Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MANJA SMITS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Genre

De Nederlandse Muziekprijs, harp, klassiek

Online

Officiële website

Manja Smits

In 1993 ontvangt Manja Smits als eerste harpiste de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding voor musici op het gebied van de klassieke muziek. Harpiste Manja Smits studeert aan het Arnhems Conservatorium en het Conservatorium in Maastricht. Ze heeft les van Vera Badings, Teresia Rieu en Stefica Zuzek. Aan het Tsjaikovski ...
Volledige biografie...

Instrumenten

harp

Genoemd in de biografie van

1993   Irene Maessen
1998   Pauline Oostenrijk

Biografie Manja Smits

In 1993 ontvangt Manja Smits als eerste harpiste de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding voor musici op het gebied van de klassieke muziek. Harpiste Manja Smits studeert aan het Arnhems Conservatorium en het Conservatorium in Maastricht. Ze heeft les van Vera Badings, Teresia Rieu en Stefica Zuzek. Aan het Tsjaikovski Conservatorium in Moskou gaat ze studeren bij de harpiste Vera Dulova. Ze volgt masterclasses bij Susann McDonald, Andrew Lawrence-King en Germaine Lorenzini. In 1998 is Smits prijswinnares in het 'Torneo Internazionale di Musica' te Rome. Manja Smits treedt veelvuldig op in zowel binnen- als buitenland, zoals in Frankrijk, Italië, Rusland en Duitsland. In Japan speelt ze tijdens het Internationaal Harp Festival en is vaak te gast bij het 'World Harp Congress' in Kopenhagen, Seattle en Genève. Als soliste speelt Manja Smits regelmatig met Nederlandse orkesten zoals het Gelders Orkest, het Radio Kamerorkest, het Radio Symfonie Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en Amsterdam Sinfonietta maar ook met buitenlandse orkesten zoals het Ensemble XXI in Moskou, Northwest Sinfonietta in de Verenigde Staten, de London Festival Strings en Deutsche Kammerakademie Neuss. Vanwege haar belangstelling voor hedendaagse muziek is Smits een graag geziene gast op festivals zoals het 'Berio ConSequenze Festival', het Goebaidoelina Festival, het Holland Festival, Vlaamse Kamermuziek Festival en het 4e Festival 'Harp Art of Russia' in Moskou. Ook zijn er speciaal voor Smits werken voor harp geschreven door de componisten Marius Flothuis, Calliope Tsoupaki en Arne Werkman. Na als soloharpiste werkzaam te zijn geweest bij het Residentie Orkest in Den Haag gaat Manja Smits zich richten op kamermuziek, het solospel en het coachen van jonge harptalenten. Als harpdocente is Manja Smits verbonden aan het ArtEZ Conservatorium met afdelingen in Arnhem en Zwolle en het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Daarnaast geeft Smits masterclasses in Duitsland, België, Italië en Hongarije. Ook wordt ze regelmatig uitgenodigd om als jurylid op te treden bij nationale en internationale concoursen.

Discografie Manja Smits

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Manja Smits

Audio/Video Manja Smits

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer