Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MAGIC FRANKIE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Magic Frankie

Genre

blues

Online

Officiële website

Magic Frankie

De eerlijkste bluesgangster van Nederland. In het dagelijks leven is hij een tamelijk onopvallende verschijning. Eenmaal op het podium ondergaat hij een wonderlijke gedaante verwisseling: gehuld in gangster-achtige pakken verandert hij in een gedreven performer, die zijn eigen variant op de Chicago-blues brengt met een scherpe timing en een natuurlijk ...
Volledige biografie...

Bezetting

Pascal Lanslots   orgel, piano
Frank van de Bergh   gitaar, zang
Henk Arts   basgitaar
Frans Damen   drums

Overige muzikanten

Frank van Heteren   toetsinstrumenten
Eric Wels   basgitaar
Coen van de Bergh   drums
Michael Breukers   toetsinstrumenten
John Swetsloot   basgitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1990   Metropole Orkest
1991   Kaz Lux
1992   Bmaster

Biografie Magic Frankie

De eerlijkste bluesgangster van Nederland. In het dagelijks leven is hij een tamelijk onopvallende verschijning. Eenmaal op het podium ondergaat hij een wonderlijke gedaante verwisseling: gehuld in gangster-achtige pakken verandert hij in een gedreven performer, die zijn eigen variant op de Chicago-blues brengt met een scherpe timing en een natuurlijk gevoel voor show. Vandaar dat hij al snel de bijnaam Magic Frankie krijgt.

1982

Frank Van De Bergh alias Magic Frankie formeert een eigen groep: Magic Frankie's Bluesband. Omdat Frankie nogal ambitieus is wisselt de samenstelling voordurend. Na een aantal jaren is de juiste bezetting gevonden: John Swetsloot (bas), Michael Breukers (toetsinstrumenten) en zijn broer Coen van de Bergh (drums). De naam veranderd in Magic Frankie And The Blues Disease, geïnspireert op het nummer Boogie Disease van de Amerikaanse one-man-band Dr. Ross.

1986

Hun reputatie stijgt via radio optredens (VPRO, Radio Stad Amsterdam) en een opvallende presentatie in het voorprogramma van Johnny Winter begin '86 in Paradiso. Vanaf dan is Magic Frankie niet meer weg te denken van talloze blues-, jazz- en straatfestivals.

1987

Het debuut Are You Listenin'!! wordt in twee dagen opgenomen voor het kleine Bredase Spronk-label. De plaat wordt door zowel pers als publiek enthousiast onthaalt en in de Verenigde Staten zelfs genomineerd voor een W.C. Handy Award.

1990

Magic Frankie De opvolger It's Magic bevat wederom een opvallende mix van Chicago-blues covers en vloeiend eigen werk. John Swetsloot en Michael Breukers zijn vervangen door Carel de Neeve en Frank van Heteren. B.B. King, in wiens voorprogramma ze dat jaar spelen, schrijft hoogstpersoonlijk een lovende aanbeveling op de hoes: 'your group really plays my kind of blues.'

1996

Magic Frankie slaat de handen ineen met Kaz Lux voor een plaat en een tournee. Op de plaat, Hearts In Sorrow, dragen beiden nieuwe songs aan en putten ze uit hun verleden. Daarnaast brengen ze, bijgestaan door de mandoline, accordeon en fiddle van Rens van der Zalm, een afwisselende selectie oude countryblues en folksongs.

Kaz Lux

1997

Op het album Lucky probeert hij voorzichtig nieuwe wegen in te slaan. De songs zijn pop-achtiger en er wordt met samples geëxperimenteert. Daartoe wordt de van onder meer Lois Lane bekende producer, muzikant Bart van Poppel aangetrokken. Andere gasten op deze plaat zijn: Lois Lane helft Monique Kleman, ex-Fatal Flowers, ex-Shine drummer Henk Jonkers en fluitist Thijs van Leer. Daarnaast onderneemt Magic Frankie een met de nodige publiciteit omgeven solotournee langs gevangenissen.

Bart van Poppel Fatal Flowers Henk Jonkers Loïs Lane Monique Klemann Shine Thijs van Leer

1999

Magic Frankie komt met een live plaat opgenomen tijdens zijn tournee langs gevangenissen.

2003

Magic Frankie wordt in november in het ziekenhuis opgenomen met extreem hoge bloeddruk. Op doktersadvies worden zijn optredens voor enkele maanden opgeschort.

2004

Eind maart is Magic Frankie weer terug op oude sterkte en met een nieuwe bezetting die bestaat uit Pascal Lanslots (Hammond, piano), Eric Wels (basgitaar) en Frans Damen (drums, ex-Time Bandits). Het eerste optreden in 2004 is tijdens het Rijnmond Jazzgala te Rotterdam. In het najaar bestaat de ritmesectie uit Frans Damen en bassist Henk Arts.

Discografie Magic Frankie

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Magic Frankie

Audio/Video Magic Frankie

Video Magic Frankie

Bluesartiest Magic Franki...
Bluesartiest Magic Frankie met het Metropole Orkest live in Paradiso, Amsterdam.
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Bluesartiest Magic Frankie met het Metropole Orkest live in Paradiso, Amsterdam.

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer