Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAGGIE MACNEAL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Maggie MacNeal

Periode

05-05-1950 - heden

Genre

pop, songfestival

Online

Officiële website

Maggie MacNeal

Zangeres uit Krabbendam die na een korte succesvolle carrière als helft van het duo Mouth & MacNeal optreedt met zowel Engels- als Nederlandstalig repertoire. In 1980 behaalt ze de vijfde plaats tijdens het Eurovisie Songfestival met het liedje Amsterdam. Vanaf de jaren negentig is ze ook als presentatrice actief voor ...
Volledige biografie...

Bezetting

Sjoukje Smit-van 't Spijker   gitaar, zang

Overige muzikanten

Frans Smit   achtergrondzang, drums
Ben Vermeulen   orgel, piano, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1961   Richard de Bois
1971   Mouth & MacNeal
1973   Peter van Asten
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Maggie MacNeal

Zangeres uit Krabbendam die na een korte succesvolle carrière als helft van het duo Mouth & MacNeal optreedt met zowel Engels- als Nederlandstalig repertoire. In 1980 behaalt ze de vijfde plaats tijdens het Eurovisie Songfestival met het liedje Amsterdam. Vanaf de jaren negentig is ze ook als presentatrice actief voor muzikale televisieprogramma's als Karaoke.

1971

Maggie MacNeal Maggie MacNeal (geboren als Sjoukje Lucie van 't Spijker in Tilburg, 5 mei 1950) brengt haar eerste solo-plaat uit, I Heard It Through The Grapevine. Componist/producer Hans van Hemert ruikt talent en brengt Maggie en Willem Duyn bij elkaar. Samen vormen ze het succesvolle duo Mouth & MacNeal.

Mouth & MacNeal

1974

Ondanks het aanhoudend succes van het duo, wordt Maggie op Sinterklaasavond aan de kant gezet voor Little Eve (Ingrid Kup).

Ingrid Kup

1975

Maggie MacNeal start een solo-carrière en bewijst dat ze ook zonder Mouth goed op eigen benen kan staan. De singles Nothing Else To Do en When You're Gone halen beiden de hitlijsten. Daarna gaat de zangeres op tournee door Brazilië.

1976

De solo-carrière van Maggie verloopt voorspoedig want in april scoort ze een hit met het Nederlandstalige Terug Naar De Kust. Het nummer, een eigen compositie met tekst van Theun de Winter, is onderdeel van het Boekenweekproject Zing Je Moerstaal dat is samengesteld door Ad Visser, presentator van het populaire muziekprogramma Toppop.

Ad Visser

1977

Maggie's single Fools Together staat in oktober in de hitparade.

1978

In november verschijnt het album Nighttime van Maggie MacNeal, dat is opgenomen in Los Angeles.

1980 - 1983

Maggie vertegenwoordigt Nederland op het Eurovisie Songfestival en behaalt een vijfde plaats met het liedje Amsterdam dat is geschreven door haar echtgenoot Frans Smit (o.a. ZZ en de Maskers, Brainbox). In de jaren daarna laat ze weinig meer van haar horen.

Brainbox ZZ en de Maskers

1984

Op 16 februari gaat de Nederlandse speelfilm Moord In Extase van Hans Scheepmaker en met Joop Doderer in première. In de soundtrack ondermeer het door MacNeal gezongen liedje Still Can't Believe It.

1989

Na een periode van stilte verschijnt Leuk Voor Later, een Nederlandstalig en romantisch album van Maggie MacNeal, waarop ze laat horen een begaafd zangeres te zijn.

1992

Maggie MacNeal Smit zingt mee op het album Eli van Jan Akkerman en Kaz Lux. Smit start met de presentatie van het Tros programma Karaoke. In dit televisieprogramma zingt ze samen met bekende en onbekende Nederlands, het publiek kan thuis meezingen. In 1994 stopt het programma.

Jan Akkerman Kaz Lux

1994

Op de benefiet Mooi Van Een Ander, een compilatie ten bate van de slachtoffers van de burgeroorlog in Rwanda, zingt Sjoekje Smit het nummer Het Oude Huis.

1995

Smit wordt ambasadeur van Stichting Wolvenopvang Nederland.

2000

Samen met Marga Bult en Sandra Reemer vormt Maggie MacNeal de Dutch~Divas.

Dutch~Divas

2004

In februari verschijnt Greatest Hits, een dvd met negen hits van Mouth & MacNeal aangevuld met solohits van Maggie MacNeal. Net als in 2002 en 2003 kunnen luisteraars van Radio 2 stemmen op hun favoriete Nederlandstalige nummer. Terug Naar De Kust uit 1976 behaalt de 19e plaats. In de twee voorgaande jaren stond het nummer respectievelijk op 20 en op 15. In de Songfestival TOP 100 op de Radio 2 belandt Amsterdam uit 1980 op nummer 10.

2005

Met de minimusical Divas In Nood maakt de zangeres in 2005 haar acteerdebuut tijdens de Zonnebloem Theatertoer. De tournee loopt tot en met 30 mei 2006. Op 13 juni overlijdt Sjoukje Smits echtgenoot en tevens muzikale partner Frans Smit op 55jarige leeftijd aan kanker.

2007 - 2009

In februari 2007 verhuist Sjoukje Smit met haar vriend Klaus Metternich naar Hengelo. In het seizoen 2007-2008 gaat Smit samen met Gemma van Eck, Jacqueline Aronson en Wim Rijken weer een theatertournee doen voor de Zonnebloem. In The Mood is een middagvullende theatershow waarin de zangeressen in de huid kruipen van The Andrew Sisters. Wim Rijken neemt alle mannenrollen voor zijn rekening. De voorstelling is bedoeld voor patiënten en medewerkers van Stichting De Zonnebloem en is tot juni 2008 te zien in zeventig verschillende theaters in Nederland. Tijdens The Winners: Songfestival In Concert, in april 2009 in de Brabanthallen te Den Bosch, treedt Smit eenmalig samen met Arie Ribbens op onder de naam Mouth & MacNeal.

Arie Ribbens Wim Rijken

2011 - 2013

In het seizoen 2011-2012 tourt MacNeal samen met Ben Cramer door het land met het theaterprogramma Jukebox On Tour, begeleid door Benny’s Big Show Orchestra. Eind 2012 verschijnt de biografie Mouth & MacNeal: Duo Tegen Wil En Dank, geschreven door fanclubvoorzitter Roel Smit. De zangeres is in januari 2013 te gast in Ali B Op Volle Toeren, het televisieprogramma waarin rapper Ali B wekelijks een jonge rapper koppelt aan een Nederlands popicoon. In de uitzending maakt rapper/zanger Bollebof een rapversie van MacNeals hit Terug Naar De Kust en maakt de zangeres op haar beurt samen met producer Edwin van Hoevelaak een nieuw arrangement van Bollebofs Het Heeft Geen Zin.

Ali B Ben Cramer Benny's Big Show Orchestra Edwin van Hoevelaak

Discografie Maggie MacNeal

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Maggie MacNeal

Audio/Video Maggie MacNeal

Video Maggie MacNeal

Maggie McNeal - When you'...
Maggie McNeal - When you're gone
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Maggie McNeal - When you're gone

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer