Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARGRIET VAN REISEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

margriet van reisen

Periode

1972 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, mezzosopraan

Online

Officiële website

Margriet van Reisen

Margriet van Reisen, concert-, opera- en liederenzangeres, maakt in ijltempo carrière. Het verhaal gaat dat de fameuze mezzosopraan Jard van Nes besluit te stoppen met zingen als ze haar pupil, Margriet van Reisen, beluistert, die gedeelten uit Tweede Symfonie van Gustav Mahler vertolkt. Van Nes is ervan overtuigd een waardig ...
Volledige biografie...

Instrumenten

mezzosopraan

Genoemd in de biografie van

2014   Rudolf Jansen

Biografie Margriet van Reisen

Margriet van Reisen, concert-, opera- en liederenzangeres, maakt in ijltempo carrière. Het verhaal gaat dat de fameuze mezzosopraan Jard van Nes besluit te stoppen met zingen als ze haar pupil, Margriet van Reisen, beluistert, die gedeelten uit Tweede Symfonie van Gustav Mahler vertolkt. Van Nes is ervan overtuigd een waardig opvolgster voor zich te hebben. Dat ze zich niet vergist, blijkt uit lovende kritieken als deze: "Ze moet de 'grootste' Nederlandse zangeres van nu zijn, een nieuwe Jard van Nes." (Brabants Dagblad, 11 augustus 2003.) Margriet van Reisen zingt overal ter wereld onder directie van beroemde dirigenten. Haar repertoire beslaat de periode van Romantiek tot hedendaagse muziek met stukken als Gustav Mahlers 'Kindertotenlieder', Richard Wagners 'Wesendonck-lieder' en Luciano Berio's 'Folksongs'.

1972 - 1994

Margriet van Reisen groeit op in een muzikale familie. Van haar achtste tot haar veertiende krijgt ze pianoles en zingt ze in een kerkkoor. Aanvankelijk heeft ze geen belangstelling voor klassieke muziek, hoewel haar zangtalent al in het koor merkbaar is. Pas als ze op het conservatorium een jaar schoolmuziek doet, begint haar passie voor het klassieke vocale repertoire.

1995 - 1997

Margriet van Reisen studeert aan het conservatorium in Utrecht bij Henny Yana Diemer, Jard van Nes, Marilyn Horne, Christa Ludwig, Udo Reinemann en Judith Beckmann. Ook volgt ze masterclasses van de zanger Robert Holl. In Londen krijgt ze les van David Pollard en Rudolf Piernay. Gedurende haar studietijd zingt ze bij het Nederlands Kamerkoor.

Jard van Nes Nederlands Kamerkoor Robert Holl

1998

Van Reisen slaagt cum laude voor haar zangstudie. Met behulp van een beurs kan ze zich in Londen vervolgens specialiseren in opera bij de Guildhall School of Music and Drama. Ze treedt op als Rinaldo in Georg Friedrich Händels gelijknamige opera, als Zita in Giacomo Puccini's 'Gianni Schicchi' en als Anna in Kurt Weills 'Die sieben Todsünden'. Op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch krijgt ze de persprijs.

2000

Margriet van Reisen maakt een tournee door Japan met het Ensemble Vocal de Lausanne. Ze zingt tevens de altpartij in de 'Hohe Messe' van Johann Sebastian Bach. Op het Koningin Elisabeth Concours in Brussel wordt ze zesde en mag ze met de eerste vijf solisten concerteren in een vijftiental Belgische steden. Ook wint Van Reisen de eerste prijs op het Schubert-concours van de Guildhall School of Music and Drama.

2001 - 2002

Sinds september is Margriet van Reisen werkzaam als docente op het conservatorium in Utrecht. Zij maakt haar concertdebuut bij de Berliner Philharmoniker met het 'Requiem' van György Ligeti onder leiding van Jonathan Nott.

2006

Margriet van Reisen treedt op met het Residentie Orkest onder leiding van Neeme Järvi tijdens het staatsbezoek van Koningin Beatrix aan België. Tevens zingt ze in 'After Life' van Michel van der Aa, de openingsvoorstelling van het Holland Festival en debuteert ze bij De Nederlandse Opera in 'Elektra' van Richard Strauss onder leiding van Ingo Metzmacher. Haar zangcarrière is inmiddels goed op stoom geraakt. Ze zingt in binnen- en buitenland onder leiding van befaamde dirigenten als Frans Brüggen, Nikolaus Harnoncourt, Richard Hickox, Eri Klas, Reinbert de Leeuw, Neeme Järvi en Marc Soustrot.

Michel van der Aa

2007

Tijdens de Nederlandse Muziekdagen staat Margriet van Reisen samen met Spinvis en het Metropole Orkest op het podium. Het programma biedt afwisselend lichte klassieke muziek en jazzmuziek.

Spinvis

2008

Van Reisen treedt op in de voorstelling 'Words and Beyond: Hwang Jin-Yi' van de Koreaans-Nederlandse componiste Seung-Ah Oh. Het stuk gaat over de spirituele ontwikkeling van een zestiende-eeuwse kiseng (een soort Koreaanse geisha). Margriet leert voor deze rol speciaal traditioneel Koreaans zingen.

2009

Margriet van Reisen zingt bij Het Nationale Ballet in de choreografie 'Sheherazade' van Krzysztof Pastor tijdens het Holland Festival.

2011

In april zingt Margriet van Reisen bij de Vlaamse Opera in 'Die Frau ohne Schatten' van Richard Strauss.

Discografie Margriet van Reisen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Margriet van Reisen

Audio/Video Margriet van Reisen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer