Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARCO BAKKER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Marco Bakker

Periode

08-02-1938 - heden

Genre

bariton, musical, opera, operette, zang

Online

Officiële website

Marco Bakker

Marco Bakker is bij velen bekend vanwege zijn talrijke optredens voor radio en televisie, zowel in Nederland als in het buitenland, en van zijn nieuwjaarsconcerten. Hij beheerst ruim 60 operarollen die hij vertolkt bij operahuizen in binnen- en buitenland. Daarnaast zingt hij operettes, oratoria en musicals en is hij een ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bariton, zang

Genoemd in de biografie van

1980   Cristina Deutekom
1988   Het Goede Doel
1990   De Jazzpolitie

Biografie Marco Bakker

Marco Bakker is bij velen bekend vanwege zijn talrijke optredens voor radio en televisie, zowel in Nederland als in het buitenland, en van zijn nieuwjaarsconcerten. Hij beheerst ruim 60 operarollen die hij vertolkt bij operahuizen in binnen- en buitenland. Daarnaast zingt hij operettes, oratoria en musicals en is hij een gewild concertzanger. Bakker zingt elk jaar de Christuspartij in de Matthäus-Passion. Karakteristiek voor zijn carrière is de variatie tussen lichte en klassieke muziek: “Opera, operette en musical liggen niet zo ver uit elkaar, het belangrijkste verschil is de manier van zingen. In de eerste twee genres zing je met een klassiek geschoolde stem, in de laatste gebruik je de techniek van het belten, waarbij je een stem die dichtbij de spreekstem ligt, aanzet” (NRC Handelsblad, 2 oktober 2006).

1938

Op 8 februari wordt Jacob Marinus (Marco) Bakker geboren te Beverwijk. Aan het Amsterdams Conservatorium krijgt hij zangles van Coby Riemersma, Ruth Horna, Eva Liebenberg en Philip Terke. In München studeert hij bij Hans Hotter en in Londen bij Otakar Kraus.

1965

Marco Bakker maakt zijn debuut in Ton de Leeuws opera 'De droom' die tijdens het Holland Festival in wereldpremière gaat.

Ton de Leeuw

1966

Marco Bakker neemt deel aan het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch waar hij de tweede prijs in de wacht sleept.

1967

Bakker zingt de hoofdrol in Claudio Monteverdi's 'L'Orfeo' (1607) op het Holland Festival.

1968

Marco Bakker zingt bij de Nederlandse Opera belangrijke rollen in 'L'Orfeo', Händels 'Giulio Cesare' (1724), Mozarts 'Le nozze di Figaro' (1786) en 'Die Zauberflöte' (1791). Later concentreert hij zich vooral op operettepartijen.

1972

Bakker is opnieuw van de partij tijdens het Holland Festival, ditmaal in de rol van Osmano in 'L'Ormindo' (1644) van Francesco Cavalli.

1973

Bakker treedt op bij de Scottish Opera Glasgow als graaf Danilo in Franz Lehárs 'Die lustige Witwe' (1905). Hij maakt zijn eerste grote tournee door de Verenigde Staten. Samen met de Berliner Philharmoniker geeft hij 18 concerten waarin Bachs 'Hohe Messe' (1749) en 'Die Schöpfung' (1798) van Haydn ten gehore worden gebracht.

1974 - 1975

Op het beroemde Glyndebourne Festival in Zuid-Engeland zingt Bakker de hoofdrol in Richard Strauss' opera 'Intermezzo' (1924). Kort daarna vertolkt hij de titelrol in Tsjaikovski's 'Evgeni Onegin' (1878) bij de Glyndebourne Touring Opera.

1992

Bakker wordt ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds.

1995

Marco Bakker vertolkt de rol van Tonio in 'I Pagliacci' (1892) van Ruggiero Leoncavallo bij de net opgerichte Italiaanse Opera Amsterdam. Hij zit tevens in de raad van aanbeveling en is artistiek adviseur bij de operavereniging: “Ik wilde vooral meewerken omdat ik vind dat Nederlandse zangers te weinig kans in Nederland krijgen” (Algemeen Dagblad, 27 oktober 1995).

1996

Ivo Niehe brengt, ten behoeve van een groot televisiegala, de drie baritons Ernst Daniël Smid, Henk Poort en Marco Bakker bij elkaar in navolging van 'de drie tenoren' (Luciano Pavarotti, Plácido Domingo en José Carreras). Hun eerste optreden leidt tot een ongekend succes.

Ernst Daniël Smid Henk Poort

1998

Marco Bakker raakt in opspraak nadat hij, in beschonken toestand, een vrouw aanrijdt op het parkeerdek van de Amsterdam ArenA. De vrouw komt kort daarna te overlijden. Bakker wordt veroordeeld tot 240 uur werkstraf en raakt bovendien zijn rijbewijs voor een jaar kwijt. De gebeurtenis brengt zijn imago en zijn carrière aanzienlijke schade toe.

2000

Het album Duetten bevat duetten met onder anderen Ruth Jacott, Jody Pijper, Willeke Alberti, Karin Bloemen, Margriet Eshuijs, Ernst Daniël Smid en Henk Poort onder begeleiding van het London Studio Orchestra.

2001

Marco Bakker toert door Canada.

2002

De rol van George, één van de hoofdrollen in de musical 'Aspects of love' (1989) van Andrew Lloyd Webber wordt door Marco Bakker vertolkt.

2004

Bakker maakt een aantal concerttournees, waaronder een serie van negen concerten in Canada en een serie met de sopraan Miranda van Kralingen en het Belgische The Belle Epoque Orchestra onder leiding van Wim Brabants.

Miranda van Kralingen

2006

Marco Bakker speelt Oom Deuteromium in de musical 'Cats', een productie van Joop van den Ende.

2008

Na twaalf jaar komen de drie baritons Ernst Daniël Smid, Henk Poort en Marco Bakker opnieuw samen voor een optreden in Carré waarna ze met L'Orchestra Particolare onder leiding van Maurice Luttikhuis langs Nederlandse theaters toeren.

2013

Dit jaar staat in het teken van het 55-jarig jubileum en de 75ste verjaardag van de bariton.

Discografie Marco Bakker

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Marco Bakker

Audio/Video Marco Bakker

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer