Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAARTEN VAN ROOZENDAAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

03-05-1962 - 01-07-2013

Genre

luisterlied, Nederlandstalig, piano, zang

Online

Officiële website

Maarten van Roozendaal

Zanger/pianist Maarten van Roozendaal bezingt zijn observaties op het aardse bestaan op verhalende wijze met melancholie, humor en zelfspot. Zijn repertoire staat in de traditie van Willem Wilmink, Hans Dorrestein, Joop Visser, Cornelis Vreeswijk en Bram Vermeulen. ‘Ik richt mijn aandacht op de eenling,’ vertelt hij in een interview in ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano, zang

Overige muzikanten

Egon Kracht   contrabas
Kim Soepnel   contrabas
Nico Brandsen   orgel
Richard Heijerman   drums
Wouter Planteijdt   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

2004   Axel Lukkien
2004   Jenny Arean
2004   Jules de Corte
Meer resultaten... Minder resultaten

Prijzen

2001   Annie M.G. Schmidt-prijs

Biografie Maarten van Roozendaal

Zanger/pianist Maarten van Roozendaal bezingt zijn observaties op het aardse bestaan op verhalende wijze met melancholie, humor en zelfspot. Zijn repertoire staat in de traditie van Willem Wilmink, Hans Dorrestein, Joop Visser, Cornelis Vreeswijk en Bram Vermeulen. ‘Ik richt mijn aandacht op de eenling,’ vertelt hij in een interview in De Volkskrant. ‘Ik schrijf altijd over iemand, nooit over iets.’ Hij vindt zichzelf geen cabaretier. 'Ik maak theater, een toneeltekst op muziek,' licht hij toe in oktober 1998 toe in De Groene Amsterdammer. Na het winnen van het Amsterdams Kleinkunst Festival in 1994 groeit hij uit tot een van de vaste waarden in het Nederlandse kleinkunst- en theatercircuit. Zijn werk wordt bekroond met onder meer de Zilveren Harp (1998), de Annie M.G. Schmidtprijs (2000) en de Poelifinario 2008. Hij schrijft muziek voor onder anderen Teleac en Schooltelevisie en regisseert en adviseert andere artiesten.

1962 - 1993

Maarten van Roozendaal (Heiloo, 3 mei 1962) zingt thuis op zijn derde al mee met liedje uit de musical Heerlijk Duurt Het Langst. Hij gaat naar de muziekschool en drumt op elfjarige leeftijd in zijn eerste bandje. Op zijn twintigste verlaat hij het ouderlijk huis en raakt hij in de Alkmaarse kraakbeweging verzeild. Op zijn achtentwintigste doet hij in de Engelenbak in Amsterdam zijn eerste optreden. Het optreden smaakt naar meer. Hij combineert zijn muzikale activiteiten in eerste instantie met werk achter de bar.

1994

Van Roozendaal doet mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival en wint de Wim Sonneveldprijs met zijn melancholische liedjes over mislukkende mensen en tragikomische tegenslag.

1995

Halverwege het jaar verschijnt zijn debuut-cd Nacht. Kim Soepnel begeleidt Van Roozendaal op dit album op contrabas. Het album gaat gepaard met een theaterprogramma.

Kim Soepnel

1997

Onder de productionele leiding van Coen van Vrijberghe de Coningh neemt Maarten van Roozendaal zijn tweede cd op. Net als op Nacht wordt de contrabas hierop bespeeld door Kim Soepnel. Van Roozendaals repertoire is in zijn tweede theatertournee Adem Uit doorspekt van liefdesverdriet, dronkenschap en eenzaamheid - een mengsel van weemoedige bluessongs en bijna cabaretske komische liedjes. Het liedje Niets is opgedragen aan zijn overleden vader. ‘Straks schrijf ik voor het eerst een lied/Waarvan ik weet dat jij het nooit zult horen/Geen nood, er gaat niet veel verloren/’k Maak het expres zo mooi maar niet’.

Coen van Vrijberghe de Coningh

1998

Met Johan Hoogeboom componeert Van Roozendaal de muziek voor de Avro-serie Otje, gebaseerd op het verhaal van Annie M.G. Schmidt. Voorts doet hij vanaf 11 november de theatertournee Kerstmis In April, zijn derde liedjesprogramma. Hierin wordt hij muzikaal ondersteund door contrabassist Egon Kracht. De regie is van Eva Bauknecht, Van Roozendaals vriendin en latere echtgenote. Het is het eerste programma waarvan hij de liedjes niet meer aan zijn vader heeft kunnen laten horen. ‘Ik vond hem een held,’ vertelt hij in oktober in De Groene Amsterdammer. ‘Hiervoor overlegde ik al mijn werk met hem. Als ik een liedje had geschreven, belde ik of ging ik bij hem langs.’ Recensent Henk van Gelder noemt het programma in de NRC van 14 november 'een kleine oase van originaliteit en muzikaliteit'.

Egon Kracht

1999

Maarten van Roozendaal wint de Zilveren Harp 1998, een aanmoedigingsprijs, voor zijn tweede cd Adem Uit. De single Trouw Zijn wordt uitgebracht. Het nummer is afkomstig van Van Roozendaals nieuwe album Kerstmis In April.

2000

Van Roozendaal levert een bijdrage op het debuutalbum van Manuëla Kemp. Onder regie van Eva Bauknecht gaan Maarten van Roozendaal en Egon Kracht op tournee met het programma Aan Gezelligheid Ten Onder. De première is op 11 november in Hoofddorp.

Manuëla Kemp

2001

De zanger krijgt de Annie M.G. Schmidt-prijs 2000 voor Red Mij Niet. De jury, onder leiding van Seth Gaaikema, spreekt van een 'weldadig emotionele explosie van tekst, muziek en optreden'. Het liedje wordt op single uitgebracht.

2002

Tijdelijk Tekort Aan Chronisch Geluk (2002-2004) bevat volgens het programma weer de thema's 'die ons moderne leven in al haar grootsheid en kleinzieligheid zo interessant maken'.

2003

Samen met Bob Fosko en Beatrice van der Poel staat Maarten Van Roozendaal op De Parade met het muziektheaterprogramma Niks Dan Rottigheid! De makers omschrijven de show zelf als een 'Nederlandse Who's Afraid of Virginia Wolff in het kwadraat'. Het trio wordt muzikaal begeleid door Nico Brandsen (orgel), Wouter Planteijdt (gitaar) en Ro Krom (drums).

Beatrice van der Poel Bob Fosko Nico Brandsen Ro Krom Wouter Planteijdt

2004

De compilatie De Kist Van Pierlala bevat nieuwe opnamen van 24 straatliederen uit de 15.000 volks- en straatliederen tellende collectie Straatliederen in Het Geheugen van Nederland, het digitaliseringprogramma van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Maarten van Roozendaal is vertegenwoordigd met bewerkingen van de liedjes Overschotje en Aan De Oever Van Een Snelle Vliet. De bundel Red Mij Niet, die in april bij Nijgh & Van Ditmar verschijnt, bevat naast alle liedteksten van Maarten van Roozendaal ook enkele prozafragmenten. Samen met Felix Strategier van Theatergroep Flint stellen Maarten van Roozendaal en Egon Kracht het programma Oude Meuk! samen waarin vergeten volksliedjes uit de eerste helft van de 20ste eeuw worden gezongen zoals De Lellen van Eduard Jacobs, Het Scheepje van Speenhoff, Rassenhaat van Louis Davids en Als Je Overmorgen Oud Bent van Jules de Corte. Ze worden bij het zoeken naar liedjes geholpen door Maarten Eilander, de geluidsarchivaris van het Theater Instituut Nederland. Oude Meuk! start op 12 mei in de Roode Bioscoop te Amsterdam. In oktober start de tournee Maarten van Roozendaal Verzamelt Werk. De zanger wordt tijdens deze muzikale bloemlezing begeleid door een band die naast Egon Kracht bestaat uit Marcel de Groot (gitaar), Jeffrey Bruinsma (viool) en Michiel van Dijk (saxofoon). Het programma staat van 30 november tot en met 4 december in De Kleine Komedie. In deze zaal worden opnamen gemaakt voor een cd.

Jules de Corte

2005

Vanaf eind februari gaan Van Roozendaal en Egon Kracht de kleinere theaters in met Maarten van Roozendaal Verzamelt Werk 2 waarin ze materiaal spelen waar ze in grotere bezetting niet aan toe kwamen. Het programma bevat ook nummers die het beste werken in duobezetting. Samen met Bob Fosko en Pierre van Duyl staat Maarten van Roozendaal op De Parade met Nog Meer Rottigheid, begeleid door gitarist Wouter Planteijdt (Sjako!), drummer Richard Heijerman en bassist Peer Wassenaar.

Bob Fosko Sjako!

2006

Maarten van Roozendaal Maarten van Roozendaal, Egon Kracht en Marcel de Groot bundelen hun krachten voor het theaterprogramma Barmhart. De voorstelling wordt genomineerd voor de Poelifinario, de cabaretprijs die sinds 2003 jaarlijks wordt uitgereikt door de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Tijdens De Parade is Van Roozendaal voor het tweede achtereenvolgende jaar te zien in het programma Nog Meer Rottigheid.

Marcel de Groot

2007

Van Roozendaal draagt drie liedjes bij op het album Altijd Over Liefde van zangeres Lucretia.

Lucretia

2008

In maart gaat Van Roozendaals programma Het Wilde Westen in première. De zanger wordt begeleid door Egon Kracht en Marcel de Groot (gitaar). Het Wilde Westen gaat over de westerse beschaving, het inpikken van land en de slachtoffers die daarbij vallen. De voorstelling wint in november de Poelifinario, de VSCD Cabaretprijs voor het meest indrukwekkende programma van het seizoen. Op 18 oktober is een televisieregistratie te zien van De Bende Van Vier. Van Roozendaal brengt samen met zijn cabaretcollega's Kees Torn, Jeroen van Merwijk en Theo Nijland een ode aan de taal in een programma waarin het cabaretlied centraal staat. De gezamenlijke voorstelling is een coproductie van De Kleine Komedie en VARA.

Marcel de Groot

2009

De titel van zowel het volgende album als de volgende theatertournee is Maarten Van Roozendaal En Noem Het Maar Vrienden. Van Roozendaal laat zich als vanouds begeleiden door Egon Kracht (bas) en Marcel de Groot (gitaar), voor deze gelegenheid aangevuld door Wouter Planteijdt (gitaar), Nico Brandsen (Hammond/Wurlitzer) en Richard Heijerman (drums). Op het programma, dat 17 oktober in première gaat in Alkmaar en 19 december eindigt in Hoofddorp, staan opnieuw bewerkte hoogtepunten en speciaal voor deze bezetting geschreven nieuw materiaal. Regie en tekstadvies is van Eva Bauknecht. Van 28 tot en met 31 december speelt Van Roozendaal met Hans Sibbel (Lebbis) in De Kleine Komedie te Amstedam de eindejaarsvoorstelling de Late Night 2009.

Nico Brandsen

2010

Van februari tot en met mei gaat Maarten van Roozendaal terug naar de basis treedt hij met het programma Zonder Vrienden solo op in kleine theaterzalen en op intieme locaties. Tijdens deze concerten speelt hij een blauwdruk van het werk waarmee hij de afgelopen 17 jaar door Nederland getourd heeft.

2011

Maarten van Roozendaal in 2011 In hun voorstelling Heimwee Naar De Hemel zingen Maarten van Roozendaal en Paul de Munnik werk van dode zangers als Bram Vermeulen, Ramses Shaffy, Frans Halsema, Herman Brood, Toon Hermans, Jacques Brel, Robert Long, Cornelis Vreeswijk en Jules de Corte. Van deze samenwerking komt geen cd uit. Van Roozendaal is de eerste winnaar van de Dirk Witte Prijs, een oeuvreprijs voor cabaretiers en kleinkunstenaars die zich met zelfgeschreven repertoire verdienstelijk maken voor het Nederlandstalige kleinkunstlied. De prijs, ter waarde van 1000 Euro en een penning, is ingesteld door de gemeente Zaanstad en genoemd naar de Zaanse tekstdichter en componist Dirk Witte.

Acda en De Munnik Dirk Witte

2012

Maarten van Roozendaal in 2012 Vanaf 29 februari speelt Maarten van Roozendaal de solovoorstelling De Gemene Deler. In het programma verbaast hij zich onder meer over de toenemende dwang ons aan elkaar aan te moeten passen. Hij bezingt voor het eerst zijn jeugd en het ouder worden. De Gemene Deler wordt genomineerd voor de Poelifinario 2012 en verschijnt ook op cd inclusief tekstboek.

2013

In februari bevestigt het management van Maarten van Roozendaal dat hij ongeneeslijk ziek is. De reprise van De Gemene Deler wordt geannuleerd. De zanger overlijdt op maandag 1 juli op 51-jarige leeftijd. Zijn archief wordt ondergebracht bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het archief bestaat uit manuscripten, teksten en muziek, correspondentie, registraties van voorstellingen, programmaboekjes, affiches en foto's uit de loopbaan van Van Roozendaal.

Discografie Maarten van Roozendaal

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Maarten van Roozendaal

Audio/Video Maarten van Roozendaal

Video Maarten van Roozendaal

Trailer Maarten van Rooze...
Trailer Maarten van Roozendaal - De Gemene Deler
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Trailer Maarten van Roozendaal - De Gemene Deler

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer