peters is druk bezig om nummers te schrijven. In 1986 wordt zijn tweede single Away een succes. Hij kan een solocarrière niet meer combineren met de Frank Boeijen Groep en verlaat de band om als zanger en componist door te gaan. Platenmaatschappij Dureco brengt zijn debuutalbum Hunting The Queenbee uit.

1987 - 1988

In 1987 komt zijn opvolger Burn Your Boats uit. De single Factory Man haalt de top 40. Een jaar later is het gedaan met Maarten Peters And The Dream. Peters gaat solo verder en richt zich op het schrijven voor anderen.

1989

Maarten Peters verlaat Dureco en tekent een contract bij EMI. De maatschappij brengt de plaat White Horses In The Snow uit. De gelijknamige single wordt een groot succes. Op het album staat ook het nummer Heart Of Stone dat hij in Engeland samen opneemt met de producer Peter Wilson. Wilsons is bekend als producer van onder andere The Style Council. In 1989 heeft Margriet Eshuijs al een tijdje geen platen gemaakt en geeft les op het conservatorium in Alkmaar. Ze vraagt Maarten Peters om voor haar liedjes te schrijven. Hij gaat ook voor andere componeren. In 1989 schrijft hij drie liedjes die de finale van het Nationaal Songfestival halen. Twee liedjes eindigen gezamenlijk op de derde plaats. Het nummer Het Zal Nooit Meer Zo Zijn, dat later wordt opgenomen door Willeke Alberti, wordt opgemerkt in het buitenland. De Portugese zangeres Nuscha scoort er in haar land een grote hit mee.

Margriet Eshuijs Willeke Alberti

1991

In 1991 verschijnt zijn derde album A Scary Tale. Om de plaat te promoten doet hij een kleine tour met zijn vorige band The Dream. Het is voor Peters duidelijk dat het theater bij uitstek de plek is om zich verder te ontwikkelen als zanger en componist. Onder de noemer het Maarten Peters Trio, waarin onder meer pianist Ruud de Grood, maakt hij twee programma's. Het album Sometimes van Margriet Eshuijs verschijnt met daarop enkele nummers van de hand van Peters.

1993 - 1994

In 1993 speelt hij het programma De Nacht. Zijn partner Margriet Eshuijs komt met het album The Wee Small Hours en wederom schrijft Peters een flink deel van het materiaal. In 1994 verschijnt het gelijknamige album van Liesbeth List. Peters schrijft drie nummers voor dit album.

Liesbeth List

1995

In 1995 volgt het programma Life Is A Jungle dat goed wordt ontvangen door de pers. Peters heeft het er maar druk mee, want hij speelt inmiddels ook in de band van Margriet Eshuijs. Hij schrijft al haar repertoire en is de creatieve geest achter haar theaterprogramma's.

1996

Voor Liesbeth List schrijft hij het nummer Jaargetijden. Het nummer verschijnt op haar album Noach.

1997

In 1997 ontstaat er een samenwerkingsverband met Belinda Meuldijk, de vaste tekstschrijver van Rob de Nijs. Op de plaat Overleven van De Nijs staan uiteindelijk vijf tracks van Maarten Peters.

Rob de Nijs

1998

Maarten Peters richt in 1998 zijn eigen platenmaatschappij B hive Records op. De eerste release is Step Into The Light van Margriet Eshuijs. Op de plaat staan zeven liedjes van zijn hand. Als gitarist en bandleider gaat hij mee op tournee met Eshuijs.

1999

Rob de Nijs neemt in 1999 het live-album Tijdloos op. Naast oude successen staan daar ook twee nieuwe stukken van Maarten Peters op die hij samen schrijft met Belinda Meuldijk: De Laatste Zomer Van De Eeuw en Hollandse Liefde. In mei 1999 brengt hij zelf de single De Treinen Hebben Kleur uit. Hij schrijft het nummer voor een concert dat wordt gegeven in het Zaantheater waarbij de opbrengst ten goede komt aan het Rode Kruis. Hij zingt het nummer tijdens de dodenherdenking in Westerbork. Het lied geeft blijkbaar stof tot nadenken want in het actualiteitenprogramma NOVA is de tekst punt van discussie betreffende de herdenking van 4 mei en de viering van 5 mei.

2000 - 2001

Maarten Peters wordt gevraagd om diverse presentaties in Westenbork muzikaal te omlijsten. Bij een van die gelegenheden ontmoet hij de beeldend kunstenares en verzetsstrijder Truus Menger. Voor haar schrijft hij het lied Bevroren Tranen dat voor het eerst in 2001 gezongen wordt in de Rai, na de Auschwitz-herdenking. Peters zingt het lied ook tijdens de dodenherdenking op Westenborg en op televisie bij Barend & Van Dorp. In november krijgt hij de cd-rom Vluchtelingen Van Alle Tijden overhandigt. Bekostigd uit de opbrengsten van de verkoop op Westerbork van het lied De Treinen Hebben Kleur. Later in november zingt hij tijdens de nationale Hannie Schaft Herdenking in Haarlem. Naast deze projecten schrijft hij nog steeds voor zijn partner Margriet Eshuijs. Hij bedenkt voor haar het concept van Time en schrijft ook weer diverse liedjes. Daarnaast produceert en arrangeert alle tracks van het album dat uitkomt op zijn eigen label. Voor het album Engelen Uitgezonderd van Rob de Nijs schrijft hij drie nummers. Voor Willeke Alberti schrijft hij het nummer Heimwee van haar album 't Komt Allemaal Goed. Voor Manuela Kemp levert hij bijdragen op Slapeloze Nachten (2000).

2002

Voor de herdenkingsbijeenkomst op Westerbork schrijft en zingt hij het lied De Vogels Zingen Jouw Naam. Rob de Nijs geeft in Theater Carré een jubileumconcert en Maarten Peters doet mee als gastmuzikant.

2003 - 2004

In 2003 schrijft Peters het herdenkingslied Wat Zou Ik Doen, een jaar later gevolgd door het lied Sylvia Elizabeth, op verzoek van het comité Vrouwen van Ravensbrück. De tournee In Concert van Margriet Eshuijs brengt hem om 2004 langs de grote Nederlandse theaters.Voor het album Vanaf Vandaag voor Rob de Nijs schrijft hij enkele nummers.

2005

In het voorjaar komt de dvd In Concert van Margriet Eshuijs uit. Peters speelt niet alleen mee, maar verzorgt ook de productie. Met de zangeres doet hij in het voorjaar een tournee langs de theaters. In samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork komt zijn album Bevroren Tranen uit. De cd bevat de liedjes en composities die Maarten Peters vanaf 1999 heeft geschreven en uitgevoerd tijdens de 4 mei-herdenkingen in Westerbork. Op het album staan onder meer speciale uitvoeringen van De Vogels Zingen Jouw Naam, Sylvia Elizabeth en Wat Zou Ik Doen (met pianist Co Vergouwen) en Namen, opgenomen in Westerbork op 27 januari 2005 tijdens de afsluiting van het project 102.000 Namen Lezen met naast Vergouwen begeleiding van het Gustav Klimt Kwartet.

Discografie Maarten Peters

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Maarten Peters

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer