Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

MARIA ZAMORA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bron: privé archief zoon André Smit

Periode

08-05-1923 - 09-11-1996

Genre

amusementsmuziek, wereldmuziek, zang

Maria Zamora

Populaire zangeres in de jaren 40 en 50 die met name Latijns-Amerikaans repertoire zingt.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1924   Zwarte Riek
1950   André Smit

Biografie Maria Zamora

Populaire zangeres in de jaren 40 en 50 die met name Latijns-Amerikaans repertoire zingt.

In bezetting van

Metropole Orkest   zang

1923 - 1947

Maria Zamora (echte naam Maria Jansen) zingt al op 13-jarige leeftijd in Café Moeskops in de Amsterdamse Warmoesstraat en drie jaar later in Café van Klaveren. Ze is de zus van Rika Jansen (Zwarte Riek) en krijgt verkering met Toby Rix (Tobias Lacunes). Met hem en Bob Geskus vormt ze het trio The Young Rambling Cowboys. Ze noemt zich dan Mary Lee. Het trio wordt later omgedoopt tot 'Los Magelas'.
Als zangeres in het Orkest van Ernst van 't Hoff leert ze haar echtgenoot André Smit kennen. Daarna zingt ze bij het Orkest van Ger van Leeuwen en in 1946 bij het Metropole Orkest dat onder leiding staat van Dolf van der Linden.

André Smit Dolf van der Linden Ernst van 't Hoff Toby Rix Zwarte Riek

1948 - 1955

In 1948 begint André Smit zijn eigen orkest dat met haar gaat optreden onder de naam "Maria Zamora y Sus Muchachos" (Maria Zamora en haar Zuid-Amerikaanse orkest). De optredens hebben veel succes en er ontstaat interesse vanuit de grammofoonplatenindustrie. 'Mamá el Baión' uit 1955 wordt een internationale hit.

1956 - 1964

Er volgen vele hits in binnen- en buitenland (Suco suco, Baiao Caprioca, En Yucatan, Moro). Behalve in Nederland treedt ze regelmatig op in België, Duitsland, Oostenrijk en de Scandinavische landen.
Verder wordt ze de vaste zangeres van het AVRO-programma Fiesta, met The Skymasters o.l.v. Bep Rowold. Haar collega-zanger in dit programma is Thom Kelling, die later wordt opgevolgd door Wim van der Beek, met wie zij in een kleine bezetting in het land optreedt.

Skymasters Thom Kelling Wim Van Der Beek

1965

Rond 1965 stopt Maria Zamora met optreden.

1996

Ze overlijdt op 73-jarige leeftijd. Na haar dood verschijnt 'Mariá Zamora: een compilatie van foto's, artikelen en discografie', een in eigen beheer uitgebracht boek over haar van Henk Braaksma en Alois Broeke.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Maria Zamora

Audio/Video Maria Zamora

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer