Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MANKE NELIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1919 - 1993

Genre

amusementsmuziek, contrabas, levenslied, Nederlandstalig, zang

Pseudoniemen

Manke Nelis

Manke Nelis

Manke Nelis is een Amsterdamse zanger van het levenslied. Hij treedt op met onder meer Tante Leen, Johnny Jordaan en André Hazes en speelt 41 jaar lang samen met zijn zwager, de accordeonist Johnny Meijer. Zijn grootste successen zijn Kleine Jodeljongen, Laat De Boel Maar Waaien en Tante Saar. Zijn ...
Volledige biografie...

Instrumenten

contrabas, zang

Genoemd in de biografie van

1973   Rita Corita
1980   Annie de Reuver
2005   Peter Beense
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Manke Nelis

Manke Nelis is een Amsterdamse zanger van het levenslied. Hij treedt op met onder meer Tante Leen, Johnny Jordaan en André Hazes en speelt 41 jaar lang samen met zijn zwager, de accordeonist Johnny Meijer. Zijn grootste successen zijn Kleine Jodeljongen, Laat De Boel Maar Waaien en Tante Saar. Zijn repertoire bevat ook een groot aantal liedjes met pikante teksten.

1919 - 1986

Cornelis Pieters wordt op 16 december 1919 geboren in de Binnen Dommersstraat te Amsterdam. Tijdens zijn kindertijd heeft hij last van naar binnen groeiende voeten. Voor zijn tiende jaar is hij al dertien maal geopereerd. Het levert hem de bijnaam Manke Nelis op. Zonder zang- of muzieklessen te hebben gevolgd, vertolkt hij in de jaren vijftig het Amsterdamse levenslied onder de artiestennaam Carlo Pietro. Hij werkt ook samen met de Skymasters en staat elf dagen lang in de Palladium te Londen. In 1956 verliest hij na een motorongeluk in Frankrijk zijn rechterbeen en zet hij zijn carrière voort onder zijn bijnaam Manke Nelis. Hij speelt 41 jaar lang samen met zijn zwager, de accordeonist Johnny Meijer. De twee reizen, aangevuld met een wisselende derde muzikant, door Europa en treden op in cafés en nachtclubs in Engeland, Frankrijk, Duitsland en België. Nelis en Meijer begeleiden ook samen met pianist Tom Erich en gitarist Eddy Christiani de vocalisten Johnny Jordaan en Olga Lowina tijdens door impresario Wout van Liempt georganiseerde variétéavonden. Manke Nelis is in 1963 een van de vele Jordaanse artiesten tijdens het 350-jarig bestaan van de Jordaan. Eind jaren zeventig zijn Manke Nelis en Johnny Meijer graag geziene gasten in Amsterdamse cafés als Brugzicht, Randeraat, Single 12 en De Zon. Nelis runt korte tijd ook zijn eigen café De Blauwe Druif. Het drukke muzikale caféleven is niet goed voor zijn gezondheid. De muzikant krijgt een levercirrose en heeft last van hartklachten. Vanaf voorjaar 1981 speelt Manke Nelis in The Shorts Of London aan het Rembrandtplein in Amsterdam waar hij samen met Eddy Hoorenman en Huub Eikenboom (het Rembrandt Duo) het vaste ensemble vormt. In 1982 is hij te zien in de speelfilm De Boezemvriend van André van Duin.

André van Duin Eddy Christiani Johnny Jordaan Johnny Meijer Skymasters

1987

Op initiatief van Ton Leeflang verschijnt de door Ben ten Holter geschreven biografie Manke Nelis 50. Het jubileum van de zanger wordt op 23 maart onder de titel Carré Gaat Mank gevierd met een groot gala in theater Carré, met medewerking van onder anderen Tante Leen, André Hazes, Ronnie Tober, Koos Alberts, het orkest van Eddy Hoorenman en de Bob East Show Band. Platenmaatschappij CNR start een succesvolle campagne om van de single Kleine Jodeljongen een hit te maken. De single is een bewerking van een Italiaans liedje, geschreven door Eldo di Lazzaro en Mario Panzeri. De Nederlandse tekst is van Leo de Vos. Het liedje We Hebben Het Gevonden op de B-kant is geschreven door bandlid Eddy Hoorenman. In een poging Alarmschijf te worden doet Manke Nelis op 27 maart voor het gebouw van Veronica een verrassingsoptreden vanaf een twintig meter lange vrachtwagen. De stunt heeft succes. Met Kleine Jodeljongen scoort Manke Nelis de allergrootste hit in zijn carrière. Hij zit dan vijftig jaar in het vak. Het jubileumalbum Een Halve Eeuw haalt de top 10 van de albumlijst. Later in het jaar staat Manke Nelis ook in de Jaap Edenhal.

André Hazes Koos Alberts Ronnie Tober Tante Leen

1987

Tijdens een Amerikaanse tournee in september met Rita Corita, Eddy Christiani en Annie de Reuver overleeft hij ternauwernood een busongeluk in San Diego.
Drie andere Nederlanders in het gezelschap, waaronder zanger Will Jones, overleven het ongeluk niet.

Annie de Reuver Rita Corita Willy Alberti

1990

Manke Nelis wordt benoemd tot ereburger van Amsterdam. Vanwege gezondheidsredenen is de muzikant niet meer elke avond te horen in zijn stamcafé The Shorts.

1991

Na enkele zware operaties maakt Manke Nelis op 27 juni een laatste rentree met een optreden in de Jaap Edenhal. De artiest wordt met een Ford-T de zaal in gereden. Op het podium staan ook presentator Krijn Toringa, Ben Cramer, Renée de Haan, actrice Carry Tefsen, Koos Alberts en Tante Leen.

Ben Cramer

1993

Op 8 oktober overlijdt Manke Nelis op 73-jarige leeftijd in het VU Ziekenhuis in Amsterdam aan de gevolgen van kanker.

2005

Op 30 oktober wordt een standbeeld van Manke Nelis onthuld aan de kop van de Elandsgracht in de Jordaan.

Discografie Manke Nelis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Manke Nelis

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer